Sari direct la conținut

Se împlinesc 100 de ani de la descoperirea mormântului lui Tutankhamon

HotNews.ro
Masca de aur a faraonului Tutankhamon, Foto: Meinzahn, Dreamstime.com
Masca de aur a faraonului Tutankhamon, Foto: Meinzahn, Dreamstime.com

Tutankhamon ar fi rămas un faraon neimportant în istoria Egiptului antic, fiindcă a murit la doar 18 ani și a condus statul numai nouă ani. Însă la 4 noiembrie 1922, arheologul britanic Howard Carter a descoperit mormântul acestui faraon, iar descoperirea a făcut senzație și a creat și mitul blestemelor faraonice.

Cele mai multe morminte ale faraonilor fuseseră jefuite în Antichitate și în Evul mediu, iar deschiderea mormântului denumit KV 62, în toamna lui 1922, a făcut senzație, fiindcă era aproape intact și urma să se vadă faptul că adăpostea mii de obiecte de acum peste 3.200 de ani.

Carter săpase cinci ani în Valea Regilor și nu găsise nimic notabil, iar omul care-l susținea financiar, Lord Carnarvon, era gata să renunțe, dar Carter a insistat să mai facă o încercare. A sosit la Cairo pe 28 octombrie 1922, iar o săptămână mai târziu avea să facă descoperirea care va marca arheologia secolului XX și va ajuta la crearea unei industrii prospere a turismului în Egipt.

Atunci, pe 4 noiembrie, Carter nu avea cum să-și închipuie ce va găsi în anticul mormânt: pe 4 noiembrie ieșise la iveală doar o treaptă.

Carter și oamenii săi au început să sape la 1 noiembrie, iar pe 4 noiembrie, unul dintre muncitori a descoperit o treaptă tăiată în partea de jos a văii. Până în seara zilei de 5 noiembrie, echipa a descoperit douăsprezece trepte, dezvăluind partea superioară a unei uşi cu sigiliul necropolei regale încă pe loc. Era clar că acolo se găsea mormântul unui faraon. Mormântul avea să fie deschis trei săptămâni mai târziu, în prezența lordului Carnarvon.

Doar patru camere avea mormântul, mic pentru un faraon din acele vremuri, dar cele patru erau pline de obiecte valoroase de care, se credea acum trei milenii, va avea nevoie în viața „de dincolo”. În total au fost catalogate 5.400 de obiecte.

Tutankhamon, sau „King Tut”, cum este „alintat” în limba engleză, a trăit acum 33 de secole, între anii 1341 și 1323 î Hr. Istoricii l-au încadrat în cea de-a 18-a dinastie a Egiptului antic, una care a fost la putere între secolele 16 și 13 î Hr (mai exact între anii 1550/1549 și 1292 î Hr).

Surse: National Geographic, Agerpres, Enciclopedia Britannica

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro