Sangele albastru in politica sud-est europeana. Simeon de Saxa Coburg Gotha si Principele Radu
Joi seara, Principele Radu Duda isi anunta candidatura la presedintie. Pana acum, el nu s-a implicat in viata politica, dar s-a dedicat activitatilor de reprezentare a familiei regale. Nu este totusi prima data cand un membru al unei case regale europene accede la o functie superioara in stat, unde poate ajunge doar cu sprijinul unui vot democratic. Prima tentativa, reusita de altfel, ii apartine ultimului tar in viata, Simeon de Saxa Coburg Gotha, care a indeplinit functia de premier al Bulgariei intre 2001 si 2005.
Simeon de Saxa Coburg Gotha sau Simeon Borissov Sakskoburggotski este primul monarh detronat care a reusit sa recastige puterea in cadrul unui vot democratic. Premier al Bulgariei intre 2001 si 2005, a avut grija sa nu aduca aminte opiniei publice ca este „tar”, desi nu a renuntat niciodata la titlul de noblete. „As vrea sa subliniez ca functia mea este cea de prim-ministru al Bulgariei”, declara el in 2001.
Fostul premier s-a nascut in 1937, ca fiu al regelui bulgar Boris III (din casa de Saxa-Coburg) si al reginei Joanna (fosta printesa Giovanna a Italiei, casa de Savoya). Cand regele Boris a murit in mod misterios, Simeon i-a succedat tatalui sau la varsta de sase ani, sub tutela unui consiliu de trei membri de regenta. Astfel, Simeon a fost regele Bulgariei din 1943 si pana in 1946, cand a fost trimis in exil de comunisti.
Spre deosebire de Simeon, Radu Duda s-a nascut ca simplu cetatean, in 1960. Intrat in Casa Regala a Romaniei in 1999, la trei ani dupa casatoria cu fiica Regelui Mihai I, a fost numit Principe al Romaniei si Alteta Regala in 2005. Numele sau legal a devenit Radu Hohenzollern Veringen Duda.
EDUCATIE SI ACTIVITATE
Simeon de Saxa Coburg Gotha
In 1948, un referendum popular despre care multi cred ca a fost trucat a decis abolirea monarhiei, determinandu-i pe micul tar si pe mama lui sa paraseasca tara. Au plecat spre Egipt, apoi s-au stabilit in Spania, unde li s-a acordat azil. Simeon a urmat liceul francez de la Madrid si academia militara Valley Forge din Wayne, Pennsylvania (SUA). A urmat si un curs de trei ani in drept si administrarea afacerilor.
A activat apoi ca om de afaceri in Spania si Statele Unite. Timp de 13 ani, a lucrat ca presedinte pentru subsidiara spaniola a companiei Thomson, firma franceza din domeniul apararii si electronicii. A lucrat ca si consultant pentru companii din Europa si Africa specializate in finante, hoteluri, restaurante, electronice si servicii alimentare. Apartine Bisericii Crestine Ortodoxe si vorbeste fluent bulgara – o versiune invechita, dat fiind exilul sau.
Alteta Regala Principele Radu
A ales cariera de actor, inceputa in 1974 si incheiata in 1999. A completat-o cu studii universitare, absolvind UATC in 1984. Este si autorul mai multor carti, prima fiind publicata in 1997.
Ca si fostul premier bulgar, a cunoscut beneficiile invatamantului la o universitate de prestigiu international, si anume Harvard, absolvind in 2004 un program pentru Senior Executives in securitate nationala si internationala al scolii de administratie „John F. Kennedy”. In 2002, a absolvit Colegiul National de Aparare din Romania, precum si Colegiul George C. Marshall, din Garmisch, Germania.
Astazi, este colonel in rezerva in Armata Romaniei si doctor in stiinte militare, sustinand in 2006, la Universitatea Nationala de Aparare, teza cu titlul ”Securitatea europeana in evolutie, in noul context al democratiei si libertatii pe continent”. Are si functia de consilier al Regelui Mihai I si a fost Reprezentant Special al Guvernului Romaniei, in perioada 2002-2008.
POLITICA
In 1996, la intoarcerea in Bulgaria, Simeon de Saxa Coburg Gotha a fost primit cu entuziasm de catre mii de bulgari, strigand “Il vrem pe rege!”. S-a implicat activ in politica, alaturi de Miscarea Nationala Simeon II. A invins Uniunea Fortelor Democratice si Partidul Socialist Bulgar in alegerile parlamentare din 2001, cu promisiunea ca Bulgaria va deveni prospera economic in 800 de zile.
Dupa o oarecare incertitudine initiala, Simeon a acceptat pozitia de prim-ministru. In coalitie cu etnicii turci, Miscarea pentru Drepturi si Libertati, el a construit un cabinet compus in cea mai mare parte din tehnocrati si specialisti economici educati in occident. “Principalele prioritati ale acordului de coalitie sunt avansarea catre pozitia de membru deplin al UE si NATO, combaterea coruptiei si cresterea economica rapida si stabila”, a spus Simeon de Saxa Coburg Gotha in cuvantarea catre Parlament.
A condus guvernul timp de patru ani, pana in 2005. In 2008, presa bulgara a sustinut ca fostul premier ar fi intentionat sa candideze la presedintia UE.
Alteta Regala Principele Radu
Pana la anuntul sau de candidatura la presedintia Romaniei, nu s-a implicat activ in viata politica, dar s-a dedicat activitatilor de reprezentare a familiei regale. Intre septembrie 2002 si septembrie 2008, a fost Reprezentant special al Guvernului Romaniei pentru Integrare sub doua administratii succesive, atat cea a guvernului de coalitie al PSD, cat si cea a aliantei de centru-dreapta „Dreptate si Adevar”, ulterior a aliantei PNL-UDMR.
La 28 februarie 2008, a declarat ca intentioneaza sa se retraga din aceasta pozitie si sa nu mai accepte o pozitie similara intr-un viitor guvern. La 17 septembrie 2008, a demisionat din functie.
ACUZATII DE CORUPTIE
Numele lui Simeon de Saxa Coburg Gotha a fost legat de scandalul „Savoia”. In noiembrie 2006, Parchetul bulgar a demarat cercetarile privind contractul controversat de construire a unui spital de copii in care ar fi fost implicat si fostul premier. Transcrieri ale convorbirilor dintre printul Vittorio Emanuele de Savoia (var cu Simeon), arestat in iulie 2006 pentru coruptie si trafic de persoane, si asociatii sai au dezvaluit ca respectivul contract prevedea acordarea unui procent din pretul platit de stat fostului premier bulgar.
Proiectul sugera ca pretul constructiei ar fi fost de sapte ori mai mare decat cel al pietei, iar contractul nu a mai fost niciodata semnat. Ulterior, Simeon de Saxa-Coburg Gotha a fost exonerat. „Toate acuzatiile au fost niste minciuni. Simeon de Saxa-Coburg Gotha este un om cinstit, care nu ar fi luat niciodata bani de la mine“, a declarat chiar omul de afaceri italian Pierpaolo Cerani, antreprenorul prin care Printul Vittorio Emanuele di Savoia ar fi incercat sa-l mituiasca.
Alteta Regala Principele Radu
Compania BAE Systems, unul din sponsorii fundatiei de caritate a principesei Margareta, precum si reprezentantii companiei, au fost implicati intr-un scandal de coruptie in legatura cu achizitia de catre Guvernul Romaniei a doua fregate britanice decomisionate de catre Royal Navy si reconditionate de catre BAE, pentru care s-ar fi platit o mita de 7 milioane lire sterline. O parte din acesti bani ar fi ajuns in buzunarele familiei regale de Hohenzollern, indica presa. Atat Margareta, cat si Radu, ca Reprezentant Special al Guvernului, s-ar fi intalnit cu reprezentatii BAE Systems, inainte si dupa semnarea contractului guvernamental. Principele a negat acuzatiile, declarand ca, in calitate de patron al Camerei de Comert Romano-Britanice din care face parte si BAE Systems, s-a intalnit cu reprezentantii acestei firme, cat si cu ai altor firme britanice.