Sari direct la conținut

Rompetrol Rafinare investeste 65 milioane euro intr-o noua fabrica de hidrogen 

HotNews.ro

Cu o capacitate de 40.000 metri cubi/ora, noua instalatie are un termen de executie de 30 de luni si va asigura procesului tehnologic hidrogen cu o puritate de 99,98%. in acelasi timp, aceasta va livra pentru uzul intern al platformei aproximativ 40 tone/ora de abur de inalta presiune.

“Noua instalatie face parte din amplul program de investitii asumat de rafinarie pina in 2010, care vizeaza atit o pozitionare intre primele 25 de rafinariii din Europa cit si atingerea unei capacitati de rafinare de cinci milioane de tone. De asemenea, aceasta va avea un rol important si in trecerea productiei de carburanti a rafinariei de la standardele Euro 4 si Euro 5 la exclusiv Euro 5”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Cosmin Turcu.

Rominserv, contractorul general al Grupului Rompetrol si al acestui proiect, a incheiat recent un contract cu Technip Olanda pentru furnizarea de tehnologie, know-how, engineering, echipamente si utilaje tehnologice pentru noua fabrica de hidrogen. Technip va asigura si asistenta tehnica la montaj, realizarea probelor si la punerea in functiune a instalatiei (inclusiv teste de performanta).

De la preluarea rafinariei, in 2001, Grupul Rompetrol a alocat aproximativ 225 milioane de dolari pentru realizarea de investitii tehnologice si de mediu. Pina in 2010, investitiile Rompetrol Rafinare se vor ridica la aproximativ 250 de milioane de dolari, acestea urmind sa fie realizate in conditii de maxima eficienta tehnologica si de protectie a mediului, conform normele internationale in vigoare.

Rompetrol Rafinare a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,2 miliarde dolari, in crestere cu 24 la suta fata de 2006, in timp ce profitul operational (EBITDA) s-a majorat cu 16 la suta, ajungind la 141 milioane dolari. De asemenea, capacitate reala de procesare a rafinariei s-a ridicat in 2007 la 3,8 milioane tone de materie prima, in comparatie cu 1,15 milioane tone in 2000, inainte de preluarea acesteia de catre Grupul Rompetrol.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro