Sari direct la conținut

Sefii administratiei din Alba, absenti la prezentarea studiului de dezvoltare a judetului

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Sefii administratiei din Alba au ignorat o dezbatere cu privire la strategia de dezvoltare a judetului, organizata, ieri, la sediul CJ.

De la discutii au lipsit chiar si cei trei sefi ai institutiei, presedintele si cei doi vicepresedinti, desi realizarea strategiei este platita tocmai de la bugetul CJ si costa 68.000 de euro, aceasta fiind necesara pentru obtinerea in viitor a proiectelor finantate de Uniunea Europeana, care vor trebui sa fie prioritati, pentru a fi eligibile.

Presedintii organizatiilor judetene ale partidelor reprezentate in Consiliul Judetean, cu o singura exceptie, au lipsit de la ceea ce se dorea a fi o dezbatere de lucru a unui document realizat de „IHS” Romania, firma specializata pe probleme de dezvoltare locala privind analiza starii actuale de dezvoltare din Alba.

Desi au fost invitati, acestia au preferat sa isi trimita la intalnire subalternii: consilieri judeteni.

Din partea PSD au participat consilierii Eugen Popa si Ioan Florea (fost presedinte si respectiv fost vicepresedinte al CJ), dar a lipsit presedintele filialei, Ioan Rus, iar din partea conservatorilor a fost prezent consilierul Nicolae Pusca, dar a lipsit liderul organizatiei judetene, deputatul Nicolae Popa.

De asemenea, locul presedintelui filialei PD, Mircea Hava (primarul din Alba Iulia), a fost „tinut” de consilierul Alin Cucui, pe cand PNL nu si-a trimis nici macar un reprezentant. De asemenea, locurile rezervate presedintelui Consiliului Judetean, Ion Dumitrel (PD), si celor doi vicepresedinti, Dan Coriolan Simedru si Florin Marginean (PNL), au ramas goale.

Aceasta, in conditiile in care tocmai institutia a comandat strategia de dezvoltare a judetului, care costa 68.000 de euro. Singurul presedinte de partid care a venit la intalnire a fost liderul filialei PRM, Emil Crisan, insotit de reprezentanta partidului in CJ, Dana Serb.

Consilieri neinformati

Reprezentantii „IHS” Romania, firma care a realizat studiul, s-au chinuit sa le explice consilierilor care este rolul strategiei de dezvoltare a judetului, mai ales ca majoritatea dintre acestia au venit la intalnire fara sa fi citit inainte documentul respectiv, desi il primisera in format electronic cu cateva saptamani inainte.

Practic, ieri trebuia discutat diagnosticul dezvoltarii actuale a judetului, primul pas al strategiei. Reprezentantii PSD au mentionat ca si in trecut s-au mai intocmit strategii de dezvoltare, dar care nu au fost, insa, puse in practica. Consilierii, cu exceptia Danei Serb, care a spus ca dupa ce a citit documentul a ajuns la concluzia ca este prea general, pareau ca nu stiau pentru ce venisera.

Explicatii…

Directorul „IHS” Romania, Nicolae Taralunga, s-a vazut nevoit sa le explice celor prezenti ca strategia este esentiala pentru a putea accesa in viitor fonduri europene. El a afirmat ca prioritatile pe care le va stabili strategia vor folosi in proiectele ce vor fi depuse spre finantare, vor fi luate in calcul de institutiile UE, si nu vor putea fi schimbate prea usor.

Cu toate acestea, liderii partidelor po-litice cu putere de decizie au considerat ca au treburi mai importante decat strategia de dezvoltare a judetului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro