"Rusia, 1917" de Ioan Stanomir – o carte esentiala pentru a intelege ceea ce a fost catastrofa sovietica
Marți, 7 noiembrie, ora 19.00 are loc lansarea cărții „Rusia, 1917, la libraria Humanitas – Cismigiu. Soarele însângerat. Autocrație, revoluție și totalitarism” de Ioan Stanomir, apărută în colecția Istorie a Editurii Humanitas. La eveniment vor vorbi Ioan Stanomir, politolog, Cătălin Avramescu, eseist, specialist în istoria ideilor politice, Angelo Mitchievici, scriitor, și Cristian Vasile, istoric.
„Pentru Ioan Stanomir, istoria rusă a ultimului veac este inseparabilă de amprenta spiritului lui Lenin. Lenin a exacerbat trăsăturile voluntariste şi utopice ale marxismului prin unificarea acestei doctrine cu tradiţia sectară a milenarismului rus. Ioan Stanomir ne oferă în această carte un ghid indispensabil pentru a înţelege ceea ce a fost catastrofa sovietică. Perspectiva propusă este expresia unui indefectibil angajament în favoarea libertăţii.“ (VLADIMIR TISMĂNEANU)
„Comunismul a fost cu mult mai mult decât o poveste rusă. URSS este epicentrul, dar undele seismice au călătorit până departe. Graţie URSS, comunismul şi-a probat posibilitatea de existenţă. Comunismul a devenit, odată cu anul 1917, un regim vital şi capabil de prozelitism, modelat de experienţa şi de practicile autocraţiei care îl precedă. Maturizarea sa prin stalinism înseamnă maturizarea unui model ce mizează pe control, pe teroare şi pe modernizarea patologică. La un secol de la Octombrie 1917, libertatea are nevoie de acelaşi devotament intelectual în apărarea ei. Tentaţia totalitară se hrăneşte din teamă şi din resentiment, iar luptele veacului XX sunt şi luptele noastre.“ (IOAN STANOMIR)