Scheme de ajutor de stat deja aprobate de Comisia Europeană pentru șapte state membre. Când va acționa și România?
Franța, Germania, Italia, Danemarca, Portugalia, Lituania și Luxemburg sunt cele șapte state care au primit deja aprobarea Comisiei Europene pe noua schemă temporară de ajutoare de stat instituită pentru sprijinirea companiilor afectate de COVID-19, având IMM-urile ca principali beneficiari, mai ales cele care funcționează în domenii grav afectate, precum turismul sau serviciile medicale. De asemenea, Comisia a făcut publice și condițiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească o întreprindere aflată în nevoie acută de lichidități pentru aprobarea obținerii ajutoarelor de stat.
Cum se vede, statele deja se mișcă. Ce face România?
Franța are aprobate trei scheme de ajutor separate, în valoarea de 300 de milioane de euro: două permit băncii publice de investiții BPI France să ofere garanții de stat și împrumuturi, pentru întreprinderile cu până la 5.000 de angajați, în vreme ce a treia schemă oferă garanții de stat băncilor pentru gestionarea portofoliilor noi de împrumuturi pentru toate tipurile de întreprinderi.
Germania are două scheme aprobate, valoarea lor nefiind, însă, publică, ce vor fi derulate prin banca KfW. Prima schemă reprezintă un program de împrumut care acoperă până la 90% din riscuri pentru toate categoriile de întreprinderi. În plus, creditele eligibile pot avea o scadență de până la 5 ani și pot ajunge până la 1 mld. euro/întreprindere, în funcție de nevoile de lichiditate. Cea de-a doua este tot un program de împrumut, la care KfW participă în consorțiu cu bănci private, tocmai pentru a putea crește valoarea împrumuturilor pe care le poate acorda. Și în acest caz, riscul asumat de stat poate acoperi până la 80% dintr-un împrumut specific, dar nu mai mult de 50% din datoria totală a unei întreprinderi.
Italia a trecut de Comisie o schemă de sprijin, în valoare de 50 de milioane de euro, pentru producția și furnizarea de dispozitive medicale și echipamente de protecție personală, sub formă de granturi directe sau avansuri rambursabile (avansurile rambursabile vor fi transformate în granturi directe, dacă beneficiarii pun la dispoziția autorităților italiene echipamente și dispozitive în mod accelerat). În cadrul acestei scheme, asistența financiară va fi disponibilă întreprinderilor care înființează noi facilități pentru producerea de dispozitive medicale și echipamente de protecție, extind producția structurilor existente care produc astfel de echipamente; sau transformă linia de producție în acest sens.
Comisia a aprobat pentru Danemarca două scheme, destinate firmelor afectate de COVID-19, în valoare de peste 142 de milioane de euro. Prima, dă posibilitate statului să ofere garanții, de aproape 130 de milioane de euro, IMM-urilor afectate de pandemie, în vreme ce cea de-a doua este destinată despăgubirii organizatorilor de evenimente cu peste 1.000 de participanți sau cu un public țintă – persoane în vârstă sau vulnerabile, indiferent de numărul participanților, care au fost anulate sau amânate, pe fondul pandemiei ce a lovit economia globală. Valoarea sa – 12 milioane de euro.
Un articol semnat de Sonia Voinescu, Associate D&B David și Baias și Gabriela Ifrim, Junior Associate D&B David și Baias
Continuarea articolului poate fi citită aici