Sari direct la conținut

Rusia a început să recruteze comandouri afgane instruite de armata americană

HotNews.ro
Forte Speciale afgane în iulie 2021, Foto: Rahmat Gul / AFP / Profimedia Images
Forte Speciale afgane în iulie 2021, Foto: Rahmat Gul / AFP / Profimedia Images

Membrii corpului de comando al Armatei Naționale Afgane, care au fost instruiți de Marea Britanie și Statele Unite, primesc oferte de a se alătura forțelor armate rusești pentru războiul din Ucraina, relatează Ukraîinska Pravda, citând revista Foreign Policy.

Jurnaliștii de la prestigioasa revistă specializată pe politică externă și securitate afirmă că mai multe surse din cadrul forțelor afgane au vorbit despre situație, amintind că între 20.000 și 30.000 de comandouri de formate pe bază voluntară au rămas în Afganistan după ce Occidentul și-a retras trupele din țară anul trecut.

Doar o mică parte dintre militari au fost evacuați după recucerirea țării de către talibani, unii dintre ei reușind să fugă în țările vecine sau se ascund pentru a evita capturarea și executarea de către regimul islamist.

Mulți dintre membrii comandourilor au rămas însă fără speranță și fără muncă, în timp ce așteaptă să fie relocați în Marea Britanie sau SUA.

Surse de securitate afgane au declarat pentru FP că acest lucru i-ar putea face o pradă ușoară pentru recrutorii ruși.

„Nu au nicio țară, niciun loc de muncă, nici viitor. Nu au nimic de pierdut”, a declarat una dintre sursele FP.

Comandourile afgane ar fi recrutate de mercenarii Wagner

Un fost oficial al guvernului pro-occidental, care a fost de asemenea ofițer în cadrul unei unități de comando, afirmă că crede că grupul de mercenari Wagner este în spatele eforturilor de recrutare în rândul forțelor speciale afgane.

„Vă spun, [recrutorii] sunt din grupul Wagner. Ei strâng oameni de peste tot. Singura entitate care recrutează trupe străine [pentru Rusia] este grupul Wagner, nu armata lor. Nu este o presupunere, este un fapt cunoscut”, afirmă fostul ofițer.

Unii foști comandanți ai comandourilor afgane au relatat că au fost contactați pe WhatsApp sau Signal cu oferte de a se alătura „legiunii străine” a Rusiei care luptă în Ucraina.

Ofertele de recrutare au declanșat panică în cercurile militare și de securitate afgane încă loiale Occidentului, unii avertizând că până la 10.000 de militari instruiți de armata americană ar putea accepta oferta rușilor.

Una dintre surse afirmă că o parte a militarilor încearcă să își găsească de lucru în Pakistan, Iran sau Turcia, unde se pot aștepta să fie plătiți cu între 3 și 4 dolari pe zi în cazul primelor două țări, și 10 dolari în cazul ultimei.

„Dacă Wagner sau orice alt serviciu de informații vine la un tip și îi oferă 1.000 de dolari să lupte din nou nu va respinge oferta”, afirmă oficialul afgan citat.

Rusia continuă să caute luptători în țările străine și după decretarea mobilizării

Jurnaliștii de investigație ruși au scris încă din luna aprilie că grupul Wagner fondat în 2014 de omul de afaceri Evgheni Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”, a început să facă recrutări în Kârgâzstan și Uzbekistan pentru războiul din Ucraina.

Doritorilor le erau promise în aceste țări un salariu ce începe de la 100 de mii de ruble (aproximativ 1.700 de euro) și posibilitatea obținerii cetățeniei ruse.

Se pare că aceste eforturi de recrutare ale grupului Wagner, care se desfășoară inclusiv în penitenciarele rusești, au continuat și după ce președintele rus Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială pe 21 septembrie.

Murad Kurbanov, un politician turkmen de opoziție aflat în exil, a declarat marți că companiile militare private rusești recrutează în mod ilegal prizonieri din Turkmenistan și oameni săraci.

Potrivit acestuia, dacă recruții din Turkmenistan mor pe frontul din Ucraina, decesele acestora sunt atribuite coronavirusului.

Urmărește ultimele evoluții din a 245-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro