Șeful Cancelariei premierului: Investitorii cer reconsiderarea unor categorii de informații clasificate din zona resurselor minerale și petroliere/ Vrem mai multă transparență
Guvernul va face demersuri pentru reconsiderarea unor categorii de informații clasificate privind resursele minerale și cele de petrol și gaze. Este o solicitare a investitorilor din aceste sectoare, lansată în cadrul unor întâlniri de lucru cu reprezentanții Guvernului, a declarat pentru HotNews.ro Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului. Din cauza caracterului confidențial al unor date și informații, actorii din sectorul de minerit, respectiv gaze și petrol, întâmpină greutăți în atragerea de finanțări pentru investiții. În opinia operatorilor economici, unele informații ar trebui comunicate transparent, însă ele intră, în prezent, la categoria celor clasificate.
Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Nicolae Turdean, au avut săptămâna trecută și în această săptămână întâlniri de lucru cu organizaţiile patronale reprezentative din industria minieră, respectiv din petrol și gaze.
„Elementul comun a fost solicitarea lor de reconsiderare a categoriilor de informații clasificate, multe rămase din istorie, informații pentru care nu mai are sens clasificarea”, a declarat pentru HotNews.ro Ionel Dancă, șeful Cancelariei. Acesta a dat exemplul balastierelor, asupra cărora informațiile sunt clasificate. „Vrem mai multă transparență în sector. Este o solicitare constantă și de la investitorii din minerit, și de la cei din petrol și gaze”, a precizat Dancă. Potrivit acestuia, investitorii au probleme în atragerea de finanțări, fiindcă le sunt cerute informații pe care ei nu le pot furniza din cauza caracterului confidențial.
Șeful Cancelariei consideră că sunt informații referitoare la perimetre care pot fi transparentizate. În aceste condiții, vor fi analizate în perioada imediat următoare informațiile din zona resurselor minerale/petrol și gaze care pot fi scoase din categoria celor clasificate. Potrivit Legii 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, în categoria informațiilor secrete de stat intră și studiile și prospecțiunile geologice.
Ionel Dancă a mai spus că investitorii se plâng de greutățile pe care le întâmpină din cauza hățișului birocratic, în condițiile în care permisele de explorare și exploatare trebuie înnoite frecvent, fiind cerute de fiecare dată tot felul de avize, precum cel de mediu. În acest sens, va fi modificată legislația, astfel încât să fie acordate mai ușor licențele de exploatare. În prezent, procedurile sunt foarte dificile, licențele de exploatare fiind date prin Hotărâre de Guvern. Printr-o lege, care există deja în Parlament (Legea resurselor hidrominerale), ar putea fi oferită posibilitatea ca licențele pentru anumite substanțe să fie acordate prin ordin al ANRM, nu prin hotărâre de Guvern. Vor rămâne prin Hotărâre de Guvern doar resursele strategice.
Legat de licențe, multe dintre ele nu mai sunt active, iar în perimetrele pentru care au fost acordate nu se mai întâmplă nimic, această problemă fiind întâlnită mai ales în zona de minerit. Vor fi luate la „periat” toate aceste licențe, iar unde este cazul vor fi relansate licitații.
În zona de petrol și gaze, una dintre cele mai mari nemulțumiri ale operatorilor este lipsa de predictibilitate fiscală. Când se obișnuiesc cu un anumit cadru fiscal, vine Guvernul și le dă toate planurile peste cap, așa cum s-a întâmplat la sfârșitul anului trecut, când s-au trezit, peste noapte, cu OUG 114.
Săptămâna trecută, la întâlnirea organizată la sediul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, au participat reprezentanţi ai Patronatului Industriei Cimentului „Cirom”, Federaţiei Patronatelor din Industria Materialelor de Construcţii „Patromat”, Patronatului Producătorilor de Agregate Minerale, Patronatului Producătorilor de Marmură „Marmorom”, Patronatului Producătorilor de BCA „Probca”, Patronatului Producătorilor de Prefabricate „Prefarom”, Asociaţiei Patronatelor din Industria Minieră, Patronatului Apelor Minerale din România „Apemin” şi Asociaţiei Naţională a Profesioniştilor din Geologie şi Minerit. În această săptămână a mai fost organizată o întâlnire cu reprezentanții companiilor din domeniul petrolier.