S-a aprobat bugetul Primariei Capitalei pe 2015. Pasajul de la Ciurel primeste 80 milioane lei, pasajul subteran de la Piata Presei – 45 milioane lei, iar largirea str. Fabrica de Glucoza – 55 milioane lei
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat luni bugetul Primariei Municipiului Bucuresti pe anul 2015. Astfel, Capitala are in acest an de cheltuit 4,2 miliarde lei. Printre proiectele de investitii care primesc finantare se numara: drumul expres spre Autostrada A1 si Pasajul de la Ciurel – 80 milioane lei, Pasajul subteran de la Piata Presei Libere – 45 milioane lei, largirea Sos. Prelungirea Ghencea – 70 milioane lei si largirea str. Fabrica de Glucoza – 55 milioane lei. Pentru pasajul pietonal de la Piata Romana s-au alocat 100 milioane lei, bani dintr-un credit finantat de Banca Mondiala. Intrucat consilierii generali nu doresc realizarea acestui proiect, primarul Sorin Oprescu spune ca banii vor fi redirectionati catre alte proiecte.
Principala sursa de venit a municipalitatii in anul 2015 sunt cotele defalcate din impozitul pe venit – 3,2 miliarde lei, apoi urmeaza 42 milioane lei din impozitul pe proprietati, 92 milioane lei din amenzi si doar 5 milioane de lei din valorificarea bunurilor pe care le detine. Din cele 4,2 miliarde lei, primarul general, Sorin Oprescu, propune ca 1 miliard sa fie cheltuit pe subventia la RADET si la RATB, iar 1,1 miliarde lei pentru investitii dintre care 540 milioane lei pentru marile proiecte de infrastructura. Consilierii PNL au facut insa un amendament prin care au taiat bani de la investitii in infrastructura si au alocat bani in plus pentru RADET si RATB
⦁ Ce proiecte de infrastructura primesc bani in 2015 ca urmare a propunerilor facute de primarului general si amendamentele facute de Consilierii generali:
Obiective de investitii in continuare
– Restante Pasajul Basarab – 20 milioane lei;
– pasaj Pietonal Piata Eroii Revolutiei – primarul general a cerut 6 milioane lei; CGMB a taiat 1 milion lei;
– strapungere Nicolae Grigorescu- Splai Dudescu – 70 milioane lei;
– largire Prelungirea Ghencea – Domnesti – 70 milioane lei;
– Drumul expres spre Autostrada Bucuresti-Pitesti cu pasajul de la Ciurel – primarul general a cerut 90 milioane lei; CGMB a taiat 10 milioane lei;
– reabilitare Liviu Rebreanu – primarul general a cerut 47 milioane lei; CGMB a taiat 7 milioane lei;
– reabilitare bd Aerogarii – primarul general a cerut 6,6 milioane lei – CGMB a taiat 1 milion lei;
– restanta Pasajul suprateran Mihai Bravu – primarul general a cerut 30 milioane lei; CGMB a taiat 4 milioane lei;
– reabilitare Soseaua Pantelimon – primarul general a cerut 35 milioane lei; CGMB a taiat 5 milioane lei;
– reabilitare Sos. Iancului – 25 milioane lei;
– Pasaj subteran Piata Presei Libere – 45 milioane lei;
Obiective de investitii noi
– lagire str. Fabrica de Glucoza – 55 milioane lei;
– Pasaj pietonal Piata Romana – 100 milioane lei, bani ce vor fi luati dintr-un credit finantat de Banca Mondiala;
- Ce alte obiective de investitii mai primesc finantare
– sistemul de management al situatiilor de urgenta – 37 milioane lei;
– consolidarea sediului Primariei Capitalei din bd. Regina Elisabeta sediul PMB- 77 milioane lei;
– realizarea site-ului Primariei – 2,5 milioane lei;
– reabilitare scoli si gradinite – 50 milioane lei;
– Sala Polivalenta – 17,5 milioane lei;
– patinoarul Flamaropol – 8,4 milioane lei;
– consolidare Teatrul Evreiesc de Stat – 15 milioane lei;
– retele cartierul Henry Coanda – 17 milioane lei;
– revizuire Planul Urbanistic General – primarul general a cerut 11 milioane lei; CGMB a taiat 2,5 milioane lei;
– Finalizarea statiei de epurare de la Glina – 128 milioane lei;
– s-au luat banii de la studiul de fezabilitate pentru consolidare si restaurare Palatul Voievodal Curtea Veche.
- Cati bani primesc institutiile din subordinea Primariei Capitalei
– Administratia Monumentelor – primarul a propus 32 milioane lei – CGMB a taiat 1,5 milioane lei de la grupul statuar „Aripi” si 2,5 milioane lei de la alte investitii
– Clubul Sportiv al Municipiului Bucuresti – 30 milioane lei
– Directia de Asistenta Sociala – 54 milioane lei
– Politia Locala – 29 milioane lei
– Administratia Strazilor – primarul general a cerut 280 milioane lei – CGMB a taiat 19 milioane lei;
– Administratia Cimitirelor si Crematoriilor – 81 milioane lei
– Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor – primarul general a cerut 24 milioane lei – CGMB a taiat 7,5 milioane lei
– Administratia Lacuri Parcuri si Agrement – primarul general a cerut 70 milioane lei – CGMB a taiat circa 30 milioane lei;
– Administratia Spitalelor – 300 milioane lei
Banii taiati de la investitii au fost redirectionati de consilierii generali catre RADET si RATB. Astfel, subventia catre RADET a fost suplimentata de la 552 milioane lei la 570 milioane lei. Intrucat conturile RADET sunt blocate 100% de ELCEN din cauza datoriilor, iar banii virati catre Regie ajung la ELCEN, pentru investitiile de urgenta pe care trebuie sa le faca RADET, CGMB a gasit solutia sa aloce 50 milioane lei Primariei Capitalei prin directia de specialitate ca institutia sa faca aceste investitii.
Marcel Nicolaescu, directorul ELCEN, a participat si el la sedinta CGMB si a promis ca va debloca conturile RADET ca regia sa isi poata desfasura activitatea in mod normal.
„De pe 6 martie 2015 sunt director general ELCEN. Din primele zile am identificat doua prioritati, crearea unui grup comun de lucru RADET-ELCEN pentru a identifica problemele cu care ne confruntam. Apoi, aprobarea de d-voastra astazi a bugetului RADET care sa ne creeze conditiile sa se faca reparatiile curente, eu angajandu-ma ca voi face toate demersurile pentru a reducerea popririi pe conturile RADET ca sa functioneze in conditii optime”, a declarat acesta.
Subventia catre RATB a fost modificata de la 530 milioane lei la 545 milioane lei, iar la capitolul investitii Regia a primit in plus de la 6 milioane lei pana la 34 milioane lei pentru modernizarea parcului auto. Astfel, vor fi achizitionate 5 tramvaie Bucur, se vor moderniza trei tramvaie si se vor achizitiona 20 de automate pentru cartele RATB.
In plus, liberalii au crescut suma pentru constructia de gradinite de la 7,7 milioane lei – la 14, 1 milioane lei, pentru consolidare cladiri cu risc seismic de la 7 milioane lei la 17,8 milioane lei. Din fondul de rezerva al primarului au fost taiate de la 80 milioane lei pana la 25 milioane lei.
„Proiectul de buget a venit cu doua luni intarziere, in conditiile in care trebuia sa vina de la inceputul anului ca primarul general sa arate ca are o viziune cum se va dezvolta orasul. Anul acesta avem de returnat sume foarte mari pentru imprumuturi. 70 milioane de euro vor merge catre rambursari de credite si dobanzi, o suma colosala care afecteaza functionarea bugetului municipiului Bucuresti. Acestei sume se adauga creditul de 500 milioane de euro care trebuie rambursat in acest an. Cred ca trebuie sa terminam proiectele pe care le-am inceput ca sa denonstram bucurestenilor ca putem face ce am inceput. Din punctul nostru de vedere este vital sa asiguram functionare regiilor. De aceea am alocat bani in plus pentru subventie si investitii „, a declarat viceprimarul liberal al Capitalei, Cornel Pieptea.
Primarul Sorin Oprescu a declarat in ceea ce priveste creditul de 500 de milioane de euro, care trebuie platit in luna iunie a acestui an, ca are scrisori de garantie de la 7 banci ca pot oferi aceasta finantare si ca Ministerul de Finante si-a dat acordul sa faca bugetul.
Oprescu spune ca va face rost de bani in plus la buget, circa 80 milioane de euro, vanzand terenurile municipalitatii care sunt concesionate si pe care s-au ridicat constructii in ultimii ani.
In ceea ce priveste banii alocati pentru investitii la RATB, edilul spune ca acestia sunt dati degeaba deoarece Regia poate face doar doua tramvaie pe an si acelea cu 75% dintre piese cumparate din alta parte. Edilul a spus ca va veni cu un studiu de transformare si eficientizare a RATB.