Sari direct la conținut

Rubla a ajuns din nou de unde a plecat înainte ca Banca Centrală să majoreze dobânda de referință pentru a opri prăbușirea

HotNews.ro
Bancnota de 100 de ruble, Foto: Yevgeniy Sambulov / Panthermedia / Profimedia Images
Bancnota de 100 de ruble, Foto: Yevgeniy Sambulov / Panthermedia / Profimedia Images

Rușii au avut din nou nevoie luni de aproape 100 de ruble pentru a putea cumpăra un dolar, relatează Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia.

Cursul dolarului a depășit luni 99 de ruble pentru prima oară după data de 15 august a acestui an, exact ziua în care Banca Centrală de la Moscova a majorat rata dobânzii de referință cu 350 de puncte de bază, până la 12%, o măsură de urgenţă pentru a încerca să oprească prăbușirea monedei naționale a Rusiei față de dolarul american.

Banca Centrală condusă de guvernatoarea Elvira Nabiullina a luat măsura după ce a fost ținta unor critici atipice venite din partea Kremlinului pe acest subiect.

„Principala sursă a deprecierii rublei și accelerării inflației este politica monetară blândă”, a acuzat atunci Maxim Oreșkin, consilierul economic al președintelui Vladimir Putin la Kremlin, într-un editorial de opinie publicat de TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus.

„Banca centrală are toate instrumentele pentru a normaliza situația în viitorul apropiat și asigura că dobânzile la care se oferă credite sunt reduse la niveluri sustenabile”, mai afirma acesta la momentul respectiv.

Banca Centrală a majorat dobânda de referință la doar o zi după publicarea articolului respectiv.

Șeful celei mai mari bănci din Rusia afirmă că rubla este „nejustificat” de slabă

Herman Gref, directorul executiv al celei mai mari bănci din Rusia, a declarat într-un interviu acordat pe 13 septembrie că rubla este „nejustificat” de slabă față de dolar în condițiile măsurilor luate de Banca Centrală de la Moscova pentru remedierea situației.

„Rubla este nejustificat de slabă în rata de schimb”, a declarat Gref, CEO-ul Sberbank, într-un interviu acordat televiziunii Rossiya 1.

Gref a spus că rata de schimb ar trebui să fie de 80-85 de ruble pentru un dolar, afirmând că această estimare se bazează pe o „analiză detaliată a valorii fundamentale” a monedei naționale a Rusiei.

Bancherul rus a făcut aceste afirmații la doar două zile după ce președintele Vladimir Putin a încercat să calmeze spiritele privind evoluția monedei naționale a țării, vorbind despre acest subiect la Forumul Economic Estic organizat la Vladivostok.

„În general nu cred că există aici probleme sau dificultăți insurmontabile”, a spus el cu referire la slăbiciunea rublei luna trecută.

Banca Centrală a Rusiei a majorat iar dobânda de referință pe 15 septembrie, de la 12% la 13%, într-o nouă tentativă de a opri declinul rublei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro