Rusia declară stare de urgență federală în 10 regiuni, inclusiv în Lugansk, anexată ilegal de Putin în 2022
Rusia a anunțat vineri că a declarat stare de urgență federală în 10 regiuni din cauza pagubelor produse culturilor în urma înghețurilor din luna mai, informează Reuters.
Măsura era așteptată, după ce ministrul rus al agriculturii a declarat săptămâna aceasta că speră că va fi introdusă și că va deschide calea pentru cererile de despăgubire din partea fermierilor.
Ministerul pentru Situații de Urgență a declarat că se aplică în 10 regiuni, inclusiv Lugansk, o parte din estul Ucrainei pe care Rusia a revendicat-o ca teritoriu propriu în 2022, la câteva luni după ce și-a lansat invazia.
Ministerul a precizat că au fost create comisii în regiunile afectate pentru a evalua pagubele.
Ministrul adjunct al agriculturii din Rusia, Andrei Razin, a declarat vineri că impactul problemelor meteorologice asupra producției agricole va fi minimizat și că Moscova își va îndeplini toate angajamentele de export, a relatat agenția de știri de stat TASS.
Recolta de grâu, mai mică în 2024, potrivit estimărilor
Compania de consultanță agricolă IKAR și-a redus prognoza pentru recolta de grâu a Rusiei din acest an la 81,5 milioane de tone, o scădere de 12% de la jumătatea lunii martie. Recolta de anul trecut a fost de aproximativ 93 de milioane de tone.
„Este vorba de accelerarea procedurii de acordare a compensațiilor pentru fermieri, precum și de a scoate bani suplimentari pentru aceștia”, a declarat săptămâna aceasta Dmitri Rylko, șeful IKAR, înainte de introducerea stării de urgență.
Andrei Sizov, de la compania de consultanță Sovecon, a declarat că deteriorarea rapidă a perspectivelor pentru recoltă, combinată cu creșterea prețurilor interne, a însemnat că riscul unor restricții suplimentare asupra exporturilor de cereale a crescut, totuși.
„Nu cred că Ministerul Agriculturii dorește astfel de restricții”, a adăugat el.
Rusia a interzis exporturile de cereale
Sovecon și-a redus săptămâna aceasta prognoza privind recolta de grâu la 80,7 milioane de tone. În martie, prognoza o recoltă de 94 de milioane de tone.
Rusia a interzis exporturile de cereale în 2010, după ce seceta și incendiile de pădure i-au devastat recolta, ceea ce a dus la o creștere a prețurilor la nivel mondial.
Cu toate acestea, recolta de grâu din acel an a totalizat doar 41,5 milioane de tone, potrivit Departamentului american al Agriculturii, aproximativ jumătate din totalul prognozat pentru acest sezon.