Sarbatorile au pus lacat pe Romania bugetara
Parlamentarii si o parte a functionarilor publici si-au luat vacanta mai devreme cu o zi. Senatorii, deputatii, primarul general si functionarii de la cateva institutii publice nu au fost de gasit joi. Cel putin prin Parlament batea vantul, laptopurile frumos aranjate pe pupitrele senatorilor si deputatilor asteptand degeaba ca cineva sa le deschida.
La Parlament – linistite ca de mormant
In cursul zilei de joi, atat senatorii, cat si deputatii au fost de negasit in Casa Poporului. Daca la inceputul saptamanii Parlamentul a fost teatrul unui scandal pe tema condamnarii comunismului, joi, pe coridoare si in sali trona o tacere de mormant. Singurii care si-au continuat activitatea in mod normal a fost membrii personalului administrativ.
Ce s-a intamplat de fapt? Ca in fiecare an, senatorii si deputatii au sarit peste ultima zi de lucru din 21 decembrie si au plecat fiecare pe la casele lor.
Senatorii si-au anulat sedinta de plen
Rugamintea presedintelui Traian Basescu ca senatorii sa adopte legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate a ramas fara ecou. Joi era programata ultima sedinta de plen din acest an. Ei, si ce?
Culoarele Parlamentului – goale ca intr-o duminica |
Foto: HotNews.ro |
Cu toate ca ANI nu este singura restanta legislativa, senatorii au preferat sa-si ia vacanta cu o zi mai devreme.
Si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a renuntat samai prezinte joi bilantul activitatii pe anul 2006, dupa ce senatorii au demonstrat, inca de marti seara, cand s-a suspendat plenul in lipsa de cvorum, ca se simt deja in vacanta.
Desi in programul de lucru de joi era trecuta sedinta de plen obisnuita, senatorii au luat vacanta inca de miercuri seara. In cursul zilei de miercuri, la sedinta de plen, vicepresedintele Senatului, Teodor Melescanu – care a si prezidat sedinta – a propus o schimbare de program, mai exact lucrari in comisii. Adica echivalentul unei zile libere pentru senatori.
„La ultima sedinta s-au adoptat toate legile care se aflau pe ordinea de zi, prin urmare am anulat sedinta de plen de joi si am propus lucrari in comisii. Nu mai exista pe ordinea de zi nici o prioritate legislativa si nici un proiect de lege care sa necesite dezbatere.
Nu ne-am luat liber si joi, s-a lucrat in comisii, de exemplu comisia juridica a lucrat”, a explicat Teodor Melescanu pentru HotNews.ro.
Senatorul PRM Gheorghe Funar il contrazice insa pe liberalul Teodor Melescanu, spunand ca mai sunt multe proiecte de legi care erau o prioritate pentru integrare.
„Proiectul Agentiei de Integroitate este una din prioritati si nu este singura, sunt multe care aveau termene de adoptare tacita. Domnul Melescanu a preferat sa suspende lucrarile de sedinta”, a afirmat Funar.
Cat despre comisiile de specialitate de la Senat – picior de parlamentar nu a mai calcat la sedintele de joi.
Deputatii au chiulit de la comisiile de specialitate
Nici deputatii nu s-au sfiit sa lipseasca de la lucrarile din comisiile de specialitate. Puteai sa ii numeri pe degete pe cei care au venit joi la munca. Si asta in ciuda faptului ca si ei au restante legislative.
Deputatii juristi au plecat in circumscriptii, desi initial se anuntase ca ar urma sa se reuneasca, joi dimineata, in cadrul comisiei.
Pe ordinea de zi a comisiei figurau proiecte importante, privitoare la Codul Penal sau la modificarea legii privind organizarea si desfasurarea referendumului.
Potrivit presedintelui comisiei, Sergiu Andon, deputatii juristi ar urma sa se intruneasca in sedinta, pentru discutarea punctelor incluse pe ordinea de zi de joi, in 29-30 decembrie.
Lenea de sarbatori cuprinde toate institutiile statului
Nu numai Parlamentul a intrat in vacanta mai repede decat prevazut, ci si Primaria Capitalei, al carei edil, Adriean Videanu, si-a luat concediu inca de pe data de 18 decembrie.
Nici oficialii autoritatilor de reglementare din domeniul gazelor naturale si energiei electrice (ANRGN si ANRE) nu prea mai au chef de lucru. Poate ca institutiile cu pricina nu sunt de mare importanta, fiind doar cele care stabilesc preturile pe care le platesc romanii la gaze si curent electric.
Reporterii HotNews.ro au incercat, joi, sa-i contacteze pe reprezentantii acestor institutii. Toate telefoanele au fost in zadar.