Se va lista Bitdefender pe bursa americană? Florin Talpeș: Sunt foarte multe necunoscute și trebuie să vedem ce măsuri va lua noua guvernare din SUA
Bitdefender, una dintre cele mai cunoscute companii de tehnologie din România, analizează de peste 15 ani ideea de a intra pe bursă, iar în 2021 a făcut un prim pas important în SUA. Compania celebră pentru soluțiile de securitate informatică nu s-a listat încă, iar CEO-ul Florin Talpeș a explicat într-o discuție cu presa care sunt obstacolele.
Talpeș: Nu ne-am schimbat gândurile, dar mediul nu a fost favorabil
Compania Bitdefender a demarat la finele anului 2021 procedurile pentru o listare în SUA, depunând în ultima lună a acelui an un dosar la autoritatea americană de reglementare a bursei cu intenția de a ieşi pe Nasdaq.
Ce s-a întâmplat? „N-am ieșit, deși suntem spre finalul lui 2024, iar asta nu pentru că ne-am schimbat gândurile, ci pentru că mediul nu a fost favorabil, cel puțin pe bursele americane. Aici este vorba mai mult de investitori, fiindcă investitorii au fost relativ închiși la ideea de a investi în noi companii de tehnologie pe bursă”, spune Florin Talpeș, CEO Bitdefender.
El explică faptul că investitorii nu au mai avut apetit pentru companii nou-listate, ci s-au îndreptat spre companii care deja erau la bursă, așteptând un fel de reașezare a pieței.
„A durat mult, iar apoi a venit 2023 care a fost un an special din punct de vedere macroeconomic, în timp ce 2024 a fost un an mai stabil, însă la rândul său a venit cu o serie de probleme. Asta înseamnă că ușa este deschisă precum o fantă, în sensul că sunt foarte puține companii de tehnologie care au ieșit pe bursă, dar care – cum spun analiștii – nu au reușit să deschidă ușa și se uită printr-o ușă întredeschisă”.
L-am întrebat pe Florin Talpeș dacă ar fi șanse ca Bitdefender să intre în 2025 pe bursa din SUA: „Nu m-aș hazarda să fac predicții, trebuie să vedem ce se întâmplă după alegerile din SUA, ce măsuri ia noua guvernare. Sunt foarte multe necunoscute, iar aici intră și aceste războaie active în diverse zone aproape de noi (…) Noi suntem în contact cu investitorii, cu analiștii și cu bancherii din SUA de trei ani de zile și am văzut valuri de optimism și de pesimism, venind unul după altul. La un moment au crezut că lucrurile se vor schimba, dar nu s-au schimbat. Nu ne hazardăm, noi ne pregătim, ne vedem de dezvoltarea business-ului, iar când vor fi condiții bune vom vedea ce și cum”, a explicat CEO-ul Bitdefender.
Cum arată rezultatele financiare Bitdefender
Grupul Bitdefender a anunțat și schimbarea modului în care filiala locală Bitdefender SRL raportează rezultatele financiare și a publicat cifre detaliate pentru 2023. Grupul trece la un nou standard de raportare a rezultatelor financiare și se schimbă modul în care se recunosc veniturile.
Grupul are peste 2.000 de angajați pe plan mondial, în România se găsesc cei mai mulți, iar în SUA aproximativ 10%. Bitdefender a raportat pe plan mondial venituri nete de 391 milioane dolari pentru 2023.
La nivel local, filiala Bitdefender SRL a avut în 2023 o cifră de afaceri de 1,02 miliarde lei și o pierdere netă de 122 milioane lei.
Compania a explicat faptul că, începând cu bilanțul din 2023, ca urmare a modificărilor legislative din România legate de raportare, au apărut anumite discrepanțe care au determinat ca, pentru o perioadă de timp, rezultatele raportate de entitatea Bitdefender SRL să nu mai reflecte cu acuratețe evoluția pozitivă a businessului, din motive legate de migrarea către standardul internațional de raportare pe care Bitdefender deja îl folosește la nivel de grup.