Rusia: Exporturile de gaze din fostul bloc sovietic au scăzut cu 45,5% în 2022
Exporturile de gaze ale Gazprom în afara fostului bloc sovietic au scăzut cu 45,5% în 2022, potrivit rezultatelor anunțate luni, după un an marcat de o scădere bruscă a livrărilor către Europa în urma sancțiunilor occidentale împotriva ofensivei din Ucraina, potrivit AFP.
Într-o declarație, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat că grupul a exportat 100,9 miliarde de metri cubi de gaze în 2022 către țări din „străinătatea îndepărtată”, termen care nu include fostele republici sovietice.
Până în 2021, Gazprom a exportat 185,1 miliarde de metri cubi în aceleași țări.
După ce Occidentul a impus sancțiuni economice Rusiei ca răspuns la intervenția sa militară în Ucraina, Moscova și-a redus drastic exporturile de hidrocarburi către UE.
La începutul lunii decembrie, Uniunea Europeană, țările G7 și Australia au convenit, de asemenea, să limiteze prețul de export al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, în speranța de a priva Moscova de venituri importante.
Ca răspuns, Rusia a anunțat că va interzice vânzarea petrolului său către țările străine care utilizează plafonul petrolier începând cu 1 februarie.
Pentru a compensa pierderile, Moscova încearcă să își mărească livrările de gaze către economia chineză, care are o mare intensitate energetică, și a accelerat acest demers.
La sfârșitul lunii decembrie, Vladimir Putin a lansat exploatarea unui vast zăcământ din Siberia, care ar trebui să permită creșterea exporturilor către China.
De asemenea, Rusia intenționează să construiască conducta Power of Siberia 2începând din 2024 pentru a aproviziona Beijingul prin Mongolia.
Luni, directorul general al Gazprom a precizat că „perspectivele de creștere a consumului de gaze în lume sunt legate în principal de Asia și, în primul rând, de China”. Miller a declarat că în 2022 livrările către Beijing au depășit cantitățile contractate „la cererea Chinei”.
Pe lângă conducta Power of Siberia 1, Gazprom intenționează să crească livrările din Orientul Îndepărtat și prin intermediul viitoarei conducte Power of Siberia 2.
Potrivit lui Alexei Miller, aceste trei rute de export ar trebui să facă posibilă „livrarea a aproximativ 100 de miliarde de metri cubi” de gaz rusesc către China.
Ce se știe până acum despre proiectul „Power of Siberia 2”
Premierul mongol Oyun-Erdene Luvsannamsrai a anunțat la jumătatea lunii iulie, într-un interviu pentru Financial Times, că Mongolia se așteaptă ca Rusia să înceapă în următorii doi ani lucrările la gazoductul „Puterea Siberiei 2” ce urmează să treacă prin teritoriul său.
„Studiul de fezabilitate a acestui proiect a fost deja finalizat și credem că lucrările de construcție vor începe în 2024”, a anunțat Luvsannamsrai.
Pregătirile pentru construcția gazoductului „Power of Siberia 2” au fost anunțate încă din 2014.
După mai multe opțiuni respinse, a fost luată decizia de a trage conducta prin Mongolia, deoarece acest lucru permite reducerea lungimii conductei și, prin urmare, reducerea costului construcției.
Gazoductul „Puterea Siberiei 2” va avea o lungime estimată la aproximativ 2.600 de kilometri, ruta sa finală prin Mongolia fiind încă în dezbatere.