Rostul Congresului PSD
Gata, electoratul majoritar de stanga s-a linistit, Adrian Nastase va candida la alegerile prezidentiale din acest an. S-au calmat si Ion Iliescu si membrii PSD, tinuti atata in sah de rasfatatul premier al Romaniei.
Acum, daca si-a anuntat candidatura, nu mai stii la ce foloseste Congresul Extraordinar al PSD de maine – va fi o formalitate sa valideze candidatura lui Adrian Nastase, in uralele si cuvantarile de recunostinta fata de hotararea inteleapta a liderului PSD, luata inainte de a pasi peste pragul casei memoriale Nicolae Labis din Malini, judetul Suceava…
Era normal, dupa ce a anuntat la Casa Alba, pe mana lui G.W Bush ca va castiga alegerile prezidentiale din Romania, ca Adrian Nastase sa anunte ca va si candida suta la suta la aceste alegeri, hotarat fiind sa faca acest pas important de insusi spiritul rebel N. Labis, poet iubit, te pomenesti (va reamintesc, Adrian Nastase e si…
poet, depun marturie in acest sens colegii lui de adolescenta/prima tinerete Valeriu Stoica sau C.V. Tudor). Dar cine va fi viitorul premier al Romaniei, daca va fi Adrian Nastase ales presedinte de tara? Theodor Stolojan?
In afara faptului ca Adrian Nastase va fi urcat pe cai si mai mari (in urma unor sondaje facute in acest sens, al determinarii candidatului pentru alegerile prezidentiale din partea PSD), la acest congres se va aproba si strategia electorala a PSD la alegerile parlamentare.
Cum si aceasta strategie e cunoscuta (alegerile preliminare din interiorul PSD, care au scos scantei, considerate normale, altfel bine disimulate, sa nu se afle din afara adevarul), congresul nu va face decat sa voteze o noua formalitate…
Fac parte dintre observatorii vietii politice de la noi care n-au prejudecati si-i lauda si pe cei pe care ieri i-a facut praf, daca azi ei fac o fapta buna, considerand-o un castig pentru democratie in general.
Astfel, consider alegerile uninominale din interiorul PSD pentru a ocupa locurile eligibile ale PSD la alegerile parlamentare o masura binevenita, pe care Alianta PNL-PD ar trebui sa fie invidioasa. Proba de democratie „in stil american“ data de PSD acum „le-a taiat macaroana“ la cam toti detractorii PSD.
Chiar daca sunt discutabile procentele pastrate pentru tineri si femei, plus cele puse la dispozitia Biroului Coordonator al PSD (impuse pentru cei ce nu vor participa la alegerile preelectorale interne din PSD, dar vor ocupa un loc eligibil).
Vorba lui Trita Fanita (care a anuntat ca el nu se preteaza la acest joc umilitor, de a aduna 1000 de semnaturi sa poata sa se inscrie la alegerile preliminare din PSD; alegeri interne eliminatorii si pentru membrii PSD cu faima rea, cu imagine proasta, cum are Trita Fanita, sau pentru cei necinstiti, suspendati sau revocati din functii, sau urmariti penal), facuta cunoscuta printr-un mesaj
publicitar intr-un ziar de tiraj, plin de bani cum e (iata ca nu mai e de ajuns sa fii plin de bani in PSD, sa ocupi un loc eligibil, trebuie sa te voteze si colegii de partid; desi mass-media vorbeste de sute de mii de euro dati spaga in secret, in stanga si in dreapta, de oamenii de afaceri care vor sa se vada pe aceste liste parlamentare ale PSD).
Citez din scrisoarea deschisa catre Biroul Coordonator al PSD, semnata de Trita Fanita, „senator PSD de Buzau“, care face caz de inutilitatea alegerilor preliminare din interiorul PSD (procedura fiind cica anuntata in pripa, considerata drept o „solutie gresita“ pentru viitorul parlamentar al PSD): „Conducerea partidului a anuntat ca 25 la suta din locurile eligibile
sunt rezervate pentru tineri, 30 la suta pentru femei, iar 10 la suta pentru cei desemnati direct de conducerea centrala. Deci, 65 la suta din locuri sunt intr-un fel sau altul ocupate.
Pe langa astea s-au facut oferte generoase unora care n-au nici o legatura cu social-democratia: principelui Duda, unor ziaristi care scriau de zor impotriva PSD sau unor consilieri de la Palatul Victoria, despre ale caror merite nu stie nimeni“…
Iata niste observatii de bun simt, pentru care Trita Fanita isi poate lua adio de la Parlament (cel putin pe listele PSD; poate va intra pe listele PUR)…
La locurile eligibile ocupate in proportie de 65 la suta, plus cei invitati sa candideze din societatea civila (lideri de opinie sau tehnocrati impinsi in fata de structurile securisto-comuniste „reformate“), pomeniti de Trita Fanita, se pot adauga si nume de lideri de partide! Lideri din alte partide care ar putea sa candideze pe listele PSD la alegerile parlamentare din acest an –
si nu ma refer numai la PUR, cu care PSD s-ar putea alia inainte de alegeri! Ci si la lideri precum Petre Roman-Forta Democrata sau Mircea Chelaru-PUNR sau Marian Enache-PND.
Plus lideri de sindicate, cu pondere electorala consistenta (indeosebi a celor ce apartin de „energia nationala“, privatizata sau in curs, de la Petrom la gaz metan si energie electrica, inclusiv productie, nu numai distributie). Plus directori-cheie ai regiilor nationale autonome…
Asa ca, daca stam stramb si ne gandim drept, n-au mai ramas sa se ocupe decat maximum 25 la suta din locurile eligibile ale PSD (se mizeaza pe locurile eligibile de la alegerile anterioare, din anul 2000, candidatii dublandu-le) pe 5 septembrie, cand se va da votul in interiorul partidului pentru candidatii inscrisi, ceea ce e deja jenant, penibil de putin.
Dar daca va vota doar formal candidatura lui Adrian Nastase acest Congres Extraordinar al PSD, ca si strategia electorala la alegerile parlamentare a PSD (cu alegeri preelectorale in interiorul PSD, uninominale, pentru ocuparea locurilor eligibile), demultisor hotarate, anuntate si puse in aplicare, poate totusi are un rol aceasta reunire reprezentativa a PSD de maine? Trita Fanita a dat de gol
rostul acestui Congres, care nu va vota numai formal ceea ce deja s-a pus in practica in PSD, il citez iar pe larg: „O ultima nemultumire pe care doresc sa o exprim in fata dumneavoastra este legata de pozitia echivoca a conducerii fata de presedintele nostru fondator, dl. Ion Iliescu. La ultima sedinta din iulie a Biroului Executiv, dl.
presedinte Adrian Nastase a spus ca sondajele nu arata prea bine in ceea ce ne priveste. In aceasta situatie, cred ca avem nevoie de capitalul politic al presedintelui Iliescu si, prin urmare, partidul ar trebui sa faca o oferta concreta, eventual la Congresul Extraordinar din 27 august, ca el sa revina ca presedinte plin al partidului dupa incheierea mandatului la Cotroceni.
Nu mi se pare suficient sa facem declaratii de intentie in presa. E nevoie de rezolutie a partidului in acest sens“. Bravos, natiune – asta era rolul Congresului PSD, deci, sa voteze o rezolutie pentru Ion Iliescu-care-aduce-voturi! Adica Ion Iliescu asteapta rezolutia PSD, sa iasa „legal“ in lupta electorala?