Sari direct la conținut

Scandalul amenzilor record de la ANRE – O poveste despre "băieții destepți" din energie, servicii secrete și un uriaș caz de mită în Brazilia / În investigații este implicată și autoritatea europeană ACER – UPDATE

HotNews.ro
Linii de transport pentru energie electrică, Foto: Dreamstime.com
Linii de transport pentru energie electrică, Foto: Dreamstime.com

​Investigația ANRE pe piața energiei electrice, în urma căreia au fost aplicate amenzi record către patru furnizori, de peste 200 milioane de euro, a fost demarată ca urmare a unei sesizări efectuate de Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale – OPCOM SA, prin intermediul unui raport de tranzacții suspecte, a transmis Tinmar Energy, una dintre firmele sancționate. Acest caz are implicații uriașe, în condițiile în care este vorba despre firme cu cifre de afaceri de miliarde de lei, controlate de persoane influente.

  • UPDATE O parte dintre investigații se desfășoară în colaborare cu Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei – ACER, a răspuns ANRE, în baza reglementărilor REMIT și a protocolului încheiat cu ACER, la solicitarea HotNewsro.

„În vederea comunicării rezultatelor acestor investigații, care sunt inițiate la sesizarea ACER, este necesar să se parcurgă anumite etape de coordonare cu ACER. După finalizarea procedurilor necesare vă vom putea comunica aspecte publice privind motivația, sancțiunile și operatorii economici care au fost sancționați. În plus, şi în cazul investigațiilor care nu sunt inițiate la sesizarea ACER sunt anumite proceduri care trebuie îndeplinite înainte ca ANRE să poată comunica public”, a mai arătat ANRE.

Reamintim că HotNews.ro a arătat, în exclusivitate, că ANRE a sancționat patru furnizori / traderi de electricitate, cu peste 200 milioane de euro, pentru manipularea pieței energiei din România. Printre aceștia se află firme despre care HotNews.ro a scris că au avut profituri enorme în 2022, în plină criză energetică.

Cei patru furnizori sunt: Tinmar Energy, NOVA POWER & GAS, EFT Furnizare SRL și Freepoint Commodities Europe LLP.

Scandal de mită în Brazilia, firmă investigată de autoritățile americane și braziliene

Freepoint Commodities Europe LLP, cu sediul la Londra, este o companie mai puțin cunoscută în România, chiar dacă activează pe piața de aici de mai mulți ani, având licență de furnizare a energiei electrice. Este parte a grupului american Freepoint Commodities, care, în urmă cu câțiva ani, a fost implicat într-un caz de corupție în Brazilia, fiind investigată atât de către autoritățile braziliene, cât și de cele americane.

În iulie 2021, Reuters scria în exclusivitate că Freepoint Commodities din Connecticut, specializată în activități comerciale, a început să fie anchetată penal în SUA, în urma unui caz de mituire a unor oficiali brazilieni, pentru a obține contracte cu Petroleo Brasileiro SA, companie de stat din Brazilia. Practic, în acest caz de mită, compania a fost anchetată atât de autoritățile americane, cât și cele braziliene, existând și suspiciuni că plățile ar fi fost spălate mai întâi prin bănci din țări terțe, precum Elveția și Uruguay.

Cazul a fost probat, ajungându-se până în punctul în care Freepoint Commodities a fost de acord, în decembrie 2023, să plătească o sancțiune penală de 98 de milioane de dolari în cazul de mită din Brazilia. Freepoint ar fi mituit, în perioada 2012-2018, oficiali guvernamentali brazilieni, asigurându-și astfel afacerile cu compania de stat petrolieră Petroleo Brasileiro.

Nova Power & Gas, un trecut din lumea serviciilor secrete

NOVA POWER & GAS, firmă din Cluj înființată în 2006, a reușit, în 2022, să ajungă la o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei, în creștere cu 218%, și un profit de 230 milioane lei, în creștere cu 912%. Firma este deținută de E-Infra, controlată de frații Simion Mureșan (30%) și Teofil Mureșan (40%) și omul de afaceri Marian Pantazescu (30%).

Acesta este și partenerul Nuclearelectrica în proiectul mini-reactoarelor NuScale de la Doicești. Cum s-a ajuns la acest parteneriat? La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit 1,2 milioane de dolari de la USTDA pentru identificarea și evaluarea potențialelor amplasamente pentru reactoarele modulare mici. În mai 2022, după finalizarea studiului, a fost selectat amplasamentul fostei centrale termice de la Doicești, județul Dâmbovița, deținut chiar de Nova Power & Gas.

Pe 13 iunie 2023, Nuclearelectrica, NuScale Power, E-INFRA, Nova Power & Gas, Fluor Enterprises și Samsung C&T Corporation au seamnt un Memorandum de Înțelegere pentru a colabora în vederea implementării centralelor modulare mici.

Pe 5 iulie 2023, DS Private Equity (“DSPE”) a semnat Acordul de tip Term sheet cu Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, cu intenția de a investi 75 milioane de Euro pentru dezvoltarea studiului FEED.

Până în ianuarie 2015, Nova Power & Gas s-a numit Amgaz Furnizare SRL, potrivit datelor Termene.ro. În trecut, printre administratori s-a numărat și clujeanul Rareș Criste, unul dintre cei considerați „băieții deștepți” din energie. În 2013, firma Energon Power&Gas, controlată de Rareș Criste, a fost implicată într-un scandal uriaș, în dosarul „Mita de la Hidroelectrica”, aflat atunci în atenția DNA. Pe scurt, Hidroelectrica urma să livreze o cantitate uriașă de energie (7 milioane MWh, pe o perioada de 4 ani), fiind în joc o mită de 1,4 milioane de euro. Povestea a fost interceptată de procurorii DNA.

HotNews.ro scria în 2013, că Rareș Criste era implicat în afaceri alături de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul șef al Doi și-un sfert, prin firma Ten Transilvania Energy. Criste a fost asociat în SC Amgaz Furnizare, societate implicată în afaceri cu societatile de stat Romgaz și Distrigaz. Unul dintre partenerii lui Rareș Criste și Alin Ardelean era, în acea perioadă, chiar clujeanul Teofil Mureșan care deținea, prin Electrogrup, controlul la Ten Transilvania Energy.

La înființare, Amgaz Furnizare era controlată de doi americani: Peter Braun, om de afaceri care a fost implicat în vânzarea combinatului Alro Slatina către ruși, și Michael Myron Einik, fost diplomat SUA la București, în anii ’90, în mandatul ambasadorului Alfred Moses, și asociat în consultanță cu foști generali ai serviciilor secrete românești (DGIA și STS), scrie Panorama.ro. În Amgaz mai era implicată și Monica Roșu, fiica lui Horia Roșu, fost consilier al lui Dan Ioan Popescu, controversatul ministru al Energiei din timpul guvernării lui Adrian Năstase.

Profituri imense cu firme mici și o poveste mai nouă cu „băieți destepți”

Înființat în 2015, Tinmar Energy a ajuns rapid unul dintre cei mai mari furnizori de energie din țară. Companie cu sub 100 de angajați, furnizorul de energie a avut în 2022 o cifră de afaceri de 9,2 miliarde de lei, în creștere cu 157% față de 2021, și un profit de 523,7 milioane lei, cu o creștere de 266%. Firma este controlată de omul de afaceri August Oancea.

Augustin Oancea este văzut în piață ca un om de afaceri discret, dar, totodată, este considerat „cel mai deștept” băiat din energie din acest moment. El controlează mare parte din piața energiei electrice, nu doar prin Tinmar Energy, ci și prin alte firme, mai mici, dar cu care reușește să obțină profituri uriașe.

Una dintre aceste firme este Solprim. Potrivit datelor disponibile pe Termene.ro, cu doar un singur angajat, furnizorul de energie Solprim SRL a avut în 2022 o cifră de afaceri de 770,8 milioane de lei, în creștere cu 18.346%, și un profit de 103,4 milioane lei, în creștere cu 3.298%. Acționarii firmei sunt Tinmar Energy SA cu 70% și Aderlyne Limited din Cipru cu 30%. Administratorul firmei este Augustin Oancea.

O altă firmă este Eye Mall SRL, care cu trei angajați, a avut o cifră de afaceri de 670 milioane lei, în creștere cu 6.060%, și un profit de 54,7 milioane lei, în creștere cu 345% față de 2021. Acționarii firmei sunt Aderlyne Limited Cipru cu 99,9% și Tinmar Energy 0,001%. Augustin Oancea este administrator.

O poveste mai veche cu băieți deștepți

EFT Furnizare SRL, furnizor cu 5 angajați înființat în 2013, a ajuns la o cifră de afaceri de 656,3 milioane de lei în 2022, în scădere cu 19%, și un profit de 51,3 milioane de lei, în creștere cu 821%. Acționari sunt: EFT Investments Limited UK – 80%, VOJKAN TOMASEVIC – 15%, AMALIA GABRIELA BADEA – 2,5%, MARIN ALEXANDRU-COSTIN 2,5%.

Este o filială a Energy Financing Team Group (EFT Group), care, cu 12 ani în urmă, era considerat unul dintre băieții destepți din energie care încheiau contracte de export dezavantajoase pentru Hidroelectrica. În 2012, după ce a intrat în insolvență, Hidroelectrica a denunțat două contracte bilaterale pe care le avea cu EFT Group.

EFT FURNIZARE S.R.L. a mai fost investigată de ANRE ca urmare a suspiciunii de manipulare a pieței angro de energie electrică, din cauza tranzacționărilor efectuate pe platforma PC-OTC administrată de către OPCOM, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”.

În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că EFT FURNIZARE S.R.L. prin 15 tranzacții încheiate cu operatorul economic A ENERGY IND S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT. Pentru fapta săvârşită, prin Decizia de finalizare a investigației din anul 2021, EFT FURNIZARE S.R.L. a fost sancționată contravențional cu amendă de 400.000 lei.

Cum explică Tinmar investigația ANRE: Au fost tranzacții pe o piață anonimă, unde nu se cunosc participanții între ei

Investigația a fost demarată ca urmare a unei sesizări efectuate de OPCOM prin intermediul unui raport de tranzacții suspecte. Tinmar Energy spune că acest tip de sesizare este emis în mod automat de OPCOM pe baza unor algoritmi şi nu reprezintă o incriminare, ci doar ridică suspiciuni (ce pot fi confirmate sau nu pe parcursul investigației) şi, pe cale de consecință, impune efectuarea unei analize pentru verificarea contextului tranzacțiilor semnalate. O astfel de analiză, dacă ar fi fost efectuată corespunzător de către echipa de investigație, ar fi dus la concluzia inexistenței vreunei încălcări a legii.

Investigaţia a vizat tranzacţii desfăşurate pe piata PC-OTC , piaţă anonimă pe care participanţii la piaţă nu cunosc cu cine tranzacţionează până la încheierea sesiunii de tranzacţionare când sunt anunţaţi de către OPCOM care este partea contractantă pentru fiecare tranzacţie în parte. Vom dovedi în instanţă că însăşi modul de organizare a pieţei face imposibilă o eventuală înţelegere între participanţii la piaţă.

Tranzacţiile derulate de Tinmar Energy în perioada vizată au avut ca scop asigurarea energiei necesară consumului clienţilor finali din portofoliu.

Faţă de acuzația că cele două tranzacții ar fi tranzacţii încrucișate, de tip A-B-A:

1. Tinmar precizează că piața PC-OTC funcţionează strict în baza contractelor de tip EFET conform căruia fiecare parte poate acționa fie pe poziție de cumpărător, fie pe poziție de vânzător. Deci inversarea pozițiilor în piaţă este o consecinţă a modului de funcţionare al acestei pieţe și nu un element contravențional.

În plus, piaţa de tranzacţionare angro din Romania este o piață redusă ca număr de participanţi. Societatea noastră derulează contracte cu un numar de 12-14 parteneri eligibili iar din aceștia o parte sunt numai cumpărători iar alţii numai vânzători. Traderii care desfăşoară tranzacţii în ambele sensuri de tranzacţionare sunt în medie în numar de 4 într-un an și, în aceste condiţii, este imposibil să nu se întâlnească în mod repetat în piaţă pe ambele sensuri de tranzacţionare vânzare-cumpărare.

2. Părţile au tranzacţionat aceeaşi cantitate în ambele sensuri – 5MW (3..715 MWh) subliniem că Produsul tranzacţionat – 5 MW BSLD echivalentul cantităţii de 3.715 MWh – este un produs standard pe piaţa OTC. Astfel, peste 85% din tranzacţii încheiate pe această piaţă au ca obiect acest produs.

3. Intervalul de timp dintre cele 2 tranzacţii a fost unul scurt.

Toate tranzactiile de manipulare de piaţă incriminate la nivel european vizează intervale de timp dintre cele 2 tranzacţii de ordinul minutelor sau chiar al secundelor în cadrul aceleași sesiuni de tranzacţionare, susține Tinmar.

Cele 2 tranzacţii vizate de investigaţia ANRE nu pot fi încadrate în noţiunea de manipulare a pieţei având în vedere distanța mare de timp dintre acestea de aproape 1 lună (29.01- 25.02).

În plus, nici unul din actele administrative emise în cursul procedurii nu conţin referiri la analiza „ex-post” respectiv la efectele acestor tranzacţii în piata de energie, deşi o astfel de analiză reprezintă o condiţie legală obligatorie pentru antrenarea răspunderii juridice a companiei noastre.

Mai mult, preţurile de tranzacţionare din cele 2 tranzacţii ce au făcut obiectul investigaţiei sunt preţurile pieţei de la momentul tranzacţionării şi ANRE reţine că „variaţia faţă de valoarea pretului de referinţă publicat de catre OPCOM , la data realizării tranzacţiilor în discuţie este între 0,63% si 0.89%”. Prin urmare, nu putem vorbi de manipulare atunci când vorbim de tranzacţii efectuate la preţuri de piaţă.

Chiar dacă în cadrul documentelor întocmite de către ANRE se reţine că – nu există elemente care sa încadreze „tranzacţiile suspecte” în categoria tranzacţiilor concertate, că nu au putut identifica probe din care să rezulte că Tinmar a urmărit în mod intenţionat să manipuleze piaţa si că nu există nicio probă în sensul existenței vreunei înțelegeri sau vreunui comportament concertat între cele 2 părţi implicate – autoritatea, dintr-o eroare de interpretare si fără a analiza în profunzime detaliile tranzacţiei si efectele ei, au apreciat totusi ca, şi în lipsa dovezilor pot dispune aplicarea unei sancţiuni.

Tinmar spune că intenţia ANRE de a asigura o piaţă funcţională de tranzacţionare a energiei tinde să capete conotaţii negative şi să ridice semne de întrebare asupra eficienţei acestei pieţe datorate unei interpretări restrictive şi limitative a prevederilor Regulamentului REMIT si sunt de natura sa determine participantii la piată să renunţe la aceste tranzacţii.

Sesizarea automată de către softul OPCOM/ACER a unor tranzacţii care ridică suspiciuni nu ar trebui tratate drept contravenţii ci, ar trebui să creeze obligaţia autorităţii de a investiga şi de a dovedi, dacă e cazul, încălcarea imputată participanţilor, conform unor standarde de probă riguroase.

Tinmar mai afirmă că va dovedi nevinovăţia prin înlăturarea acuzaţiilor reţinute de ANRE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro