Sebastian Burduja: Am reluat de urgență licitația pentru proiectul Tarnița-Lăpuștești
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunțat joi că a fost reluată de urgență licitația pentru proiectul Tarnița-Lăpuștești – etapa studiu de fezabilitate. Reamintim că licitația a fost anulată după ce nimeni nu a depus oferta financiară până la termenul limită de 27 decembrie 2023, în condițiile în care au existat peste 70 de cereri de clarificare nesoluționate.
Burduja: A fost îmbunătățită documentația
„Compania SAPE, din portofoliul ministerului energiei, a reîncărcat încă de ieri în platforma SEAP documentația necesară. După îndeplinirea formalităților la nivelul ANAP, procedura va deveni publică. Au fost reanalizate în detaliu toate solicitările de clarificare primite de la ofertanții înscriși în prima procedură și a fost îmbunătățită documentația, pentru a crește șansele de reușită”, a declarat Burduja.
Acesta susține că a solicitat un proces transparent, obiectiv și bazat pe dialog cu toți ofertanții.
„Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești este un proiect vital pentru sistemul energetic românesc și îl vom duce înainte, indiferent de provocări. Având în vedere consultarea de piață inițială și profilul companiilor înscrise la prima procedură, precum și întâlnirile de lucru cu jucători de talie mondială în acest domeniu, rămân pe deplin încrezător că vom reuși”, a mai spus Burduja.
Tarnița – Lăpuștești, din eșec în eșec cu SAPE
Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești, „proiectul de suflet” al ministrului energiei Sebastian Burduja, a suferit un eșec, prin anularea licitației pentru un nou studiu de fezabilitate, însă nimeni nu a fost tras la răspundere pentru asta.
Potrivit informațiilor HotNews.ro, documentația pentru licitație a fost dezastruoasă, motiv pentru care cei 15 posibili ofertanți au avut peste 70 de cereri de clarificări. Licitația a fost lansată Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE SA, companie deținută de Ministerul Energiei, condusă de o persoană care a avut și are atât de multe funcții la stat încât a fost nevoit să completeze peste 150 de declarații de avere și de interese, în 15 ani.
Fosta companie de proiect Hidro Tarnița a fost dizolvată la începutul lunii iulie, anul trecut, pentru că nu a produs nimic în 10 ani de existență, în afară de sinercuri, nu putea fi finanțată în niciun fel și nu a fost găsit niciun investitor pentru construirea Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuştești, potrivit unui răspuns către HotNews.ro al Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), în calitate de acționar majoritar.
In mod paradoxal, imediat după ce a fost luată decizia de dizolvare a companiei de proiect, ministrul Sebastian Burduja l-a declarat prioritar și l-a făcut „proiectul de suflet” imediat după ce a fost desființată compania de proiect Hidro-Tarnița.
În 2015, și-ar fi manifestat interesul pentru proiect cinci companii chineze, iar trei dintre acestea au trecut de etapa de precalificare, însă orice discuție s-a blocat aici.
Deoarece nu și-a gasit utilitatea, proiectul a fost suspendat în 2016, însă a fost reluat în 2017 de guvernul de atunci și introdus în programele de guvernare care au urmat. În 2020, fostul ministru al energiei Virgil Popescu a spus că proiectul va fi scos din strategia energetică deoarece nu se justifică economic. Însă, nici atunci nu a dispărut cu totul proiectul, deoarece un an mai târziu, patru companii coreene s-ar fi arătat interesate de investiție. Nici de data aceasta nu au avut vreun succes discuțiile.