Sari direct la conținut

Science Report: Viteza și alcoolul, o combinație care l-ar fi ucis pe Tutankhamon. Femeile resimt altfel pierderile decât bărbații. Unde am avea cele mai mari șanse să găsim civilizații extraterestre?

HotNews.ro
tutankhamon în carul de luptă, Foto: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia
tutankhamon în carul de luptă, Foto: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia

​Viteza și alcoolul, o combinație care l-ar fi ucis pe Tutankhamon ● Femeile resimt altfel pierderile decât bărbații ● Unde am avea cele mai mari șanse să găsim civilizații extraterestre?

Viteza și alcoolul, o combinație care l-ar fi ucis pe Tutankhamon

Nefiind o știință exactă, istoria permite ceva mai multe speculații decât alte ramuri ale cercetării. Asta clar. Așa e și cazul de față, unde o cercetătoare de la Universitatea din Manchester își dă cu presupusul și redeschide cazul morții faraonului adolescent, Tutankhamon, după ce cazul părea să fi fost rezolvat cu ani în urmă. Mai exact, aceasta pretinde că faraonul ar fi suferit un accident cu un car de luptă pe fondul consumului de alcool.

Oficial, rezultatele celor mai detaliate analize efectuate pe mumia în cauză, asta în anul 2010, spuneau că faraonul a decedat în urma unei răni deschise care s-a infectat, totul pe fondul unui sistem imunitar slăbit din cauza malariei. Ar mai fi avut și un picior strâmb, posibil o anomalie genetică, una care i-ar fi îngreunat serios mersul, darămite să mai și conducă vreun car de luptă.

Cercetătoarea în cauză, Sofia Aziz pe numele ei, contestă rezultatele studiului amintit. Ea subliniază că acel picior diform ar putea la fel de bine să fie un rezultat al mumificării, nicidecum o malformație. Apoi, ea pleacă de la descoperirea a zeci de vase cu vin alb din mormântul lui Tutankhamon, precum și a șase care de luptă. Faptul că Tutankhamon apare în numeroase reprezentări în timp ce conduce carul de luptă ar fi un argument în plus.

Din punctul ei de vedere, faraonul nu doar că nu suferea de vreo malformație, ba era chiar pasionat de viteză. Și de alcool, după cum rezultă din multitudinea recipientelor care conțineau vin alb descoperite în camera mortuară a faraonului. Nu cea mai fericită combinație din lume, indiferent de perioada istorică.

În concluzie, faraonul nu ar fi fost departe de adolescenții rebeli de azi care combină alcoolul și viteza, adesea cu consecințe tragice. Rana deschisă care a fost descrisă în studiul precedent ar fi chiar dovada unui accident cu un car de luptă, totul pe fondul consumului de alcool, afirmă specialista din Marea Britanie.

Acum, oricât de interesantă ar fi ipoteza Sofiei Aziz, trebuie să fim puțin circumspecți și să vedem că este și multă speculație în ceea ce spunea ea. Știința, oricare ar fi ea, se bazează totuși pe dovezi certe, nu pe presupuneri fără acoperire. De fapt, chiar și cercetătoarea în cauză recunoaște că adevăratele cauze ale morții lui Tutankhamon nu vor fi cunoscute, probabil, niciodată.

Femeile resimt altfel pierderile decât bărbații

Dacă vă întrebați de ce femeile își asumă mai puține riscuri decât bărbații, iată că aveți un posibil răspuns. Unul oferit de un grup de cercetători de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, în revista de specialitate British Journal of Psychology.

Ce vor oamenii ăștia de știință să ne spună este că femeile sunt mult mai sensibile la pierderi, indiferent care ar fi natura acestora, și le resimt mult mai puternic decât bărbații. Asta ar fi explicația pentru care ele își asumă rar rolul de antreprenor, pentru care nu își riscă averea la bursă, și de asta ar avea inclusiv slujbe mai prost plătite.

Cercetătorii în cauza au efectuat un sondaj de opinie în Marea Britanie și au chestionat 13.575 de persoane, pentru a putea avea o imagine mai clară asupra fenomenului amintit. Întrebați unde să văd în viitorul apropiat din punct de vedere financiar, bărbații au fost mult mai optimiști, în medie, decât femeile. Și asta pentru că femeile se gândesc de două ori înainte de a-și risca economiile, spun autorii studiului.

Nu este vorba despre încrederea în propriile forțe, ci doar de moduri diferite de a evalua niște riscuri și de a ți le asuma. Peste toate, femeile, așa cum subliniază autorii studiului, resimt mai putenic pierderile decât bărbații, și de aia vor să le evite pe cât posibil. În concluzie, la asta se rezumă totul, la aversiunea față de pierderi, la optimism și, implicit, atitudinea față de riscuri.

Unde am avea cele mai mari șanse să găsim civilizații extraterestre?

Normal, fix acolo unde nu ne-am uitat! Asta o spune un grup de astrofizicieni americani într-un studiu apărut recent în The Astronomical Journal.

Oamenii ăștia de știință pleacă de la o idee interesantă. Anume, dacă ai fi o civilizație avansată și ai vrea să intri în contact cu alții, unde ți-ai trimite semnalele radio în primul rând? Spre cea mai aglomerată zonă, nu? În felul ăsta îți sporești șansele să te audă cineva sau, mai mult, să prinzi tu vreun semnal de la altcineva.

Și unde este cea mai aglomerată zonă din Calea Lactee? În centrul ei, spun cercetătorii americani, o zonă prea puțin cercetată față de potențialul pe care îl are. Apoi, specialiștii de până acum s-au concentrat să descopere semnale radio care să vină sub forma unor unde continue. Iarăși eronat, căci pulsurile periodice ar fi, în accepțiunea autorilor studiului, mult mai eficiente și mai probabile pentru eventuale transmisii interstelare.

Spre exemplu, aici, pe Terra, noi folosim astfel de impulsuri în cazul sistemelor radar, zic americanii. Dar dacă tehnologia ar fi îmbunătățită, semnalele ar putea fi transmise mult mai departe. Pentru a-și verifica ipoteza, autorii au dezvoltat un software numit The Breakthrough Listen Investigation for Periodic Spectral Signals (BLIPSS), prin intermediul cărora să analizeze pulsurile radio care vin dinspre centrul Căii Lactee și să le diferențieze pe cele naturale de cele artificiale.

După cum era de așteptat, având în vedere că niciun anunț major nu a fost făcut până acum, cercetătorii în cauză nu au descoperit nimic. Dar nici voi nu vă așteptați să dea lovitura în doar câteva zile, acolo unde alții nu au reușit de decenii bune.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro