Sari direct la conținut

Salariul minim brut crește în 2023, dar tot rămâne unul dintre cele mai mici din UE / Topul țărilor care garantează mai mulți bani pentru angajați

HotNews.ro
Salariu minim, Foto: DreamsTime
Salariu minim, Foto: DreamsTime

​Salariul minim brut ar putea crește la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023, față de 2.550 cât este în prezent. Chiar și așa România rămâne pe ultimele locuri în clasamentul european al veniturilor minime.

În acest moment, România are al treilea cel mai mic salariu minim brut din UE, doar peste Letonia și Bulgaria.

Un salariu minim brut de 3.000 de lei, chiar și acum, ar pune țara noastră pe al al cincilea loc de jos în sus în topul european.

Însă veniturile minime au crescut în semestrul al doilea în mai multe țări, potrivit datelor Eurostat, ceea ce înseamnă că sansele României de a avansa în clasamentul UE sunt minore.

21 de state din Uniunea Europeană au salarii minime, excepție fiind Italia, Cipru, Austria, Finlanda, Suedia și Danemarca.

În acest moment, cel mai mare salariu minim brut este în Luxemburg, de aproape cinci ori mai mare decât în România.

Surse date : Eurostat

​​Salariul minim ar putea crește la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, au declarat joi surse guvernamentale.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că există posibilitatea ca salariul minim şi pensia să crească din 2023, menţionând că există voinţa politică în acest sens, dar datele vor fi făcute public după proiecţia bugetului pe anul viitor.

„Am susţinut încă de la început că trebuie să ne îngrijim astfel încât să ne aliniem la această decizie. Există posibilitatea ca începând cu anul 2023, aşa cum am discutat în coaliţie şi am afirmat de fiecare dată, să susţinem creşterea salariului minim şi, desigur, a pensiei, doar că aceste date, aşa cum este şi normal şi responsabil, vor fi făcute public după ce avem proiecţia de buget pe anul 2023”, a spus șeful Guvernului.

Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, a anunțat recent că social-democrații vor propune creșterea salariului minim brut la 3.000 de lei.

De menționat este că miercuri Parlamentul European a aprobat directiva privind salariul minim european. Aceasta va obliga statele membre care au salariu minim pe economie, inclusiv România, să „garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent”, propunând și o formulă de calcul legată de salariul mediu.

Luna aceasta este așteptat ca directiva să fie adoptată și de Consiliul UE, după care se va publica în Jurnalul Oficial al UE, iar statele membre vor avea la dispoziție maximum 2 ani pentru a o transpune în legislațiile naționale. Adoptarea este una formală, în această fază, pentru că textul a fost deja agreat în urma negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul UE.

Cel mai important, directiva prevede că stabilirea salariului minim „rămâne o prerogativă națională”, potrivit unui comunicat al PE transmis StartupCafe.ro. Totuși, statele membre, inclusiv România „trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor”. „Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut” – mai spune Parlamentul de la Strasbourg.

Foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro