Sari direct la conținut

Scumpete imorala la legume si fructe

Jurnalul National

Caise, piersici, prune, mere rosii sau galbene. Fructele de sezon au invadat tarabele din piete. Si nu numai. Pe trotuarele din Capitala, negustorii de ocazie isi lauda marfa in gura mare si practica “preturi promotionale“. Iar in provincie, ambulanti tuciurii iti ciocanesc la usa apartamentului si te imbie sa cumperi din “rodul muncii lor“.

BELSUG. La ora actuala, peste 22.000 de tone de caise si 10.750 de tone de piersici au ajuns in piete, la fabricile de conserve sau in camarile gospodinelor sub forma de compot si dulceata. Si alte mii de tone ii asteapta, cuminti, pe culegatori. Acest “atac al fructelor de sezon“ se datoreaza productiei bune de anul acesta.

Cu toate ca, in primavara, florile pomilor au fost afectate de bruma si inghet, prognozele Ministerului Agriculturii arata ca din livezile patriei vor fi culese circa 30.000 de tone de caise si 19.000 – 20.000 de tone de piersici. Adica, vom savura vreo mie, doua de tone de piersici in plus comparativ cu 2003, cand s-a inregistrat cea mai mare productie de fructe din ultimii 20 de ani.

Caisele vor fi totusi mai putine, anul trecut adunandu-se 42.500 de tone. Dar productia mai mica este compensata de calitatea deosebita a fructelor, spun specialistii.

PRETURI SI PRETURI. La capitolul pret de vanzare, abundenta nu pare sa-i fi impresionat prea tare pe comercianti. In functie de calitatea pe care le-o atribuie fructelor lor, dar si de “reputatia“ pietei, taranii care-si vand marfa in Capitala cer 25.000 – 35.000 de lei/ kilogramul de piersici si 18.000 – 30.000 de lei pe cel de caise.

De preturi ceva mai “prietenoase“ beneficiaza gorjenii, valcenii si teleormanenii (15.000 – 25.000 lei/kilogram). La polul opus se afla consumatorii din Sibiu, Vrancea, Mures, Covasna, Brasov, Arges sau Alba, care trebuie sa scoata din buzunar chiar si 45.000 – 50.000 de lei pentru un kilogram de piersici sau caise.

SCUMPIRE. Dar de pe tarabele patriei ne fac cu ochiul si legume de toate felurile: rosii, in varianta rosie sau galbena, ardei, castraveti, cartofi. La tomatele timpurii s-a estimat o productie de circa 189.000 de tone. Pentru celelalte legume nu exista inca date estimative, dar specialistii din Agricultura spun ca productia este foarte buna.

Din pacate, aceasta nu se reflecta in preturile practicate de producatori. Cel putin in cazul rosiilor. In ultimele 2-3 saptamani, pretul acestora a “prins aripi“. Daca luna trecuta in pietele din Capitala puteai cumpara tomate cu 10.000 – 15.000 de lei/kilogram, la ora actuala, chiar si in cele mai ieftine piete rosiile nu se dau sub 20.000 lei/ kilogram.

Dar sunt comercianti care pretind chiar si 35.000 – 40.000 de lei pentru un kilogram de rosii. “A dat ploi cu mana si au uscat vrejurile de rosii, d’ asta am scumpit. Ca daca se usuca vreju’, nu se mai face nici rosia si nu o sa mai avem cu ce veni la piata“, sustine o precupeata venita de la Giurgiu ca sa-si vanda marfa in Piata Crangasi.

“Si a mai fost si grindina care ne-a distrus munca. Tre’ sa ne scoatem si noi banii“, a sarit si Maria, o taranca din Ilfov.

DE PRIN TARA ADUNATE

Pe langa caise si piersici, reginele sezonului, pe tarabe au aparut prunele, strugurii, merele si perele. In pietele bucurestene poti cumpara un kilogram de prune sau de mere cu 15.000-30.000 de lei, in timp ce perele si strugurii se dau cu vreo 10.000 de lei mai scump. Dar merele se dau si cu 8.000 lei kilogramul in pietele din judetele Alba, Arges, Iasi si Maramures.

In timp ce cele mai ieftine (7.000-8.000 lei/kilogramul) se comercializeaza in Bistrita-Nasaud, Ialomita si Valcea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro