Sari direct la conținut

Rușii au cumpărat un număr record de lingouri de aur anul trecut

HotNews.ro
Lingouri aur, Foto: Dario Hayashi / Alamy / Profimedia Images
Lingouri aur, Foto: Dario Hayashi / Alamy / Profimedia Images

​Ruşii au cumpărat un număr record de lingouri de aur în 2022, arată datele publicate vineri de Ministerul de Finanţe de la Moscova, potrivit Reuters și Agerpres.

În luna martie a anului trecut, Moscova a eliminat cota de TVA de 20% la achiziţiile de aur de către persoanele fizice, în încercarea de a-i convinge pe ruşi să nu mai utilizeze dolarul american ca valoare de refugiu.

De asemenea, Ministerul de Finanţe de la Moscova a scutit populaţia de la plata taxelor pentru profiturile generate din vânzarea lingourilor de aur, ceea ce a stimulat şi mai mult cererea de metal preţios.

Potrivit datelor oficiale, ruşii au cumpărat anul trecut o cantitate de peste 50 de tone de lingouri de aur, de zece ori mai mult decât în anul 2021. Cel mai căutate a fost lingourile de un kilogram, care au reprezentat aproximativ 60% din totalul lingourilor vândute.

În plus, aceste cifre nu sunt definitive şi acoperă doar perioada până la finele lunii noiembrie 2022, a precizat Ministerul rus al Finanţelor.

Rusia a acuzat Occidentul că i-a furat rezervele de aur

Separat, banca rusă de stat VTB Bank a anunţat că a vândut 33,8 tone de lingouri de aur clienţilor în 2022, adăugând că în prezent clienţii săi deţin aur în valoare de 50 de miliarde de ruble (711 milioane de dolari).

„Anul trecut aurul a fost o bună soluţie financiară de protejare. Clienţii au transferat fonduri spre acest instrument pentru a-şi diversifica activele şi a face profit atunci când şi-au făcut planurile pe termen lung”, a declarat Yevgeny Beresnev, de la departamentul de produse de investiţii al VTB.

În luna octombrie a anului trecut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat că, „în esență”, anumite țări din Occident au furat rezervele de aur ale Rusiei prin înghețarea lor în străinătate.

Comentariile lui Peskov au venit după ce Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat săptămâna trecută că UE ar trebui să ia în considerare transferarea activelor rusești înghețate Kievului după valul de atacuri ale forțelor armate ruse împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 345-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro