Rompetrol Rafinare a trecut pe profit, obtinand 62 de milioane de dolari in 2015
Rompetrol Rafinare, companie a Grupului KMG International, a inregistrat un rezultat net consolidat de 62 milioane dolari in anul 2015, potrivit unui comunicat al companiei. Astfel, rafinariile Petromidia si Vega au trecut pe profit, fiind un record istoric al ultimilor 11 ani. Rezultatul operational consolidat (EBITDA) s-a ridicat la 112 milioane USD in 2015, in crestere cu 30% fata de cel aferent anului 2014 (86 milioane USD).
„Rezultatele operationale si financiare record atinse in anul 2015 de catre Rompetrol Rafinare confirma succesul politicilor investitionale realizate de KMG International si de unicul actionar KazMunayGas, compania nationala de petrol si gaze din Kazakhstan, incepand din momentul achizitiei. Pe platforma Petromidia, investitiile realizate in perioada 2007 – 2015 pentru modernizarea si cresterea capacitatilor de productie, precum si pentru alinierea produselor la standardele internationale de calitate si mediu, depasesc valoarea de 1,4 miliarde USD. Prin performantele entitatilor de productie, KMG International isi reconfirma rolul de jucator important in regiunea Marii Negre si de partener strategic pentru Romania in domeniul energetic”, a declarat Azamat Zhangulov, Senior Vice President KMG International.
Petromidia, care asigura peste 40% din capacitatea de rafinare a Romaniei, a prelucrat 4,95 milioane tone materie prima in 2015, nivel similar recordului atins in 2014 (5,05 milioane tone) in conditiile in care instalatiile de productie au fost oprite temporar pentru o perioada de 40 de zile pentru revizia generala programata, operatiune finalizata cu succes in conditii de siguranta optime.
Exporturile Rompetrol Rafinare si-au mentinut trendul ascendent din punct de vedere cantitativ in 2015, fiind mai mari cu 2% comparativ cu cele din 2014. Valoarea exporturilor s-a ridicat la aproximativ 1,3 miliarde USD in 2015, nivel mai scazut comparativ cu anul 2014.
Rompetrol Rafinare a continuat sa fie un contribuabil important la bugetul de stat al Romaniei, platind pe segmentul de rafinare peste 284 milioane USD in trimestrul IV al anului 2015 si aproape 1,4 miliarde USD in anul 2015.
Scaderea semnificativa a cotatiilor internationale ale produselor petroliere au determinat o evolutie descendenta a cifrei de afaceri bruta consolidata din 2015 (-32%), a carei valoare s-a cifrat la 3,8 miliarde USD. In trimestrul IV din 2015, oprirea temporara a instalatiilor de productie pentru revizia generala, dar si scaderea cotatiilor internationale au influentat indicatorii financiari si operationali. Astfel, materia prima procesata de rafinaria Petromidia a fost de peste 0,8 milioane tone, in scadere cu 37% fata de perioada similara a anului trecut, cand au fost procesate peste 1,3 milioane tone. Cifra de afaceri din trimestrul IV 2015 a fost de 740 milioane USD (-43%), indicatorul EBITDA s-a situat la nivelul de 21 milioane USD (-11%), iar rezultatul net la aproximativ 47,4 milioane USD.
Pe segmentul de rafinare, rezultatele companiei au fost influentate pozitiv de programele de optimizare a proceselor de productie- cresterea capacitatii de procesare si cresterea ponderii produselor albe din totalul produselor finite. De asemenea, o influenta favorabila a avut-o scaderea costurilor de operare, reducerea consumului de energie. Rezultatul operational (EBITDA) s-a ridicat la 63 milioane USD in 2015, iar rezultatul net la 119 milioane USD.
Cifra de afaceri bruta a depasit valoarea de 3 miliarde USD in anul 2015, in scadere cu 35% fata de anul 2014, fiind influentata de scaderea cotatiilor internationale si oprirea temporara a activitatii celor doua rafinarii, Petromidia si Vega, pentru efectuarea reviziei programate din perioada octombrie – noiembrie 2015. Cantitatea de materie prima procesata a fost de 4,95 milioane tone in 2015, in scadere cu 2% fata de anul trecut. Gradul de utilizare a capacitatii de rafinare a fost de 76,48% in 2015.
Rezultatele financiare ale anului 2015 pentru segmentul de distributie au fost negativ influentate de deprecierea cursului de schimb USD/RON, dar si de marje mai mici, exprimate in USD, pentru produsele petroliere, pe piata romaneasca. Efectele pozitive datorate optimizarii costurilor si a canalelor de distributie au fost cotrabalansate astfel, iar profitul operational (EBITDA) in 2015 a scazut cu 20%, comparativ cu anul 2014.
Cifra de afaceri a segmentului de distributie in valoare de 2,3 miliarde USD a fost cu 28% mai scazuta comparativ cu cea inregistrata anul trecut. Descresterea intr-o proportie mai mare a veniturilor, comparativ cu volumul vanzarilor este determinata de scaderea cotatiilor internationale, dar si de cresterea cursului USD/RON cu 15% in trimestrul IV si cu 20% in anul 2015, comparativ cu aceleasi perioade ale anului 2014.
Pe zona de retail, trendul crescator al vanzarilor a fost mentinut. Volumul total al vanzarilor a scazut cu 52 mii tone sau cu 2,7% comparativ cu anul 2014. Scaderea vanzarilor en-gros a fost influentata de diminuarea productiei rafinariei Petromidia pe parcursul reviziei generale programate.
Rezultatul net (-18 milioane USD) a fost impactat negativ de recunoasterea provizionului in relatie cu amenda primita de la Consiliul Consurentei de subsidiara Rompetrol Downstream SRL, in urma demersurilor legale efectuate si a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si reprezinta 2% din cifra de afaceri a anului 2010. Amenda vizeaza o presupusa incalcare a legii concurentei si a tratatului de functionare al Uniunii Europene si a fost aplicata tuturor marilor jucatori de pe piata petroliera romaneasca. Decizia Inaltei Curti este irevocabila, dar pot fi exercitate cai extraordinare de atac dupa comunicarea deciziei motivate.
Rompetrol Downstream, divizia de retail a KMG International in Romania, a continuat optimizarea canalelor de distributie a carburantilor, dar si reducerea costurilor operationale si implementarea unor politici comerciale flexibile, orientate catre client. Compania a continuat in anul 2015 programul de imbunatatire a activitatilor si operatiunilor sale prin transferul benzinariilor Rompetrol din administrarea companiei in cea a partenerilor/dealerilor, precum si extinderea si modernizarea retelei de statii de distributie carburanti, de adaptare la noul concept Rompetrol, atat in Romania, cat si in Georgia, Bulgaria si Moldova. La sfarsitul lunii decembrie 2015, segmentul de distributie al Rompetrol Downstream cuprindea peste 700 de puncte de distributie carburanti (statii proprii, statii Partener, Rompetrol Express, baze interne de 9 si 20 metri cubi) 230 de statii distributie GPL auto, 9.000 de puncte de distributie butelii si 3 statii de imbuteliere GPL la Constanta, Arad si Bacau.