Sari direct la conținut

Scaderea TVA la alimente. Citeva efecte economice si politice

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

Anuntul premierului Victor Ponta de scadere masiva a TVA (de la 24% la 9%) pentru toate categoriile de alimente incepand cu luna iunie este oarecum surprinzatoare, pentru ca piata astepta mai degraba un anunt privind scaderea TVA general la 20%. Avind in vedere insa ca avem de-a face cu un guvern de stinga, alegerea lui Ponta e explicabila. Care sint insa efectele economice si politice ale scaderii TVA? La ce sa ne asteptam?

  • Efecte politice

In primul rind, decizia lui Victor Ponta ne arata un politician decis sa capitalizeze aceasta masura populara. Efectele se vor vedea imediat dupa intrarea in vigoare in iunie, si ele vor continua sa-i alimenteze capitalul politic. Ca o consecinta logica, pare a fi invalidat scenariul des vehiculat in lumea politica potrivit caruia Ponta isi pregateste iesirea de la guvernare la finalul anului, pentru a pregati alegerile din 2016 din Opozitie. Ce rost ar mai avea sa iasa de la guvernare daca scaderea TVA la alimente se arata sustenabila si efectele vor fi vizibile pentru populatie si mediul de afaceri?

In al doilea rind, PNL incepe sa simta ca are adversar politic. Dupa trei ani in care guvernele Ponta au tot marit sau inventat taxe noi, a venit momentul in care Executivul considera ca isi permite sa inceapa masurile populare. Or, PNL nu mai poate merge mult timp pe mesajul ca scaderea taxelor e gresita (variatiuni pe aceasta tema, legate de oportunitate). PNL are acum un avantaj electoral pe care inca are timp sa-l transforme intr-o motiune de cenzura care sa dea jos Guvernul Ponta. Odata ce efectele scaderii TVA se vor vedea in cosul zilnic, va fi mult mai greu pentru liberali sa constitutie o noua majoritate in Parlament. Pentru PNL, urmatoarele doua luni par decisive daca vrea sa intre la guvernare.

  • Efecte economice

Consolidarea cresterii consumului. De scaderea TVA la alimente va beneficia toata populatia, dar cel mai mult o vor simti romanii din paturile de jos, pentru care alimentele reprezinta cea mai mare parte a cheltuielilor. Pentru clasa de mijloc poate ar fi fost mai buna masura de scadere a TVA general la 20%, care ar fi dat un impuls si pietei de bunuri de utilizare indelungata, pietei serviciilor, pietei auto etc. Dar masura anuntata de Victor Ponta e in acord cu ideologia PSD, de stinga.

Mai multi bani in economia reala. Probabil ca scaderea preturilor la consumatorul final nu va fi maximala (la fel ca in cazul scaderii TVA la faina/piine). Dar producatorii si comerciantii vor putea sa-si creasca marjele de profit si sa injecteze resurse financiare suplimentare in afacerile lor: fie investitii, fie noi angajari, fie cresteri de venituri pentru salariati.

Evaziunea fiscala. Aici e un mare semn de intrebare: va reusi Guvernul sa scoata la lumina acea parte inca insemnata din economia gri/neagra din zona industriei alimentare? Vom vedea pe masura ce scaderea TVA se va propaga pe tot lantul de productie si comercializare.

Acordul cu FMI/CE. Aici nu e foarte clar daca FMI si Comisia Europeana sint confortabile cu anuntul Guvernului. De altfel, sefa FMI a avertizat public ca e hazardat sa iei o astfel de decizie cu mare impact pe buget doar pe baza analizarii executiei bugetare pe trei luni. Ramine de vazut daca, in prezenta acestei decizii (unilaterale?) a guvernului, FMI va dori sa incheie un nou acord cu Romania.

Corectitudinea calculelor. Pus in fata avertismentelor FMI, ex-ministrul Finantelor, Darius Valcov, spunea intr-un interviu pentru HotNews.ro ca trendul crescator al colectarii veniturilor nu dureaza doar de trei luni, ci de peste sase luni. Cum arata calculele autoritatilor? Cit de corect a fost estimat impactul bugetar? Vom vedea acest lucru la finalul anului. Daca bugetul se va inchide corect, in parametrii anuntati de guvern, atunci vom putea spera si la scaderea TVA general la 20% de la 1 ianuarie 2016. Daca insa calculele guvernului se vor dovedi eronate, atunci guvernul din 2016, oricare va fi el, va avea o problema uriasa de rezolvat.

  • Efecte in planul comunicarii

Momentul ales de Victor Ponta pentru acest anunt nu cred ca e intimplator: cu citeva zile inainte de Pasti, cind familiile se reunesc pentru 2-3 zile si scaderea preturilor la alimente poate fi un subiect generos de discutie.

Evident ca, in afara agendei de comunicare la nivel interpersonal, Ponta si PSD au luat in calcul si setarea agendei publice. Fara indoiala ca, timp de citeva zile, scaderea TVA va fi unul dintre principalele subiecte in presa, ceea ce inseamna un obiectiv major de comunciare atins de echipa premierului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro