Sari direct la conținut

Salariile profesorilor majorate cu promisiuni

Comisia pentru invatamant din Camera Deputatilor a votat ieri in unanimitate marirea cu 25% a salariilor tuturor angajatilor din invatamant incepand cu data de 1 octombrie, urmand ca viitoarele majorari salariale sa fie acordate esalonat, de-a lungul timpului, prin negociere cu partenerii sociali.

La discutii au participat reprezentanti ai sindicatelor, ai Ministerului Finantelor Publice si ai Ministerului Educatiei si Cercetari, in frunte cu Alexandru Athanasiu. Propunerea votata ieri urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor.

Decizia deputatilor – luata dupa aproape trei ore de discutii – reprezinta o solutie de compromis intre o propunere initiala a membrilor Comisiei pentru invatamant, care prevedea ca profesorii sa primeasca cu 25% mai multi bani la salariu de la 1 octombrie 2004 si cu 40% de la 1 ianuarie 2005 si o initiativa guvernamentala, prezentata in premiera de ministrul Educatiei si Cercetarii, Alexandru

Athanasiu, potrivit careia dascalii ar beneficia de o marire salariala de 5% la 1 octombrie. In aceasta din urma varianta, Guvernul si Parlamentul ar fi trebuit sa elaboreze o lege de majorare secventiala a salariilor, cu o predictibilitate de 2-3 ani.

Ministrul Athanasiu a aratat ca este nevoie de o lege a salarizarii in domeniul invatamantului, care sa pozitioneze cadrele didactice pe o grila a bugetarilor si care sa stabileasca pe intervale de timp certe cresteri salariale pentru profesori.

„Aceste negocieri se vor finaliza in curand si sper ca vom gasi solutii astfel incat in legea bugetului pe 2005 invatamantul sa fie considerat domeniu prioritar”, a declarat Alexandru Athanasiu. El a recunoscut ca din 2007, dupa integrarea in UE, bugetul alocat invatamantului va trebui sa fie de 6% din PIB.

Critici sindicale

Reprezentantii sindicatelor au criticat Ordonanta de Urgenta nr. 38 privind cresterile salariale din invatamant, sustinand ca cele cinci procente de majorare pe care le prevede nu este o marire reala, ci au rolul de a evita „aplatizarea salariilor cadrelor didactice debutante”, care au salarii derizorii.

Presedintele executiv al Federatiei Sindicatelor Independente din Invatamant, „Spiru Haret”, Marius Nistor, a precizat ca ordonanta nu acorda sporiri salariale pentru personalul nedidactic si nici nu permite includerea indemnizatiei de dirigentie in salariul de baza.

Liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, s-a aratat surprins de propunerea ministrului Athanasiu, afirmand ca o aude pentru prima oara. El a adaugat ca, daca profesorii nu vor primi o majorare salariala reala si nu o indexare, este posibil ca anul scolar sa nu inceapa la 13 septembrie, din cauza unor proteste sindicale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro