Sari direct la conținut

Scandalul de corupție din Ucraina: Mai mulți oficiali și-au anunțat demisiile / Prima remaniere masivă de la invazia rusă / Deciziile luate de Zelenski

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Mai mulţi înalţi responsabili ucraineni şi-au anunţat marţi demisiile, în urma anchetei vizând presupuse fapte de corupţie legate de aprovizionarea armatei la preţuri supraevaluate. Este primul scandal și prima remaniere de această amploare de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie 2022, scrie France Presse.

Printre oficialii care au demisionat şi ale căror plecări au fost imediat acceptate se numără viceministrul apărării Viaceslav Şapovalov, care era responsabil de sprijinul logistic al forţelor armate, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi procurorul general adjunct Oleksi Simonenko.

  • „Chiar dacă aceste acuzaţii sunt nefondate, plecarea lui Şapovalov va face posibilă păstrarea încrederii societăţii şi a partenerilor internaţionali, precum şi asigurarea obiectivităţii eforturilor de a face lumină asupra acestei afaceri”, a transmis printr-un comunicat Ministerul Apărării de la Kiev, scrie Agerpres, citând AFP.

Scandalul de corupție din Ministerul Apărării de la Kiev

Ministerul ucrainean al Apărării, condus de Oleksii Reznikov, este acuzat de publicația ucraineană Zn că achiziționează alimente pentru armată la prețuri de două până la trei ori mai mari decât cele din magazinele alimentare din Kiev, a scris The Kyiv Independent.

Ministerul ucrainean al Apărării a negat acuzațiile din presa ucraineană, susținând că relatarea are „semne de manipulare deliberată și de inducere în eroare”, dar nu a oferit detalii suplimentare, potrivit The Kyiv Independent.

Ministerul Apărării a anunțat că dorește ca Serviciul de Securitate să investigheze „informațiile false care dăunează intereselor apărării noastre” cât timp este în vigoare legea marțială.

Pubicația ucraineană Zn a scris despre un contract al Ministerului Apărării pentru 2023 privind achiziția de alimente de la sursele sale din cadrul armatei.

Ziarul afirmă că acest contract are o valoare totală de 13,16 miliarde de grivne, echivalentul a 328,4 milioane de euro, a fost încheiat la 23 decembrie și prevede livrări de alimente pentru soldații ucraineni staționați în regiunile Poltava, Sumî, Kiev, Jitomîr, Chernihiv și Cerkasî.

Contractul nu stipulează livrarea de alimente soldaților din linia întâi, unde „doar livrarea poate face ca orice achiziție să fie mai scumpă”, a scris Zn.

Jurnaliștii susțin că Ministerul Apărării a fost de acord să plătească 17 grivne (48 eurocenți) pentru un ou, în timp ce prețul acestuia la unul dintre magazinele din capitală este de aproximativ 7 grivne (18 eurocenți). Un kilogram de cartofi care urmează să fie comandat pentru soldații ucraineni costă 22 de grivne (55 de eurocenți), în timp ce prețul în magazinele alimentare din Kiev este de aproximativ 9 grivne (23 eurocenți), a relatat Zn.

Imediat după dezvălurile din presă, comisia parlamentară ucraineană pentru securitate națională, apărare și informații convoacă oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării pentru a răspunde acuzațiilor.

Scandalul de corupție în care un viceministru a fost arestat / Detalii din anchetă

De asemenea, mai mulți funcţionari ai autorităţilor executive centrale şi regionale din Ucraina sunt vizați în ancheta de corupție în care ministrul adjunct al Infrastructurii Vasil Lozinski a fost arestat, fiind acuzat de fraudarea de fonduri publice pentru surse de energie alternativă în lunile de iarnă, conform CNN.

400.000 de dolari mită

Conform Biroului Naţional Anticorupţie (NABU), Lozinski este acuzat că ar fi primit comisioane de 400.000 de dolari, iar în acest fel ar fi „expus şi a deturnat fonduri bugetare”. El ar fi primit banii pentru a facilita semnarea unor contracte de achiziţie la suprapreţ a unor echipamente şi utilaje, inclusiv generatoare de energie electrică.

Biroul Naţional Anticorupţie arată că în vară au fost alocate aproximativ 49 de milioane de dolari pentru „asigurarea populaţiei cu surse alternative de energie electrică, căldură şi alimentare cu apă pe timpul iernii, din cauza situaţiei cauzate de distrugerea infrastructurii critice”.

  • „Ancheta a constatat că o serie de funcţionari ai autorităţilor executive centrale şi regionale au decis să deturneze o parte din fondurile publice.
  • Pentru a realiza acest lucru, ei au lucrat cu un grup de intermediari şi s-au asigurat că au fost încheiate contracte de achiziţii cu entităţi comerciale prestabilite, la preţuri supraevaluate cu aproape 280 de milioane grivne (aproximativ 7,6 milioane de dolari)”, spun procurorii anticorupţie.

Potrivit sursei citate, în acest caz au fost făcute mai multe percheziţii, fiind găsite şi confiscate 920.000 de hrivne şi 38.700 de dolari în birourile unor oameni de afaceri.

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Aleksandr Kubrakov, spunea că, duminică, Vasil Lozinski a fost eliberat din funcţia de viceministru al Dezvoltării Comunităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii.

În vacanță în Spania

Timoşenko, unul dintre rarii colaboratori ai preşedintelui în funcţie de la alegerea lui Volodimir Zelenski în 2019 şi care superviza în special proiecte de reconstrucţie a instalaţiilor avariate de loviturile ruseşti, a figurat la rândul său în mai multe scandaluri în timpul şi înainte de invazia Moscovei.

În octombrie, el a fost mai ales acuzat că folosea un vehicul de teren donat Ucrainei de grupul General Motors în scopuri umanitare. După aceste dezvăluiri, Timoşenko a anunţat transferarea vehiculului într-o zonă apropiată de linia frontului.

Simonenko a fost acuzat la rândul său de o influentă publicație ucraineană, Ukrainska Pravda, că a plecat recent în vacanţă în Spania, în timp ce deplasările în străinătate, cu excepţia scopurilor profesionale, sunt în mod normal interzise bărbaţilor ucraineni chemaţi în armată în caz de război.

Potrivit ziarului, el a plecat într-o maşină aparţinând unui om de afaceri ucrainean şi în compania bodyguardului acestuia.

„Săptămâna aceasta va fi un moment pentru decizii adecvate”

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit ucrainenilor despre justiţie, în mesajul video de duminică seară, asigurându-i că, în pofida războiului, societatea se va construi pe principii corecte şi nu va mai reveni la practicile din trecut.

  • „Vreau ca acest lucru să fie clar: nu se va reveni la ceea ce a fost în trecut, la modul în care trăiau diverse persoane apropiate de instituţiile statului sau cei care şi-au petrecut întreaga viaţă alergând după un scaun.
  • Într-o societate care simte dreptatea, unitatea oamenilor este întotdeauna mai puternică”, a spus el, menţionând demiterea viceministrului suspectat de corupție.
  • „Săptămâna aceasta va fi un moment pentru decizii adecvate. Aceste decizii au fost deja pregătite. Nu vreau să le anunţ acum, dar totul va fi corect.
  • Înţeleg ce a atras atenţia oamenilor. În fiecare situaţie, vom analiza totul în detaliu. Problemele legate de energie şi de achiziţii. Relaţiile dintre guvernul central şi regiuni. Tot ce ţine de achiziţiile pentru armată. Şi aşa mai departe.
  • Societatea va primi informaţii complete, iar statul va lua măsurile puternice necesare”, a adăugat Zelenski.

Funcţionarii statului nu vor mai putea ieşi din ţară decât în deplasări oficiale

De asemenea, luni seară Zelenski a anunţat că a semnat mai multe decrete, între care unul care interzice ieşirea din ţară, în alte scopuri decât deplasările oficiale de serviciu, a tuturor angajaţilor guvernamentali, inclusiv deputaţi.

  • „Există o decizie de principiu a Consiliului Naţional pentru Apărare privind deplasările oficialilor în străinătate. Aceasta se aplică tuturor funcţionarilor din guvernul central şi de la diverse alte niveluri ale administraţiei locale.
  • Se aplică forţelor de ordine, deputaţilor poporului, procurorilor şi tuturor celor care ar trebui să lucreze pentru stat şi în stat. Dacă vor să se odihnească acum, se vor odihni în afara funcţiei publice. Funcţionarii nu vor mai putea călători în străinătate în vacanţă sau în orice alt scop neguvernamental”, a anunţat preşedintele ucrainean.

El a mai spus că în termen de cinci zile Cabinetul de miniştri va elabora o procedură de trecere a frontierei pentru funcţionari, astfel încât doar o călătorie de lucru reală să poată fi motivul trecerii frontierei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro