Sari direct la conținut

Seara dedicata volumului "Povestiri de iarna" de Karen Blixen la Libraria Humanitas de la Cismigiu

HotNews.ro
Povestiri de iarna, de Karen Blixen, Foto: Humanitas
Povestiri de iarna, de Karen Blixen, Foto: Humanitas

Marţi, 16 decembrie, ora 19.00 sunteti asteptati la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la o seară dedicată minunatelor povestiri semnate de Karen Blixen, scriitoarea daneză cunoscută publicului român mai ales datorită celebrului său roman Out of Africa (1937) / Din inima Africii, transpus într-o ecranizare de excepţie cu Merlyn Streep şi Robert Redford în rolurile principale. La lansarea volumul „Povestiri de iarnă”, recent apărut la editura Humanitas Fiction în colecţia Raftul Denisei vor participa Alexandra Rusu, Andreea Răsuceanu şi Angelo Mitchievici iar întâlnirea este moderată de Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Lectură publică: Eliza Păuna.

A scris simultan în engleză şi daneză, criticii lăudându-i engleza de o stranie frumuseţe. În 1942 a publicat volumul cu titlul shakespearian Povestiri de iarnă, scris în engleză (Winter’s Tales) şi tradus imediat de autoarea însăşi în daneză (Vinter-Eventyr), cartea apărând aproape în acelaşi timp la Random House din Londra şi la Gyldendal din Copenhaga.

Întâlnirile cu povestirile lui Karen Blixen sunt prilejuri de evadare din imediat şi de refugiu în sanctuarul amintirilor. Vocea autoarei este pe rând veselă şi elegiacă, visătoare şi realistă, rafinată şi directă, iar literatura ei vorbeşte inimii, scoţând la iveală întâmplări cu tâlc, petrecute în lumina blândă a apusului sau printre stropii de rouă ai zorilor. Temele locale, explorarea filonului fantastic şi elementele romantice rotunjesc un volum scris sub imperiul recuperării urgente a trecutului.Un scriitor care se îndoieşte de vocaţia sa îşi părăseşte într-o seară soţia, iar întâmplările nopţii îi dezvăluie drumul de urmat. Dragostea unei mame îi arată stăpânului locului cât de neputincios este. Soarta unui rege este pecetluită în coliba unui umil pescar. În cele unsprezece povestiri din acest volum, scrise după întoarcerea din Kenya şi în timpul ocupaţiei naziste, Karen Blixen îmbină elemente din literatura gotică, spectaculosul peisajelor Scandinaviei de altădată şi portrete demne de eroii unui tărâm legendar. Indiferent de subiect, liantul acestor texte este nostalgia faţă de copilăria petrecută în ţara natală.

Recunoscută pe plan internaţional drept o mare povestitoare a secolului XX, Karen Blixen (pseudonim literar Isak Dinesen) a fost nominalizată de mai multe ori la Premiul Nobel pentru literatură. Scriitoarea s-a născut la Rungsted, lângă Copenhaga, într-o familie aristocratică, la 17 aprilie 1885. A studiat Artele Frumoase la Copenhaga, Paris şi Roma.Între 1914 şi 1931 a trăit în Kenya, unde deţinea o fermă, această experienţă alcătuind substanţa volumului autobiografic Din inima Africii (Out of Africa/Den afrikanske farm, 1937), cea mai cunoscută operă a sa, ecranizată în 1985 de Sydney Pollack A debutat în primii ani ai secolului XX, în reviste daneze, şi, în volum, cu Şapte povestiri gotice (Seven Gothic Tales, 1934), scrise în engleză şi semnate Isak Dinesen. A folosit şi alte pseudonime, celebru rămânând însă acesta (Dinesen era numele tatălui ei, scriitor de ocazie el însuşi). Unicul ei roman, Angelic Avengers, a văzut lumina tiparului în 1946, iar volumul Last Tales, în 1957. A murit la 7 septembrie 1962 la proprietatea familiei sale, Rungstedlund, devenită ulterior muzeu.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro