Sari direct la conținut

Rusia construiește un nou gazoduct către China. Capacitatea, similară celei a Nord Stream 1

HotNews.ro
Tronson al gazoductului Power of Siberia pe teritoriul chinez, Foto: Andrea Verdelli / Zuma Press / Profimedia
Tronson al gazoductului Power of Siberia pe teritoriul chinez, Foto: Andrea Verdelli / Zuma Press / Profimedia

Rusia şi China ar urma să semneze „în viitorul apropiat” un contract privind gazoductul Power of Siberia 2, care va transporta gaze ruseşti către China, a informat vicepremierul rus Alexander Novak, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

De ani de zile, Rusia discută despre construirea Power of Siberia-2, cu o lungime de 2.600 km, care ar urma să transporte anual 50 miliarde metri cubi de gaze, din regiunea Yamal, nordul Rusiei, în China, via Mongolia.

Novak face parte din delegaţia oficială rusă care în prezent este în vizită în China, deşi şeful Gazprom, Aleksei Miller, nu participă.

„Intenţionăm să finalizăm analiza şi să semnăm în viitorul apropiat un contract pentru construcţia unui gazoduct cu o capacitate de 50 miliarde metri cubi de gaze prin teritoriul Mongoliei”, a declarat Novak, referindu-se la Power of Siberia-2. Acesta a adăugat că Moscova şi Beijingul lucrează de asemenea „la alte noi proiecte”.

Cantitatea de 50 miliarde metri cubi este aproape de nivelul transportat prin gazoductul Nord Stream 1, care a fost avariat în 2022. Primul gazoduct Power of Siberia are o lungime de 3.000 km şi porneşte din Siberia până în provincia chineză Heilongjiang.

Rusia şi-a majorat livrările de gaze spre China pentru a contracara diminuarea vânzărilor de gaze în Europa, după ce invazia din Ucraina a determinat statele occidentale să impună sancţiuni Moscovei şi să îşi reducă dependenţa de energia rusească.

În luna ianuarie, premierul Mongoliei, L. Oyun-Erdene, a anunţat că lucrările de construcţii planificate de Rusia la noul gazoduct Power of Siberia 2 spre China, care erau programate să înceapă anul acesta, ar putea fi amânate. „China şi Rusia nu au ajuns încă la un acord privind detaliile-cheie ale acestui proiect major”, declara premierul Mongoliei pentru Financial Times, care a adăugat că preţurile-record la gaze naturale pe plan global au complicat negocierile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro