Sari direct la conținut

Rusia ar folosi o țară din Asia să își exporte petrolul în Occident (raport)

HotNews.ro
Vladimir Putin si Narendra Modi, Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia
Vladimir Putin si Narendra Modi, Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Petrolul rusesc încă ajunge în țări care au impus un embargo asupra sa precum Statele Unite prin intermediul unei terțe țări din Asia, relatează Markets Insider și Asia Financial.

Un raport întocmit de Petro-Logistics, o companie elvețiană de consultanță în domeniul petrolier, arată că importurile de țiței rusesc făcute de India au explodat anul acesta, țara condusă de premierul Narendra Modi profitând de discounturile masive oferite de Moscova pentru exporturile sale petroliere.

India a importat 583.000 de barili de țiței rusesc zilnic între lunile aprilie și iunie, comparativ cu doar 36.000 de barili pe zi în 2021, potrivit raportului. Iar exporturile de petrol ale Indiei au crescut la rândul lor.

Deși este greu de stabilit exact cât din țițeiul rusesc importat de India este apoi trimis la export, datele din rapoartele financiare publicate de companiile indiene furnizează indicii puternice cu privire la destinația finală a acestuia.

„Am luat procentele de importuri de țiței rusesc și le-am comparat cu exporturile făcute de rafinăriile care le-au importat de la începutul războiului”, explică analiștii de la Petro-Logistics în raportul lor.

Dintre țările care au impus sancțiuni împotriva Rusiei, Coreea de Sud a importat 31.000 de barili pe zi, Singapore 23.000 și Statele Unite 15.000. Australia și câteva țări europene au fost printre principalii importatori ai petrolului rusesc înaintea „operațiunii militare speciale” declanșate de Vladimir Putin pe 24 februarie.

SUA, UE, Marea Britanie și Canada au impus sancțiuni împotriva importurilor de petrol rusesc

Președintele american Joe Biden a anunțat încă de pe 8 martie că Statele Unite interzic complet importurile de gaze naturale și petrol din Rusia, afirmând la momentul respectiv că „victoria o să coste” și că „Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Putin”.

Petro-Logistics afirmă că SUA au importat din India în principal benzină pentru a face față cererii mari din timpul verii, când americanii merg cu mașina în concediu.

„Este foarte dificil să identifici în termeni practici dacă molecule de petrol din Rusia ajung în țările care au impus sancțiuni. Însă datorită naturii fungibile a petrolului, datele pot măcar să ne arate unde își trimit rafinăriile indiene care au țiței rusesc produsele”, afirmă raportul redactat de compania elvețiană.

Uniunea Europeană a ajuns la un acord în privința importurilor de petrol din Rusia la începutul lunii iunie, acordând Ungariei o derogare pentru a convinge guvernul de la Budapesta să nu se folosească de dreptul de veto.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat la rândul său pe 8 martie că Londra va renunța complet la importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului.

Anunțurile lui Boris Johnson și Joe Biden, făcute în aceeași zi, au venit după ce premierul canadian Justin Trudeau afirmase încă de pe 28 februarie, că guvernul său va interzice importurile de țiței rusesc.

Însă spre deosebire de UE, atât SUA cât și Canada sunt la rândul lor producători importanți de petrol. Marea Britanie, deși produce intern o parte a petrolului consumat anual, are de asemenea acces facil la exporturile norvegiene din Marea Nordului.

Urmărește ultimele evoluții din a 194-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro