Sari direct la conținut

Sa vina fondurile!

Jurnalul Sighisoara Reporter

Aproape 50 milioane euro sunt necesari pentru restaurarea completa a Cetatii medievale Sighisoara. Viceprimarul municipiului, Sorin Savu a anuntat in cadrul sedintei Consiliului local de joi, 30 august ca specialistii de la Institutul National al Monumentelor Istorice din Bucuresti au finalizat Studiul de fezabilitate privind restaurarea Cetatii Sighisoara, asteptat de mai bine de 5 ani.

Pe baza acestuia se poate aplica pentru obtinerea de finantari in vederea demararii lucrarilor de restaurare. Viceprimarul a mai aratat ca Sighisoara este eligibila 100% si ar putea prinde toate finantarile, insa contributia bugetului local s-ar ridica la circa 15-25%.

Potrivit studiului de fezabilitate pentru restaurarea tuturor cladirilor din Cetate ar fi necesare 38.117.941 euro, iar pentru turnuri si ziduri 10.398.870 euro. Dat fiind faptul ca aproape toate imobilele din Cetate sunt proprietate privata, se cauta solutii de accesare a fondurilor necesare restaurarii acestora, stiut fiind ca proprietarii individuali nu sunt eligibili la finantare.

O solutie ar fi organizarea acestora intr-o asociatie care la randul ei sa se asocieze intr-un parteneriat public-privat cu Primaria. Dar acest aspect, precum si multe altele, va fi dezbatut intr-un seminar pe aceasta tema ce va avea loc in luna octombrie la Sighisoara.

Program de protectie si gestiune a Centrului istoric Sighisoara

Potrivit unui comunicat remis redactiei de catre Biroul de Presa al Primariei Sighisoara, Studiul de fezabilitate este parte al unui program mai amplu de protectie si gestiune al Centrului istoric Sighisoara.

In vederea intocmirii acestuia, miercuri, 29 august 2007, a avut loc la sediul Primariei municipiului o intalnire de lucru gazduita de primarul municipiului, Ioan-Dorin Danesan, la care au participat specialistii din cadrul Institutului National al Monumentelor Istorice, Consiliul Judetean Mures, Directia Judeteana pentru Cultura si Culte, viceprimarul Sorin Savu si arhitectul sef al municipiului, Ioan Velicu.

In cadrul intalnirii fost subliniat faptul ca dintre toate obiectivele declarate Patrimoniu Mondial, Sighisoara este singurul oras patrimoniu UNESCO, caruia i se cer rapoarte anuale, urmatorul urmand a fi inaintat la sfarsitul lunii septembrie.

In acest raport va fi prezentata starea actuala a ansamblului arhitectonic al Cetatii Medievale, de asemenea masurile care se impun pentru oprirea degradarii caselor monument istoric si revitalizarea Cetatii.

In cadrul discutiilor in vederea intocmirii Programului de protectie si gestiune al Cetatii au fost prezentate documentele care vor sta la baza acestui program: studiul de fezabilitate, Planul Urbanistic General si Planul Urbanistic Zonal al ariei protejate si Planul strategic de dezvoltare al municipiului.

In acest context reprezentantii INMI au prezentat continutul Studiului de fezabilitate pentru restaurarea Cetatii Medievale Sighisoara, si anume partea de infrastructura, fondul construit si spatiile publice, care a fost avizat de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice si urmeaza sa primeasca viza Controlului Tehnico-Economic din partea Ministerului Culturii si Cultelor.

Reprezentantii Municipiului Sighisoara au facut o prezentare a Planului Urbanistic General si a PUZ pentru zona protejata. Acesta din urma va fi refacut, urmand ca Ministerul Lucrarilor Publice sa finanteze o parte din costurile de realizare a acestui plan zonal pentru zona istorica protejata.

Seminar I.N.M.I la Sighisoara

In vederea realizarii Planului strategic de dezvoltare a municipiului Sighisoara, se mai arata in comunicatul Primariei, I.N.M.I. a propus organizarea unui seminar cu tema „Reabilitarea si revitalizarea cetatii Sighisoara”, in cadrul caruia sa fie prezentate cerintele si problemele orasului.

Seminarul va fi organizat la Sighisoara in perioada 19-20 octombrie 2007, de catre INMI, Consiliul Judetean Mures si municipiul Sighisoara si va avea ca teme de discutie prezentarea Studiului de fezabilitate, legislatia de specialitate a monumentelor UNESCO in Romania, turism cultural / muzeu, PUZ si PUG, modalitati de primire si de interventie.

Celelalte aspecte discutate la intalnirea de saptamana trecuta au fost: importanta turismului in contextul revitalizarii Cetatii Medievale, caruia municipiul Sighisoara trebuie sa-i acorde o atentie deosebita.

De asemenea s-a accentuat faptul, ca in contextul dezvoltarii trebuie avuta in vedere zona municipiului Sighisoara, impreuna cu Bisericile sasesti fortificate din zona, pentru crearea unor trasee turistice tematice.

Un alt punct de discutie a fost legislatia privind monumentele istorice, care necesita modificari, sa fie armonizata cu alte prevederi legale, de asemenea sa fie stabilit clar cui ii revine raspunderea.

Pentru elaborarea documentatii pentru intocmirea Programul de protectie si gestiune a Centrului istoric Sighisoara Primaria municipiului va colabora cu Institutul National al Monumentelor Istorice, in a carui sarcina revine realizarea Programului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro