Sari direct la conținut

Scandal vechi, expus la Muzeul de Istorie al Transilvaniei

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Conflictul dintre conducerea Muzeului National de Istorie al Transilvaniei si un grup de angajati ai institutiei da din nou in clocot. Si asta, in contextul in care echipa de inspectori trimisa la Cluj-Napoca de fostul ministru al Culturii si Cultelor, Mona Musca, a descoperit o serie de probleme legate de modul in care este condus muzeul.

Angajatii „rebeli” au trimis un memoriu noului ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu. „Mentionam de la bun inceput ca acest conflict a izbucnit intre personalul de specialitate al Muzeului (muzeografi, cu o bogata experienta muzeistica si in munca de cercetare, doctori in istorie) si actuala conducere a institutiei.

O parte a colegilor muzeografi au preferat sa nu se implice in conflict din motive strict personale, iar o alta parte (colegii tineri, nou angajati de actuala conducere sau care beneficiaza sau au beneficiat de protectia conducerii) ii sustin, evident, pe cei doi directori.

In ultimele luni a izbucnit o stare conflictuala intre o parte a angajatilor muzeului si conducerea acestuia, reprezentata de domnii Ioan Piso – director general, si Mihai Rotea – director. In esenta, conflictul a fost declansat de nemultumirea noastra privind actul managerial prestat de cei doi directori de-a lungul celor 8 ani de cand sunt in fruntea institutiei.

O parte dintre noi s-a adresat conducerii Ministerului Culturii prin memorii in care semnalam neregulile constatate de noi in muzeu. In ultimul moment, afland despre iminenta unui control din partea MCC, conducerea Muze-ului a incercat cosmetizarea unor domenii criticate de noi, dar, in esenta, lucrurile au ramas la fel”, se arata in documentul trimis de un grup de angajati ai institutiei.

Acestia mai arata ca exista temerea ca actuala conducere incearca sa-si minimalizeze lipsurile, sperand in prelungirea contractului managerial. „Se pare ca unii nu pot concepe ca intr-o democratie, dupa un mandat sau doua in fruntea unei institutii publice, este firesc sa lase locul altora, cu idei si cu o viziune diferita.

O institutie a statului nu este o mosie personala, ci ea trebuie condusa cu tact, eficienta si competenta”, se mai precizeaza in memoriu.

O alta acuza este aceea ca „actuala conducere credem ca manifesta lipsa de interes fata de institutia noastra in favoarea propriilor probleme, de management defectuos, de lipsa de comunicare, de atitudine aroganta si chiar intimidare fata de cea mai mare parte a personalului.

In ultimele zile, conducerea, intr-un stil autentic stil comunist, „aduna” semnaturi de adeziune din partea unei parti a personalului pentru sustinerea lor in actualele pozitii de conducere.

Expozitia permanenta, adevarata vitrina a oricarui muzeu, este mentinuta la nivelul de organizare si prezentare a anilor ’80, fiind interesanta, eventual, pentru un cerc restrans de specialisti, dar plicticoasa pentru vizitatorul de rand si neinteresanta pentru elevi.

In consecinta, a scazut constant numarul vizitatorilor, diminuandu-se una din functiile principale ale muzeului: contactul cu publicul. Numarul real de vizitatori este alterat de cele 500 de bilete de intrare cumparate lunar de Casa de licitatii HIM in contul chiriei pentru spatiul expozitional ocupat in Lapidarul medieval”, se mai arata in documentul angajatilor.

Protestatarii fac un adevarat rechizitoriu la adresa conducerii, pe care o acuza ca nu a realizat un material ilustrativ complet si detaliat al expozitiei de baza sau al lapidarelor. In plus, angajatii muzeului sustin ca nu a fost realizata o expozitie de istorie contemporana, istoria Transilvaniei de dupa Marea Unire fiind in continuare ignorata, iar prezentarea epocii comuniste este evitata.

„Haosul din depozite care adapostesc cea mai mare parte a patrimoniului institutiei noastre. Cu toate ca in 2001, cu ocazia unui presupus control al MCC, s-a facut o igienizare a depozitelor, dezordinea continua sa domine in aceste spatii, care ar trebui sa fie cel mai bine organizate pentru regasirea rapida a obiectelor depozitate acolo.

Organizarea depozitelor este mult sub standardele nationale si internationale”, se mai arata in document.

In memoriu se mai mentioneaza ca: „mare parte din spatiile muzeului sunt prost gestionate si au fost incheiate contracte de inchiriere dezavantajoase”.

In schimb, conducerea muzeului contesta adevarul celor scrise in reclamatii. De altfel, dupa un protest similar, directorul institutiei, Ioan Piso, care este unul dintre cei mai renumiti specialisti in istoria Imperiului roman din Europa, a dat-o in judecata, pentru insulta si calomnie, pe una dintre subordonate, Livia Calian.

Totodata, sefii institutiei s-au referit la posibilele manevre politice care ar sta in spatele acestor proteste. Atat Ioan Piso, cat si Mihai Rotea sunt fosti membri ai PNTCD.

In discutiile dintre protestatari si angajatii muzeului care apara pozitiile conducerii sunt aruncate tot soiul de epitete, de la „frustrati” la „lingai”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro