Se inmultesc nemultumirile fata de absorbtia fondurilor UE: Luni, POSDRU si POS Mediu
documente
Absorbtia fondurilor UE la 6 iunie 2014
(17 Iun 2014) PDF, 110KB
Deficientele din absorbtia fondurilor europene persista, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, avertizand, luni, asupra unor probleme la Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) si POS Mediu. Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Fondurilor Europene, in primele cinci luni ale anului 2014 absorbtia a stagnat la POSDRU, iar la POS Mediu a crescut usor, in termeni de cereri de rambursare transmise la Comisia Europeana.
La Comitetul de Monitorizare pentru POS DRU, Teodorovici a atras atentia Organismelor Intermediare (OI) ca, in cazul in care acestea nu vor da randament in simplificarea si eficientizarea sistemului privind politica fata de beneficiar, MFE va lua masuri dure unde abordarea va continua sa ramana „stufoasa si fara rezultat”.
„In ceea ce priveste activitatea OI-urilor, cele care nu vor da randament si nu vor aplica politica simplificarii si a eficientizarii sistemului, vor ramane fara obiectul muncii. Termenul pentru ca problemele existente semnalate sa dispara este finalul acestei luni. Cine isi duce la bun sfarsit obligatiile beneficiaza de tot sprijinul meu„, a spus Eugen Teodorovici, citat de un comunicat al MFE.
La POSDRU functioneaza 11 organisme intermediare: cate unul pentru cele 8 regiuni de dezvoltare, unul la Ministerul Educatiei, unul la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si unul la Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic.
De asemenea, Teodorovici a facut un apel si la beneficiari sa depuna urgent cereri de plata pentru toate facturile, salariile, bursele si subventiile ramase restante din anii trecuti, pana la 1 august, dupa ultima modificare a OUG 64/ 2009.
„In vederea cresterii suportului direct acordat beneficiarilor, va amintesc de masura recent introdusa ca modificare a OUG 64/2009 care va permite dumneavoastra, beneficiarilor POS DRU, sa depuneti cereri de plata pana la data de 01 august 2014, sume restante aferente cheltuielilor angajate in perioada de implementare a proiectului, dar pentru care documentele justificative (facturi, state de plata, centralizatoare de cheltuieli etc.) au fost primite sau intocmite inainte de 11 septembrie 2013. Beneficiarul ramane prioritatea mea si as vrea tare mult ca toate solicitarile dumneavoastra si problemele pe care vreti sa ni le semnalati, sa fie transmise cat mai curand la noi, pentru a le solutiona cu rapiditate”, a mai spus Teodorovici.
De asemenea, pentru motivarea expertilor din institutiile publice implicati in implementarea proiectelor, ministrul Teodorovici a propus stabilirea unui plafon de salarizare la nivelul celor din MFE si includerea acestei prevederi in Ghidul Solicitantului Conditii Generale 2014.
La randul sau, reprezentantul Comisiei Europene, Aurelio Cecilio, prezent la reuniunea de la Bucuresti, a aratat ca autoritatile romane mai au inca „multi pasi de facut” pentru accelelarrea absorbtiie fondurilor UE.
„In mod cert, platile catre beneficiari s-au facut intr-un ritm mai alert si mai eficient astfel incat au fost recuperate multe lucruri, dar nu trebuie sa uitati ca aveti multi pasi de facut in continuare”, a spus Aurelio Cecilio, potrivit sursei citate.
In POSDRU, de aproape jumatate de an, absorbtia stagneaza la 999,452 milioane de euro, in termeni de cereri de rambursare transmise la CE, ceea ce inseamna un nivel de 28,75% din suma disponibila Romaniei. Comisia a achitat Romaniei toti acesti bani ceruti in cadrul POSDRU.
- Intarzieri la proiectele de alimentare cu apa,
Prezent luni si la Parlament, la Forumul Regional al Apei Dunarea – Europa de Est, Eugen Teodorovici a criticat absorbtia fondurilor in cadrul POS Mediu, mai ales pe partea de reabilitare a retelelor de apa.
„Sunt nemultumit, pentru ca nu suntem un minister care finanteaza doar un sector sau altul, ci noi finantam cu fonduri europene toate proiectele necesare Romaniei. In domeniul programelor de reabilitare a apei sunt multe situatii in care nu au fost respectati termenii contractuali. Din pacate, banii europeni nu sunt utilizati corespunzator„, a spus Teodorovici, citat de Agerpres.
In context, Teororovici a atras atentia asupra riscului mare de pierdere a fondurilor europene pentru mediu, din cauza neutilizarii banilor.
„Din 247 milioane euro ceruti de Romania pentru 2014, au fost utilizati 134 milioane de euro pe tot POS Mediu. Un total de 700 de milioane de euro trebuie cheltuiti pe facturi, in acest an, pentru a evita riscul de pierdere automata. Pentru 2015, trebuie cheltuite 2,3 miliarde de euro, la care se adauga cofinantarea aferenta, deci suma este mult mai mare. Din 41 de operatori, avem doar 13 contracte decontabile pe SEAP, 15 sunt intarziate, iar 17 se afla inca la structura de management a POS pentru aprobare. Aceasta inseamna ca cel mai devreme in primavara anului 2017 vom putea avea primele plati pe lucrari„, a spus ministrul Fondurilor Europene.
Potrivit situatiei prezentate de MFE, in cadrul POS Mediu, Romania a transmis la Comisia Europeana cereri de rambursare de 169,6 milioane de euro in primele cinci luni ale anului 2014, reprezentand un avans de 3,92% din alocarea totala pe acest program operational.
In perioada 2007 – 6 iunie 2014, Romania a transmis la CE cereri de rambursare de circa 1,42 miliarde de euro in cadrul POS Mediu, incasand aproape 1,25 miliarde de euro, ceea ce indica o rata de absorbtie efectiva de 28,33% din suma disponibila pentru Romania in programul de mediu.
Si duminica, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat ca, in primele cinci luni ale acestui an, ceea ce a estimat privind absorbtia fondurilor europene se afla sub asteptarile avute initial, in special la mediu si transport.
„Zambetul meu va fi cu siguranta foarte larg la final de an, cand vom atinge obiectivul pe care l-am spus, si anume acela de peste 3,5 miliarde de euro, in facturi, catre Comisia Europeana. In primele cinci luni ale acestui an, ceea ce am estimat se afla sub asteptarile pe care le-am avut initial, pentru ca sunt multe facturi care nu ajung inca la noi, din partea marilor companii de lucrari, in special la mediu si transport”, a aratat Teodorovici, citat de Mediafax.
In primele cinci luni ale anului 2014, in toate cele 7 programe operationale pentru fonduri structurale si de coeziune, Romania a reusit sa transmita la Comisia Europeana cereri de rambursare de bani comunitari in valoare totala de 253,1 milioane de euro, reprezentand un avans de numai 1,3% din suma pusa la dispozitie Romaniei, de 19,2 miliarde de euro in perioada de programare 2007-2013.
Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Fondurilor Europene, pana la data de 6 iunie 2014, Romania transmisese la CE cereri de rambursare de 6,793 miliarde de euro, adica 35,36% din suma disponibila Romaniei. In urma acestor cereri, tara a primit efectiv de la Comisia Europeana 6,587 miliarde de euro, reprezentand o rata de absorbtie de 34,29%.