Sari direct la conținut

Rusia a blocat la ONU monitorizarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord din cauza programului său nuclear

HotNews.ro
Vladimir Putin l-a primit Kim Jong Un la un centru spațial din Rusia, Foto: Artyom Geodakyan / AP / Profimedia
Vladimir Putin l-a primit Kim Jong Un la un centru spațial din Rusia, Foto: Artyom Geodakyan / AP / Profimedia

Rusia a blocat joi prin veto reînnoirea anuală a comisiei de experți ai ONU care monitorizează respectarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord din cauza programelor sale de dezvoltare a armelor nucleare și rachetelor balistice, anunță Reuters.

Mutarea vine în contextul în care Coreea de Nord a transferat Rusiei arme, inclusiv rachete, pe care Moscova le-a folosit în războiul său din Ucraina. În pofida dovezilor în acest sens, atât Rusia, cât și Coreea de Nord, neagă că forțele armate ruse folosesc în Ucraina arme sau muniții de fabricație nord-coreeană.

Comentând decizia Rusiei de a bloca monitorizarea respectării sancțiunilor împotriva Phenianului, ambasadorul Coreei de Sud la ONU, Joonkook Hwang, a declarat că:

„E aproape comparabil cu a distruge o cameră CCTV pentru a evita să fii prins în flagrant.

China s-a abținut de la votul de joi, în timp ce ceilalți 13 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au votat pentru.

„Moscova a subminat perspectiva unei încheieri pașnice și diplomatice la una dintre cele mai periculoase probleme din lume privind proliferarea nucleară”, a declarat după vot și Robert Wood, ambasadorul adjunct al Statelor Unite la ONU.

Cum justifică Rusia votul de la ONU

Ambasadorul rus pe lângă ONU, Vassily Nebenzia, a pus sub semnul întrebării munca comisiei de experți, declarând înainte de vot că „munca acesteia este redusă tot mai mult la a juca potrivit partiturii occidentale, republica informații părtinitoare și analiza titluri de ziare și fotografii de calitate slabă”.

Coreea de Nord se află din 2006 sub sancțiuni ONU din cauza programelor sale de dezvoltare a armelor nucleare și rachetelor balistice, restricțiile fiind înăsprite de-a lungul anilor.

Comisia de experți independenți care monitorizează respectarea sancțiunilor a fost înființată în urmă cu 15 ani, ea raportând de două ori în fiecare an în fața Consiliului de Securitate al ONU și recomandând măsurile de luat.

Mandatul actualei comisii urmează să expire în data de 30 aprilie.

Cel mai recent raport redactat de aceasta a fost publicat mai devreme în cursul lunii martie, documentul notând că sunt investigate zeci de atacuri cibernetice despre care se crede că au fost efectuate de hackeri nord-coreeni și care au adus Phenianului 3 miliarde de dolari pentru dezvoltarea programului său de arme nucleare.

Rusia și China susțin relaxarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord

„Comisia, prin munca sa de a scoate la lumină nerespectarea sancțiunilor, reprezenta o inconveniență pentru Rusia”, a declarat Barbara Woodward, ambasadorul Marii Britanii la ONU.

„Dar vreau să fiu cât se poate de clară pentru Rusia: regimul de sancțiuni rămâne în vigoare iar Regatul Unit rămâne angajat față de verificarea respectării sale de către Coreea de Nord”, a adăugat ea.

În ultimii ani Consiliul de Securitate al ONU a fost divizat în ceea ce privește modul în care ar trebui abordată problema programelor de armament ale Phenianului. Rusia și China, doi dintre membrii cu drept de veto ai Consiliului, alături de SUA, Marea Britanie și Franța, susțin că noi sancțiuni nu vor ajuta și militează pentru relaxarea celor existente.

Washingtonul în schimb acuză cele două țări că încurajează Coreea de Nord prin protejarea sa față de sancțiuni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro