România rămâne lider în UE, cu 1,5 milioane tone de grâu livrate la export în valoare de 260 de milioane de euro
- Redactia Hotnews
România rămâne lider în Uniunea Europeană la exportul de grâu după primele 10 săptămâni din anul de marketing 2019/2020, cu peste 1,5 milioane tone livrate în spațiul extracomunitar, conform datelor colectate de Comisia Europeană. Această cantitate reprezintă 34% din grâul exportat de statele membre UE în perioada 1 iulie – 8 septembrie a.c. și aproximativ 42% din volumul livrat de România în zona non-UE în anul de marketing 2018/2019, scrie fermierinromania.ro.
Exporturile României din recolta de grâu a acestui an sunt relativ egale cu cele realizate în aceeași perioadă a anului trecut și se cifrează la aproximativ 260 de milioane de euro, la prețurile medii ale lunilor iulie și august a.c. Faptul că România exportă o cantitate importantă din grâul destinat comercializării pe piețele externe în perioada imediat următoare recoltării denotă, pe de o parte, că este deficitară în privința spațiilor de depozitare, iar, pe de altă parte, lipsa capitalului necesar pregătirii viitoarelor recolte.
Anul trecut, România s-a plasat pe locul al doilea în Uniunea Europeană la exportul de grâu, cu aproape 3,7 milioane tone furnizate în țările non-UE (17% din totalul exporturilor UE), după Franța, care a livrat aproximativ 9,7 milioane tone (46% din exporturile UE). În acest an, Franța va trebui să dubleze cantitatea livrată la export, după producția record de peste 39 milioane tone (35,7 milioane tone a obținut anul trecut), anunțată de ministerul francez de profil. Între 1 iulie și 8 septembrie a.c., Franța a vândut pe piețele extracomunitare peste un milion de tone de grâu comun și grâu dur, fiind al doilea exportator din UE în această perioadă, după România.
Piețele de desfacere tradiționale pentru grâul comun românesc sunt Egipt, Iordania, Sudan, Etiopia, Israel. Egiptul este principala destinație, anul trecut achiziționând 35% din grâul livrat în zona non-UE de România. Grâul dur românesc a fost comercializat, în anii precedenți, în Liban, Turcia, Moldova, Libia.
Prognoza Comisiei Europene (CE) pentru recolta de grâu a României din acest an este de până la 8,7 milioane tone grâu (din care, 28.000 tone grâu dur), ceea ce înseamnă 1,45 miliarde de euro la prețurile actuale de tranzacționare, în scădere de la 10 milioane tone, anul trecut. Conform previziunilor CE, România va coborî un loc în clasamentul european și se va plasa pe poziția a cincea, fiind surclasată de Polonia, cu o producție estimată în creștere cu aproximativ un milion de tone, ajungând până la 10,6 – 11 milioane tone în acest an.
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat aproximativ 4,48 milioane tone de grâu, în primele 10 săptămâni din anul de marketing 2019/2020 care a început la 1 iulie anul curent. Principalele cinci destinații ale țărilor comunitare sunt Algeria, Arabia Saudită, Egipt, Coreea de Sud, Sudan, pentru grâul comun, și Turcia, Tunisia, Mauritania, Coasta de Fildeș, Elveția pentru grâul dur.
Prețul grâului, în general, în scădere
În luna august, prețurile grâului au scăzut, în general, pe piețele externe, sub presiunea recoltelor în curs, dar și a producțiilor mai mari decât așteptările. Conform Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA), în Uniunea Europeană scăderea a fost cu 8 dolari/tonă (peste 7 euro/tonă), de la 192 dolari/tonă în iulie a.c., la 185 dolari/tonă, în medie, în luna august, reducerea fiind influențată, în special, de avansul recoltei franceze. Randamentele mai mici ale culturilor de grâu din Rusia, ca urmare a vremii uscate, au coborât prețul de la Marea Neagră cu mai puțin, 7 dolari/tonă (aproximativ 6,4 euro/tonă), de la 195 dolari/tonă, la 188 dolari/tonă. În Statele Unite ale Americii și în Argentina prețurile au scăzut, de asemenea, însă în Australia, condițiile uscate și perspectivele unor producții mai mici au determinat o ușoară creștere a cotațiilor, cu 2 dolari.
La bursa Euronext, Paris, grâul a fost cotat, ieri, la închidere, cu 169 euro/tonă (185 dolari/tonă, la paritatea euro/dolar de ieri, 12 septembrie, de 1,0963), pentru contractele cu livrare în luna decembrie a.c. Pentru livrare în luna martie 2020, cotația a fost de 173,50 euro/tonă (190 dolari/tonă).
În România, prețurile medii de vânzare a grâului au fost, în săptămâna 4 – 11 septembrie a.c., conform Bursei Române de Mărfuri, astfel:
– 682 lei/tonă, cu livrare în Estul țării, în scădere cu 5 lei/tonă comparativ cu o săptămână în urmă și cu 6 lei/tonă mai puțin decât în urmă cu o lună;
– 697 lei/tonă cu livrare în Sudul țării, cu 8 lei/tonă mai puțin decât în urmă cu o săptămână, însă cu 22 de lei mai mult decât în urmă cu o lună;
– 825 lei /tonă – FOB Constanța, cu 20 lei/tonă mai puțin decât în urmă cu o săptămână și cu un leu sub prețul din urmă cu o lună.
Grâul furajer s-a tranzacționat, în medie, cu 623 lei/tonă în Est și cu 630 lei/tonă în Sud, în scădere comparativ cu o lună în urmă.
În Vestul țării, grâul s-a tranzacționat, în săptămâna 28 august – 03 septembrie 2019, cu 658 lei/tonă, mai puțin cu 44 de lei/tonă comparativ cu săptămâna anterioară și cu 28 de lei mai redus decât în urmă cu o lună.