Science report: NASA va lansa o misiune către un misterios asteroid metalic. Două structuri misterioase din interiorul Terrei ar proveni de pe o altă planetă. O supernovă s-ar putea produce la 724 de ani lumină de Terra în următorul deceniu
NASA va lansa o misiune către un misterios asteroid metalic ● Două structuri misterioase din interiorul Terrei ar proveni de pe o altă planetă ● O supernovă s-ar putea produce la 724 de ani lumină de Terra în următorul deceniu
NASA va lansa o misiune către un misterios asteroid metalic
Încă de la descoperirea sa în anul 1852, de către astronomul italian Annibale de Gasparis, asteroidul botezat 16 Psyche a aprins și a continuat să aprindă imaginația tuturor celor care l-au studiat. Nu doar pentru că este unul dintre cele mai mari corpuri cerești din centura de asteroizi, cu un diametru de circa 220 de kilometri, ci este și metalic.
Tocmai dimensiunile și compoziția sa i-au determinat pe unii cercetători să ipotetizeze că 16 Psyche ar putea reprezenta o parte din nucleul unei planete sau proto-planete dispărute din sistemul nostru solar. În fapt, 16 Psyche este atât de mare încât are propria forță de gravitație, pe baza perturbărilor produse de aceasta putând fi determinată inclusiv masa aproximativă a asteroidului. Una care însumează 1% din masa întregii centuri de asteroizi.
O misiune către acest misterios corp ceresc a fost propusă încă din anul 2014. Însă, din varii motive, aceasta a tot fost amânată, ultima dată anul trecut. Misiunea va fi demarată totuși, așa cum declară oficialii NASA, în luna octombrie a acestui an.
Sonda spațială care va petrece 20 de luni în jurul asteroidului, studiind topografia, magnetismul, gravitația și alte caracteristici ale acestuia, va fi lansată cu o rachetă Falcon X și își va atinge ținta în anul 2029, după o călătorie în care va străbate mai bine de 347 de milioane de kilometri. De altfel, compania Space X, creată de Elon Musk, a primit fonduri în valoare de 117 milioane de dolari nu doar pentru a lansa sonda, ci și pentru a o crea.
NASA speră să elucideze inclusiv misterul privind originea asteroidului și, dacă totul merge conform planului inițial, misiunea ar putea deveni o piatră de hotar în ceea ce înseamnă viitorul mineritului spațial. În fond, 16 Psyche conține metale în valoare de peste 10 cvintilioane de dolari.
Două structuri misterioase din interiorul Terrei ar proveni de pe o altă planetă
Câtă vreme NASA demarează misiunea către asteroidul 16 Psyche, cea pomenită anterior, pentru a identifica posibilele rămășițe ale unei proto-planete dispărute, urme ale uneia ar putea exista deja pe Terra. Și nu sunt deloc de neglijat, atâta vreme cât însumează circa 3-9% din întregul Pământ.
Mai exact, două structuri gigantice, situate în zona care desparte Africa de Pacific, au fost identificate recent prin intermediul tomografiei seismice. Pe scurt, undele transmise în timpul seismelor pot fi măsurate. Pe un principiu oarecum asemănător cu cel al ecolocației, cercetătorii au putut identifica, în funcție de densitatea materialelor din scoarța terestră, existența a două structuri misterioase, mult mai dense decât ceea ce se află în jurul lor.
Cele două structuri ar putea fi, conform unei ipoteze recente, rămășițe ale unei prezumptive planete botezată Theia, planetă care s-a izbit de Terra primordială acum 4,5 miliarde de ani. Ca un amănunt, Luna ar fi luat naștere ca urmare a aceluiași eveniment catastrofal.
Adevărul este că, în acest moment, nimeni nu poate spune ce sunt ele cu exactitate. Ar putea, la fel de bine, să fie rămășițe ale crustei oceanice care, în urma procesului de subducție, să se fi acumulat acolo de-a lungul miliardelor de ani. E cert și că nimeni nu poate fora până la ele, pentru a le studia în mod direct. Iar în lipsa altor tehnologii care să ne permită să vedem clar ce este acolo, va trebui să așteptăm până când va fi inventată o tehnică nouă care să ofere date mult mai clare. Dar nu disperați, asta e doar o problemă de timp.
O supernovă s-ar putea produce la 724 de ani lumină de Terra în următorul deceniu
Betelgeuse, cea de a zecea cea mai luminoasă stea vizibilă pe cerul nopții, și cea de a doua cea mai luminoasă din constelația Orion, tocmai a devenit cu 50% mai luminoasă. Iar asta înseamnă că am putea asista la producerea unei supernove în orice moment, afirmă un grup de cercetători de la Universitatea Tohoku, din Japonia.
Studiul acestora, care urmează să fie publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomy Society, dar care a apărut deja în forma pre-print pe platforma arXiv, enumeră o serie de ipoteze cu privire la motivele creșterii spectaculoase a luminozității acestei stele uriașe. Și, așa cum menționam deja, ipoteza supernovei pare cea mai probabilă.
În fapt, se speculează de multă vreme că Betelgeuse își trăiește ultimele momente. Din calculele specialiștilor, acum circa 8-8,5 milioane de ani, steaua ar fi devenit o gigantă roșie, semn că ar fi consumat deja aproape tot combustibilul de care dispunea. Mai exact, prin intermediul fuziunii nucleare, hidrogenul a fost tranformat în heliu, fapt care a dus atât la expansiunea, cât și la răcirea stelei.
Pe măsură ce heliul este transformat în elemente grele, de genul carbonului, apoi din ce în ce mai grele, steaua va genera o supernovă, marcând sfârșitul existenței sale. Autorii studiului recunosc că este dificil să determine stadiul evolutiv al stelei doar prin prisma datelor de care dispun. Însă, dacă se dovedește că toate calculele lor sunt exacte, Betelgeuse va exploda sub forma unei supernove în maxim un deceniu.
Acum, partea care vă interesa probabil cel mai mult, este că suntem în afara oricărui pericol. În plus, nu e prima dată când omenirea asistă la un asemenea fenomen. Cea mai luminoasă supernovă despre care avem date, s-a petrecut în anul 1006 d.Hr. și a fost vizibilă luni la rând. Din cronicile vremii reiese că oamenii puteau citi inclusiv noaptea la lumina acestei surse neobișnuite pentru ei. Și, practic, asta veți vedea și voi. O a doua sursă de lumină pe cer, aproape la fel de luminoasă ca soarele nostru.
Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!
Sursa foto: profimediaimages.ro