Sari direct la conținut

Rusia ar putea începe mobilizarea completă după alegerile prezidențiale din 2024, avertizează un oficial ucrainean

HotNews.ro
Soldați ruși trăgând cu un mortier pe frontul din Ucraina, Foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia
Soldați ruși trăgând cu un mortier pe frontul din Ucraina, Foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Rusia ar putea începe mobilizarea completă după alegerile prezidențiale din Rusia din martie 2024, a sugerat secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, relatează The Guardian.

„Rusia a reușit să se adapteze și injectează în mod constant fonduri în sectorul său de apărare. Rusia s-a dovedit a fi mai rezistentă la sancțiunile occidentale, așa cum era de așteptat. Rusia își pune din ce în ce mai mult economia pe picior de război. Mobilizarea totală ar putea urma alegerile prezidențiale din 2024”, a spus Danilov într-un discurs la Forumul Internațional de Securitate din Halifax, Canada.

Armata ucraineană a declarat în septembrie că se așteaptă ca Rusia să lanseze în curând o mare campanie de mobilizare pentru a încerca să recruteze sute de mii de soldați din interiorul Rusiei și din Ucraina ocupată.

Statul Major ucrainean nu a furnizat nicio dovadă care să susțină afirmația sa. Oficialii ruși au spus că nu există planuri actuale pentru un nou val de mobilizare și că Moscova este concentrată pe recrutarea de soldați profesioniști.

Parlamentul Rusiei a extins în luna iulie vârsta maximă la care bărbații pot fi mobilizați pentru a servi în armată cu cel puțin cinci ani – în cazul ofițerilor de rang înalt, până la vârsta de 70 de ani.

Rusia ridică limita superioară de vârstă a bărbaților pentru a fi chemați pentru serviciul militar obligatoriu de la 27 la 30 de ani și a îngreunat evitarea de către tineri a recrutării, trimițând acum ordinele de chemare pe mail.

Putin este așteptat să rămână la președinție până în 2030

Mai multe surse au declarat pentru Reuters că Putin a decis să candideze la alegerile prezidențiale din martie, o mișcare care îl va menține la putere până în 2030.

Putin, în vârstă de 71 de ani, căruia Boris Elțin i-a înmânat președinția în ultima zi a anului 1999, a ocupat deja funcția de președinte mai mult decât orice alt conducător rus de la Iosif Stalin încoace, depășind chiar și mandatul de 18 ani al lui Leonid Brejnev.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că speră ca Putin să candideze la alegerile din martie pentru un nou mandat de președinte, o mișcare care l-ar menține la putere cel puțin până în 2030.

Politicienii din opoziție spun că Putin a construit un sistem dictatorial de când a venit la putere în 1999, care imită instituțiile democrației, împiedicând în același timp orice competiție politică adevărată sau disidență reală.

Susținătorii lui Putin îl laudă pentru că a adus ordine după haosul care a însoțit căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Ei invocă sondajele care arată că el are sprijinul a aproximativ 80% din populația rusă.

Naționalistul rus pro-război Igor Ghirkin, aflat în arest preventiv în așteptarea procesului în care va fi judecat pentru incitare la extremism, a declarat pe 19 noiembrie că dorește să candideze la președinție, dar crede că alegerile din martie vor fi o „farsă”, cu un câștigător deja clar.

Referințe:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro