Sari direct la conținut

Saracie mare printre candidatii la Primaria Sibiu. O parte dintre ei nu au nici case, nici masini, nici bani in banca. Cativa se lauda cu averi frumusele

HotNews.ro

Primaria Sibiu a atras ca un magnet. 11 candidati vor sa o conduca, si implicit, banii municipiului. Sibienii nu isi pot dori de la cel care va castiga decat ca va imparti bine bugetul. De sperat ca se va pricepe. Cei mai multi n-au avere, prin urmare e greu de crezut ca administrarea financiara le este un subiect comun. Declaratiile de avere ale multora dintre candidati arata impecabil, adica nu au nicio pata. Adica nimic de completat, nicio achizitie in atatia ani de munca. Altii insa, care se afla la 30 de ani, au pe nume chiar si patru case.

Goi goluti. Declaratiile de avere publicate pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate arata ca Razvan Pop(PNL) si Gabriel Pitu (Partidul Social Romanesc) nu au pe numele lor niciun fel de bun- nici case, nici masini, nici bani in banca. Au trait din salariu. Pop a fost director al Directiei pentru Cultura de unde a luat aproape 25.000 de lei, iar Pitu ca director al unei firme a incasat putin peste 14.000 de lei, iar ca adminsitrator al alteia 26.000 de lei pe an. Pop, in schimb, raporteaza datorii. Trebuie sa inapoieze colegului sau de partid, si actualului viceprimar al Sibiului, VirgilPopa, 8.500 de euro. Si catre Banca Transilvania datoreaza 43.600 de lei.

Candidatul somer si dansatorul cu o casa. Daniel Galan (UNPR) este un candidat controversat, cel putin din punct de vedere financiar. Din declaratia sa de avere rezulta ca are un apartament de 29,4 metri patrati, cumparat in 2015. Candidatul insa spunea ca este cunoscut sibienilor prin prisma afacerilor pe care le-a avut. Cu toate acestea, in declaratia de avere a completat un venit de 5.258 de lei, bani reprezentand indemnizatie de somer din partea Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Sibiu. In rest,in declaratia sa de avere nu figureaza proprietarul niciunui teren, al niciunei case, nu are bani in banca, datorii sau autoturisme.

Ovidiu Zeicu este candidatul care danseaza pentru Junii Sibiului. De aici a incasat un salariu de 11.494 de lei, iar din prestari servicii 9.065 de lei. Are pe numele sau o casa de peste 1.000 de metri patrati, in Sibiu. A dobandit-o in urma unui contract de intretinere. Mai plateste impozit pentru un Renalut din 2010 si un Logan din 2005.

Sanse mari, averi nu prea. Doi dintre candidatii cu sanse reale la Primaria Sibiu- Astrid Fodor(FDGR) si Ovidiu Sitterli(PSD) nu sunt oameni avuti, cel putin asta arata declaratiile de avere. Astrid Fodor, actualul viceprimar cu atributii de primar, a mostenit in 2010 un teren in Medias, judetul Sibiu, dar din care are doar 2 din 8 parti. Mai are pe numele sau un autoturism Peugeot 206 din 2002, si…cam atat. Are in schimb ceva bani pusi deoparte. La BCR un cont curent cu 4.000 de lei in el si la Banca Transilvania unul cu 27.632 de lei. La aceasta banca are deschis si un depozit in valoare de 5.170 de lei. Din salariul de viceprimar cu atributii de primar Fodor a incasat 50.642 de lei,iar de la Casa de Pensii 20.500 de lei.

Ovidiu Sitterli, candidatulPSD, nu a reusit sa isi cumpere decat o locuinta de 23 de metri patrati. Pe numele sau mai figureaza un apartament mostenire, de 70 de metri patrati, dar pe care il imparte cu alte doua persoane.

Fostul prefect conduce un Ford Focus din 2007, iar sotia sa un Logan din 2005. Nu a investit, dar a pus deoparte. Are la BCR un cont curent de 13.678 de lei, iar la BancPost unul de 19.507 lei.

Independent si in alegeri, si financiar. Ioan Stefan Zara este cel mai tanar candidat pentru Primaria Sibiu. La cei 29 de ani ai sai are insa o avere frumusica. Pentru inceput, a completat in declaratia sa ca este proprietarul a doua terenuri. Unul intravilan, in satul Fofeldea, comuna Nocrich, judetul Sibiu, de 3.470 de metri patrati. Pe acesta l-a cumparat, dar un altul, in extravilan, de 30.600 metri patrati l-a mostenit. Acesta se afla intr-un sat din judetul Botosani si il imparte cu alti trei mostenitori. Impreuna cu aceleasi persoane candidatul a mostenit un apartament de 88 de metri patrati in Sibiu.

Independentul insa este unic proprietar al unei case de locuit si a uneia de vacanta in satul Fofeldea, pe care le are in urma unor contracte de intretinre. In 2013 si-a cumparat inca o casa in acelasi sat.

Are insa si datorii. A contractat un imprumut de 5.200 de euro de la BRD, pe care trebuie sa il plateasca pana in 2020.

Au adunat case si terenuri. Unii dintre cei mai instariti candidati la Primaria Sibiu au adunat destul de multe bunuri materiale. Ana Alexandrina Matei are un apartament in Sibiu de161 metri patrati, dar si o locuinta de 35 de metri patrati cumparata in 2015. Sotul sau detine doua terenuri forestiere in judetul Alba. Cei doi au un Mercedes din 1996 si o Toyota din 2006. Candidatul independent are pusi deoparte 45.000 de euro si 150.000 de lei. Alaturi de sotul sau castiga binisor. Doar pensiile lor insumate ajung in jurul sumei de 50.000 de lei, iar candidatul Matei castiga din auditarea primariilor, este expert financiar si contabil.

Marius Popescu, candidatul Partidului Alianta Liberalilor si Democartilor, a mostenit doua terenuri. Unul, agricol, de 2 hectare, se afla in Huedin, judetul Cluj. Altul, de 1.000 de metri patrati se afla in Cisnadie, judetul Sibiu, si este intravilan. Pe acesta il imparte cu o alta persoana, la fel ca si un apartament din Bucuresti de 35 de metri patrati si o casa in Cisnadie de 160 de metri patrati. In Sibiu si-a cumparat in 2009 un apartament de 80 de metri patrati. Pe numele sau este inscris un Mercedes din 2002.

Destul de instarit este si candidatul PMP, Ioan Gligor. Impreuna cu sotia sa a cumparat doua terenuri intravilane de 500 si 1100 metri patrati. Tot impreuna cu sotia a achizitionat anul trecut un spatiu comercial de 42 metri patrati, iar in 2002 un apartament de 82 de metri patrati. Doar pe numele candidatul PMP este inregistrat o locuinta de 82 de metri patrati, cumparata in 1997. Nu are masini sau bani in banca, insa are de platit un credit de 40.000 de euro catre Alpha Bank, bani imprumutati in 2015.

Veniturile sale sunt mult peste medie. A incasat 51.000 de lei de la Polisano, 7.200 de lei de la Centrul de Comert si Afaceri, 38.400 de lei din pensia de ofiter si 13.500 de lei din inchirierea unui apartament. Sotia sa a castigat 48.000 de lei ca profesor la Universitatea Lucian Blaga, iar fiica sa a primit 480 de lei din alocatie.

Eugenia Florescu(Partidul Romania Unita) a mostenit, alaturi de patru frati un teren de 36 de hectare. Fosta judecatoare si-a cumparat, impreuna cu sotul sau, un cunoscut avocat din Sibiu, doua case de locuit. Una in Sibiu, de 120 de metri patrati, si o alta in Brad, judetul Sibiu, de 80 de metri patrati. Cei doi au si o casa de vacanta de 120 de metri patrati. Declaratia de avere a candidatului Florescu este in continuare goala. Nu detine autoturisme,nu are bani in banca, dar nici datorii.

NOTA: HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro