Sari direct la conținut

Scandal in Germania: angajatii supermarketurilor Lidl, spionati pana si in toalete

HotNews.ro

Lantul de supermarketuri Lidl, al doilea retailer cu discount din Germania, este in centrul unui imens scandal, dupa ce Stern a acuzat conducerea companiei ca a ordonat spionarea angajatilor. Stern a publicat un un raport confidential potrivit caruia membrii personalului ar lucra fara plata suplimentara si ar fi supravegheati continuu, chiar si la toaleta.

Lidl este de mult timp acuzat ca isi supune angajatii din cele 23 de tari europene unor conditii de munca neadecvate.

Potrivit ziarului german Stern, oficialii Lidl ar fi angajat o serie de detectivi care sa instaleze camere de supravegheat in mai multe magazine din Germania, pentru a-si supraveghea angajatii atat in timpul programului cat si in pauza de lucru.

Publicatia a anuntat ca a primit rapoarte de sute de pagini in care erau descrise amanuntit activitatile angajatilor Lidl. In raport apar informatii precum momentul cand acestia plecau de la serviciu, numele persoanelor cu care acestia vorbeau la telefon si chiar frecventa cu care angajatii utilizau toaleta.

Stilul rapoartelor intocmite de detectivii Lidl aminteste de cel al serviciilor secrete est-germane, Stasi. Intr-un caz, un detectiv ‘ii sugereaza’ unei angajate sa-si acopere tatuajul pe care aceasta il avea pe antebrat, pe motiv ca persoanele in varsta sau alti clienti ai magazinului ar putea crede ca tatuajul este facut in inchisoare.

De asemenea, intr-un alt caz, raportul citeaza o discutie intre doua angajate, in care una dintre acestea isi exprima speranta ca salariul sa-i fi fost virat in cont, pentru ca avea mare nevoie de bani in acea noapte .”Pentru ce?” , se intreaba detectivul in raport.

Multe alte notite se concentrau insa pe modul de lucru al angajatilor: daca acestia asezau corespunzator marfa pe raft, daca isi achizitionau produse din magazin sau daca vorbeau alta limba in fata clientilor.

Oficialii Lidl, care nu au negat existenta rapoartelor, au declarat ca prin aceasta supraveghere au incercat sa descopere „posibilele comportamente necuviincioase” ale angajatilor. Acestia au incercat sa se indeparteze de ideea de spionj sau de incalcare a vietii private, sustinand ca politica companiei nu incurajeaza astfel de tratamente asupra angajatilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro