Sari direct la conținut

Science Report: Decodarea ADN-ului femeii care nu simte durerea, o piatră de hotar în medicină. Fenomen fără precedent, surprins pe Enceladus. Ce spune NASA despre posibilitatea existenței inteligenței extraterestre

HotNews.ro
jo cameron, Foto: Peter Jolly / Shutterstock Editorial / Profimedia
jo cameron, Foto: Peter Jolly / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Decodarea ADN-ului femeii care nu simte durerea, o piatră de hotar în medicină ● Fenomen fără precedent, surprins pe Enceladus ● Ce spune NASA despre posibilitatea existenței inteligenței extraterestre

Decodarea ADN-ului femeii care nu simte durerea, o piatră de hotar în medicină

Jo Cameron, o femeie vârstă de 75 de ani din Scoția, este un personaj aparte, care a stârnit interesul medicilor și geneticienilor din toată lumea. De ce? Pentru că, așa cum am spus și în titlu, femeia nu simte durerea.

Nu a simțit-o nici măcar în timpul nașterii. Mai mult, dacă i-ar lua foc o mână, ea nu și-ar da seama decât după miros, fapt care s-a și întâmplat în anul 2019, după cum chiar ea relata. Evident, nu este singura persoană care să cunoască astfel de anomalii, însă tocmai descifrarea genomului unor astfel de persoane, recte Jo Cameron, ar putea duce la o veritabilă revoluție în medicină și ar putea ajuta sute de mii de pacienți care suferă de dureri atroce.

O echipă de cercetători londonezi, al cărei studiu a apărut deja în revista Brain, susține că anomalia prezentată de Jo Cameron vine de la o mutație a unei gene numită FAAH-OUT. O genă care, credeau specialiștii până acum, nu avea niciun rol major.

Ei, uite că are, și încă unul foarte important, că nici evoluția asta nu creează gene la întâmplare. Din datele obținute recent, se pare că FAAH-OUT are un rol cheie în modularea unei alte gene, FAAH, numită și gena „uitării” sau „a fericirii”. De ce? Pentru că ăsta este scopul ei, să reducă anxietatea (de unde și starea de reverie a unora).

În cazul unei mutații, așa cum este cea semnalată la Jo Cameron, senzația de durere este complet anihilată. Mai mult, ea are efect și asupra lipidelor care influențează procesul vindecării rănilor, sau a proteinelor din creier care determină starea de spirit.

Plecând de la toate observațiile astea, medicii speră să obțină un tratament care să amelioreze durerile și să accelereze procesul de vindecare la restul pacienților. Deocamdată însă, toate cercetările sunt încă la început. Așa că va mai dura ceva până vom ști dacă avem un rezultat cert sau nu.

Fenomen fără precedent, surprins pe Enceladus

Încă de acum 20 de ani, de când sonda spațială Cassini a surprins primele imagini „de aproape” cu luna planetei Saturn, Enceladus, omenirea a aflat că acolo există gheizere care aruncă apă sub formă de vapori și de gheață. Însă niciodată, până acum, nu a fost surprins vreun gheizer de o așa amploare.

Mai exact, prin intermediul imaginilor obținute de telescopul James Webb, s-a putut observa un gheizer care a aruncat apă la altitudinea de 10.000 de kilometri. Iar dacă vi se pare puțin, comparați cu diametrul lunii, care este de doar 504,2 kilometri. Adică, de 20 de ori diametrul lui Enceladus.

Informația asta aduce nu doar numeroase semne de întrebare cu privire la forțele care acționează pe și în interiorul lunii respective, dar și explică anumite aspecte. În anul 2011, spre exemplu, cercetătorii de la Observatorul Herschel observaseră prin intermediul imaginilor în infraroșu că, în jurul lunii amintite, există un veritabil inel (torus) de vapori de apă, gheață, dar și de silicați, dioxid de carbon și amoniac. Toate semne ale posibilei existențe a vieții microbiene.

Noile imagini, cele obținute de telescopul James Webb, nu doar că explică prezența acestui torus, dar explică și parte din gheața prezentă în inelele lui Saturn. În fapt, susțin autorii studiului publicat în revista Nature Astronomy, circa 70% din apa aruncată în spațul cosmic de Enceladus ajunge în inelele lui Saturn, și doar 30% rămâne în jurul lunii.

Din ce mai spun autorii, imaginile sunt prea difuze pentru a identifica forme de viață moleculare, însă pot releva urme de peroxid de hidrogen, particule care, de asemenea, pot trăda existența vieții. Date fiind toate aceste date, Enceladus este în acest moment principala candidată pentru a susține viața extraterestră, chiar dacă doar la nivel microbian.

Ce spune NASA despre posibilitatea existenței inteligenței extraterestre

După cum vă anunțam ieri, NASA a ținut o dezbatere publică, accesibilă oricui prin intermediul canalului online NASA TV, în care o echipă de 16 specialiști din varii domenii ale științei și-a spus părerea cu privire la așa numitele UAP (fenomene anormale neidentificate), termen care înlocuiește ceva mai restrictivul UFO (OZN).

Tot ieri vă spuneam să nu vă așteptați la cine știe ce revelații, fapt care s-a confirmat pe durata evenimentului amintit. Mai exact, echipa, care a fost creată în luna iunie a anului trecut, după ce a analizat sute de fenomene inexplicabile surprinse în spațiul cosmic, în atmosferă sau în mediul oceanic, susține că datele sunt încă insuficiente pentru a exprima o opinie în favoarea existenței inteligenței extratereste.

Ce se poate spune în acest moment este că doar o mică parte a acestor fenoneme nu are încă o explicație plauzibilă, respectiv cauze naturale, și asta pe fondul lipsei datelor. O altă piedică ar fi faptul că imagini mai clare sunt clasificate din considerete de securitate, iar acestea se află doar în posesia Pentagonului care, de asemenea, a înființat anul trecut o comisie care să analizeze astfel de cazuri.

Nu în ultimul rând, specialiștii prezenți la conferință au afirmat că unii dintre ei au fost hărțuiți de persoane din mediul public, dat fiind interesul major pentru astfel de subiecte, dar și pentru ipotezele conspiraționiste. Fapt care nu a făcut altceva decât să le îngreuneze munca.

Cum spuneam, nu era cazul să vă faceți iluzii că vin specialiștii NASA cu vreun extraterestru la TV. În schimb, un raport final, cu toate datele colectate și explicate de specialiști, va fi făcut public în următoarele săptămâni.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro