Sari direct la conținut

”Salata cu icre de știucă de Tulcea” a devenit produs cu Indicație Geografică Protejată în UE / LISTA celorlalte 9 produse alimentare românești protejate

HotNews.ro
Salata de icre de stiuca pe paine, Foto: Ministerul Agriculturii
Salata de icre de stiuca pe paine, Foto: Ministerul Agriculturii

”Salata cu icre de știucă de Tulcea” a fost înregistrat ca produs cu Indicație Geografică Protejată în UE, Regulamentul de punere în aplicare al deciziei Comisiei Europene fiind publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Produsul „Salată cu icre de știucă de Tulcea” – Indicație Geografică Protejată este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare albă-gălbuie, la prepararea căreia se utilizează minimum 29% icre, din care minimum 15% icre de știucă sărate cu bobul întreg și maximum 14% icre de pește deltaic sărate, în amestec cu apă carbogazificată și zeamă de lămâie.

”Aspectul produsului este conferit de consistența cremoasă și omogenă, în care se disting boabele întregi de icre de știucă, iar produsul finit se diferențiază de alte produse din aceeași categorie prin faptul că pentru obținerea acestuia nu se utilizează aditivi alimentari de sinteză”, spune MADR.

”’Salata cu icre de știucă de Tulcea’ este un produs care reprezintă tradiția locală de prelucrare a peștelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice delimitate. Elementele menționate au creat premisele unei dezvoltări deosebite a tradițiilor pescărești și asigură legătura dintre caracteristicile produsului și condițiile naturale din aria geografică, respectiv Delta Dunării, care au condus la obținerea Indicației Geografice Protejate pentru „Salata cu icre de știucă de Tulcea”, mai transmite Ministerul Agriculturii.

Acesta este al zecelea produs românesc din categoria alimente ce a primit protecție în UE.

Primul a fost, în 2011, Magiunul de Topoloveni, urmat de produsele Salam de Sibiu, Telemea de Ibăneşti, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Plăcintă dobrogeană, Caşcaval de Săveni și Salată cu icre de știucă de Tulcea, potrivit listei de pe site-ul Comisiei Europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro