Sari direct la conținut

Rusia si OPEC incearca sa modifice preturile la petrol

HotNews.ro

Atentia principalilor consumatori de petrol si produse petroliere a fost atintita spre Rusia. La resedinta oficila de la Gorki, nu departe de Moscova, s-au intalnit presedintele Dmitri Medvedev si secretarul general al OPEC, Abdullah Salem al- Badri. Interesul este de inteles: Rusia si OPEC produc pana la 55% din volumul global de titei si nu sunt interesate ca el sa se ieftineasca, scrie Gazeta.

De la bun inceput, al-Badri a tinut sa sublinieze ca nu are de gand sa-l roage pe Medvedev sa reduca productia. „Ii voi solicita un schimb de date privind situatia de pe piata si criza financara”, a declarat al-Badri.

Partile au ajuns la concluzii comune. „Pentru institutiile noastre energetice, in general pentru construirea politicii energetice, conlucrarea cu OPEC reprezinta una dintre directiile cheie”, a declarat Medvedev, adaugand: „Rusia este, la randul ei, interesata de sustinerea unor preturi stabile la petrol”.

Ce anume au discutat Medvedev si al-Badri a ramas in spatele usilor inchise. Ultimul a tinut doar sa anunte ca, la sfarsitul acestui an si inceputul celui viitor, situatia de pe piata nu va fi la fel de pozitiva.

Evident ca actualele tarife petroliere nu convin nici Rusiei, nici OPEC. Functionarii de la Mosocva au declarat in repetate randuri ca bugetul va fi echilibrat daca barilul nu va cobori sub 70 de dolari, chiar daca, in bugetul pe 2009, este fixat un pret de 92 de dolari. In caz contrar, va fi desigilat Fondul de rezerva, care, potrivit ministrului de finante Aleksei Kudrin ajunge pentru vreo doi-trei ani, dupa care bugetul va ajunge din nou pe deficit.

Pretul optim pentru Rusia este de 80-90 dolari barilul. Tot atat vrea si OPEC. „Nu credem ca pretul la petrol sa ajunga 100 de dolari”, a prognozat ministrul energiei din Qatar, Abdallah al-Attyia. „Vremurile astea au trecut. Pretul optim este de 80-90 de dolari”.

Cifre evocate si de presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, la intalnirea din 10 septembrie, de la Viena, cu membrii OPEC.

Ce cred expertii

Ziarul Gazeta a dorit sa afle daca discutiile de la Moscova ar putea influenta preturile mondiale la titei.

  • Aleksandr Niekopelov, vicepresedintele Academiei de stiinte, doctor in stiinte economice:

„Intr-o oarecare masura se poate spune ca da. OPEC detine pe piata o mare cantitate de petrol. Daca oferta se va reglementa, influenta creste fireste, iar daca se va ajunge la intelegeri cu Rusia, puterea de influenta va creste. Intrebarea este cum se va materializa aceasta influenta – preturile vor ramane la acest nivel, sau vor urca?”

  • Ruslan Hasbulatov, membru corespondent al Academiei, seful catedrei de economie mondiala a Academiei de economie a Rusiei:

„Nu, nu cred ca va exista vreo influenta. Poate o usoara zgaltaire, pentru ca politicul are mereu impact. Dar problema este ca, foarte curand, preturile la petrol vor cobori sub 50 de dolari barilul. Este vorba de crestere economica si de necesitatile economiilor marii triade – SUA, Europa Occidentala si Japonia. Fireste, mai este China si India, a caror cerere conteaza in tabloul general, dar ele nu pot face fata acelei provocari care va apare urmare a recesiunii in economiile americana, europeana si japoneza. Pentru noi barilul de 50 de dolari nu este o drama, pentru ca exista rezerve puternice.

Dar, economia noastra nu este echilibrata si trebuie dezvoltata piata interna. Criza ne va lovi, desigur, la fel cum loveste multe alte tari, dar nu ne vom prabusi. Ne bazam, in mare, pe importuri, dar, tinand cont de reducerea veniturilor petroliere, ele vor scadea. Cum vom acoperi deficitul de import? Nu avem posibilitatile economice pentru a umple un asemenea gol. Fara indoiala, OPEC reprezinta un instrument de reglementare a preturilor petroliere. Dar daca necesarul de petrol nu este ridicat, nu voi mai cumpara mai mult decat am nevoie. Cand pretutindeni se va reduce consumul de titei, influenta OPEC va dispare. Nici America, nici Europa Occidentala nu pot cumpara mai mult decat au nevoie in conditiile unei diminuari drastice a consumului si ritmului economic”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro