Sari direct la conținut

Schimbul de prizonieri cu Rusia are un „gust amar” pentru Amnesty: „un pas către extinderea impunității judiciare”

HotNews.ro
Schimbul de prizonieri cu Rusia are un „gust amar” pentru Amnesty: „un pas către extinderea impunității judiciare”
Polițist german Foto: Daniel Scharinger / imago stock&people / Profimedia

Eliberarea unui presupus agent FSB condamnat pentru crimă în Germania, ca parte a vastului schimb de prizonieri anunțat joi, a atras critici din partea Amnesty International și a familiei victimei crimei, potrivit AFP.

Într-o declarație, filiala germană a Amnesty a condamnat „un pas către extinderea impunității judiciare”.

Douăzeci și șase de prizonieri au fost schimbați între Rusia și mai multe țări occidentale, inclusiv presupusul agent FSB Vadim Krassikov, care executa o pedeapsă cu închisoarea în Germania în urma condamnării sale pentru crimă la Berlin.

El a fost condamnat în 2021 la închisoare pe viață pentru uciderea, cu doi ani înainte, a unui fost comandant separatist cecen în capitala germană, la ordinul FSB, potrivit justiției germane.

„Un criminal și alți criminali condamnați într-un proces echitabil au fost acum eliberați în schimbul unor persoane care doar și-au exercitat dreptul la libertatea de exprimare”, a deplâns Christian Mihr, secretar general adjunct al Amnesty Germania, într-un comunicat.

Printre occidentalii eliberați de Moscova se numără jurnalistul american Evan Gershkovich și fostul pușcaș marin Paul Whelan, care a fost încarcerat în Rusia de la sfârșitul anului 2018.

Deși Amnesty s-a declarat „ușurată” de aceste eliberări, organizația consideră că acordul ar putea încuraja guvernul rus „să efectueze noi arestări politice și încălcări ale drepturilor omului, fără teama de consecințe”.

Prizonierii sunt „folosiți de Vladimir Putin ca monedă de schimb pentru a-și promova interesele”, continuă organizația.

Familia fostului comandant cecen împușcat mortal într-un parc din Berlin a descris întoarcerea agentului FSB în Rusia drept „o veste devastatoare pentru noi”.

„La mai puțin de cinci ani de la crimă, ucigașul mandatat de Putin este din nou în libertate (…) Suntem foarte dezamăgiți să vedem că în lume pare să nu existe lege, chiar și în țările în care aceasta este considerată autoritatea supremă”, a afirmat ea într-un comunicat transmis AFP de unul dintre avocații lor.

Schimbul de prizonieri între Rusia și țările occidentale este unul dintre cele mai importante de după Războiul Rece, cu precedente în 2022 și 2010.

INTERVIURILE HotNews.ro