Sari direct la conținut

Secția specială va fi desființată cel târziu în martie, susține Predoiu. „Nu va exista un SIIJ 2.0”

HotNews.ro
Protest pentru justitie, Bucuresti, 2019, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
Protest pentru justitie, Bucuresti, 2019, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Ministrul justitiei, Cătălin Predoiu, susține ca secția specială va fi desființată cel târziu în martie, asa cum prevede programul de guvernare, și că nu va exista un SIIJ 2.0, adică o alta secție care sa ii preia atribuțiile. În prezent, a spus el, se lucrează la o formula care sa fie acceptata de coaliție si de către CSM. „Lucrăm la o formulă tehnică, care sa fie agreata, pentru ca sunt mai multe obstacole. Primul este obstacolul politic pentru ca trebuie acordul coaliției de guvernare. Al doilea obstacol este CSM”, a declarat vineri Predoiu. El a spus ca nu va merge in Parlament cu un proiect care sa nu fie avizat pozitiv.

„Nu va fi SIIJ 2.0, insist”, a adăugat Predoiu.

El a mai spus ca proiectul la care lucrează acum Ministerul Justiției pentru desființarea Secției speciale va fi prezentat în guvern în luna februarie, pentru ca parlamentul sa il poată adopta în martie.

Noua coaliție de guvernare PNL-PSD-UDMR și-a fixat termen 31 martie anul viitor pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), cerință a Comisiei Europene, prin MCV. Potrivit programului de guvernare scris de PNL-PSD-UDMR, în locul SIIJ însă se va înființa o altă structură.

Desființarea Secției Speciale a constituit unul dintre punctele importante de blocaj în negocierile dintre PNL, PSD și UDMR, în condițiile în care fiecare formațiune susținea o poziție diferită.

Totodată, desființarea SIIJ a fost un motiv de dispută în fosta Coaliție, UDMR insistând la vremea respectivă că atribuțiile acesteia trebuie preluate de secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General.

Desființarea SIIJ a fost unul dintre motivele invocate de Florin Cîțu atunci când l-a demis pe fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, pe care l-a acuzat că nu a reușit să desființeze Secția după opt luni de mandat, în ciuda faptului că USR-istul a militat constant pentru desființarea Secției Speciale.

MCV și Secția specială

Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile României de a reforma sistemul său judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției.

Și în ultimul raport MCV emis de către Comisia Europeană în luna iunie 2021 se subliniază asumarea de principiu a Guvernului României în ianuarie 2021 a unui memorandum în care își exprima angajamentul politic de a da curs tuturor recomandărilor MCV. Planurile prevăzute în memorandum includ și proiectul de lege de desființare a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) și modificări ale legilor justiției, ambele fiind direct legate de recomandările MCV.

Raportul din iunie face un bilanț al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 și până în prezent și evaluează progresele înregistrate pentru îndeplinirea celor 12 recomandări din ianuarie 2017 și a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018.

În raport este enumerată crearea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) printre „motivele serioase de îngrijorare identificate”, arătându-se totodată că „gestionarea eficace a unor dosare de corupție la nivel înalt continuă să fie afectată de activitatea SIIJ, care intervine în continuare în dosarele de corupție la nivel înalt în curs de instrumentare de DNA și să provoace întârzieri care riscă să afecteze aceste dosare”.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro