Seful CSM, somat sa atace ordonanta anti-Basescu la Curtea Constitutionala
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania i-a solicitat, miercuri, sefului Consiliului Superior al Magistraturii, Anton Pandrea, sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu ordonanta 95/2007, prin care Guvernul a mutat comisia speciala de la Cotroceni la CSM. Solicitarea UNJR se refera, insa, si la alte acte normative care ridica probleme de natura constitutionala.
Pandrea nu a putut fi contactat, insa unii membri CSM afirma ca este o decizie aflata exclusiv la latitudinea presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.
In comunicatul UNJR se arata ca Guvernul a adoptat ordonanta fara sa ceara avizul CSM, ceea ce provoaca un conflict juridic intre institutiile statului. Or, atunci cand apare un conflict de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca si autoritatea legislativa si executiva, seful CSM poate sesiza Curtea Constitutionala in temeiul art. 146 din Constitutia Romaniei, sustine Uniunea Nationala a Judecatorilor.
“Apreciem ca ne aflam in fata unui conflict pozitiv de competenta, pentru ca prin neconsultarea CSM, contrar dispozitiilor constitutionale relevate mai sus, se aduce atingere insasi independentei justitiei, prin astfel de practici ajungandu-se la abuzuri extrem de serioase, cum ar fi dispozitii prin care se impune CSM-ului de a propune numirea unor
judecatori intr-o comisie ce apartine unei alte autoritati constitutionale decat cea judecatoreasca , desi art. 125 paragraf 3 din Constitutie interzice ca judecatorii sa desfasoare alte functii publice (art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 95/04.10.2007)”, se arata in comunicatul UNJR.
Guvernul a adoptat joia trecuta ordonanta 95, care desfiinteaza comisia speciala de la Cotroceni si transfera dosarele in curs de avizare catre o noua comisie, care se va infiinta in termen de 30 de zile. Comisia, care va functiona sub autoritatea Consiliului Superior al Magistraturii, ar urma sa fie compusa din 5 judecatori.
UNJR arata in scrisoarea adresata sefului CSM ca la data la jumatatea anului 2007 existau 105 acte normative fata de care fie nu s-a solicitat avizul Consiliului Superior al Magistraturii, fie acest aviz nu a fost dat.
Vicepresedintele CSM, Dan Chiujdea a explicat pentru HotNews.ro de ce sunt atat de multe acte normative fara aviz: “desi am cerut tuturor institutiilor si comisiilor parlamentare sa nu fim ocoliti, nu ni se trimit spre avizare nici ordonante, nici regulamente, nici norme interne, nici legi”.
Guvernul sau Parlamentul sunt obligate, potrivit legii, sa ceara aviz de la CSM, dar caracterul acestuia este pur conultativ.
Un precedent exista. Curtea Constitutionala a mai fost sesizata, in martie 2006, de fostul presedinte al CSM, Iulian Galca, tot pe motiv de conflict institutional. Presedintele Traian Basescu acuzase judecatorii de coruptie. Aproape 400 de judecatori i-au trimis un memoriu fostului presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, prin care i-au cerut sa sesizeze Curtea Constitutionala.