Sari direct la conținut

Rusia amenință iar Occidentul: Crește probabilitatea unui conflict direct cu NATO, care se poate transforma într-un război nuclear în toată regula

HotNews.ro
Dmitri Medvedev, Foto: Anton Veselov / Alamy / Profimedia Images
Dmitri Medvedev, Foto: Anton Veselov / Alamy / Profimedia Images

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin a avertizat joi Occidentul că sprijinul militar tot mai mare acordat Ucrainei de către Statele Unite și aliații săi riscă să declanșeze un conflict între Rusia și alianța militară NATO, transmite Reuters.

Fostul președinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că un astfel de conflict cu NATO prezintă întotdeauna riscul de a se transforma într-un război nuclear în toată regula.

Invazia Rusiei în Ucraina a ucis mii de oameni, a devastat zone întinse din fostul său vecin sovietic și a generat temeri legate de cea mai gravă confruntare între Rusia și Statele Unite de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.

Medvedev: Un conflict cu NATO se poate transforma într-un război nuclear în toată regula

„Țările NATO care pompează arme în Ucraina, antrenează trupe pentru a folosi echipamente occidentale, trimit mercenari și exercițiile țărilor Alianței în apropierea granițelor noastre cresc probabilitatea unui conflict direct și deschis între NATO și Rusia”, a scris Medvedev într-o postare pe Telegram.

„Un astfel de conflict are întotdeauna riscul de a se transforma într-un război nuclear în toată regula”, a mai spus Medvedev.

„Acesta va fi un scenariu dezastruos pentru toată lumea”, a adăugat el.

Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume: Rusia are aproximativ 6.257 de focoase nucleare, în timp ce cele trei puteri nucleare ale NATO – Statele Unite, Marea Britanie și Franța – au aproximativ 6.065 de focoase combinate, potrivit Arms Control Association.

Putin spune că „operațiunea militară specială” din Ucraina este necesară deoarece Statele Unite se foloseau de Ucraina pentru a amenința Rusia, iar Moscova a trebuit să lupte împotriva persecuției vorbitorilor de limbă rusă.

Putin, care spune că Ucraina și Rusia sunt, în esență, un singur popor, prezintă războiul ca pe o confruntare cu Statele Unite, pe care le acuză că amenință Rusia prin amestecul în zona sa de influență prin extinderea NATO spre est.

––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro