Sari direct la conținut

Rusia pune bete in roate proiectului european Nabucco. Gazprom cumpara gaz din Azerbaidjan

HotNews.ro

Gigantul rus Gazprom a semnat luni, la Baku, un acord privind cumpararea de gaz din Azerbaidjan. O decizie care poate priva proiectul european Nabucco de o parte semnificativa a resurselor cu care urma sa fie aprovizionat, scrie AFP. Documentul a fost semnat de presedintele Gazprom, Alexei Miller, si de presedintele Companiei nationale azere de petrol si gaz – Socar, Rovnag Abdulaiev, in prezenta presedintilor rus Dmitri Medvedev si azer Ilham Aliev.

Presedintele Gazprom: Am putea avea gaz azer de la 1 ianuarie 2010

Alexei Miller a declarat vineri, la Moscova, ca „Gazprom ar putea cumpara gaz azer inca de la 1 ianuarie 2010”. Companiile ruse si azere au semnat la finele lunii martie un protocol destinat sa permita grupului rus achizitionarea de gaz incepand de anul viitor, potrivit jurnalistilor francezi. Acest acord risca sa afecteze, insa, proiectul european al gazoductului Nabucco, care are in vedere aprovizionarea cu gaz din exploatarile azere.

Azerbaidjan – considerat potential furnizor si de Nabucco

Incepand din 2013, Nabucco ar trebui sa alimenteze Europa cu gaz din Marea Caspica, conducta urmand sa tranziteze Turcia, pentru a reduce dependenta energetica a Uniunii Europene de Rusia. Gazoductul european concureaza in mod direct cu proiectul rusesc al gazoductului South Stream, fiind criticat in mod constant de Moscova.

In urma cu doar patru zile, guvernul Turciei a promis din noua ca va semna acordul interguvernamental referitor la gazoductul Nabucco. Intelegerea ar urma sa fie parafata la mijlocul lunii iulie, cu cele patru tari europene implicate in proiect – Austria, Ungaria, Romania si Bulgaria. Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct cu o lungime de 3.300 de kilometri, ce urmeaza sa transporte gaze naturale provenind din Asia centrala in Uniunea Europeana, traversand Turcia si sud-estul Europei.

De cealalta parte, South Stream este proiectat sa treaca pe sub Marea Neagra, pentru a lega Rusia de Bulgaria. Azerbaidjanul, considerat de ambele proiecte un potential furnizor de gaze naturale, va avea suficiente gaze pentru Nabucco doar daca va reusi sa dea in exploatare noile zacaminte maritime Absheron, Babek si Umid, anunta la inceputul lunii iunie vicepresedintele companiei petroliere de stat, Hoshbaht Yusifzade.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro