Sari direct la conținut

Selectele banci ale Europei sunt agatate cu portofolii inecate in datorii de la economiile in tranzitie din Europa centrala si estica

Dan Popa's Weblog

Girofaruri, sirene, ambulanta FMI soseste la scena accidentului. Invesmantati in uniforma lor de experti de la Washington, cu costume albastre si fuste cu nasturi pana la poale, paramedicii FMI spera de la o urgenta la alta sa aplice plasturii financiari unor tari mici afectate de recentul carnagiu de pe pietele de credit, scrie Dan Popa, pe blogul lui, citand un articol din The Times.

Islanda a obtinut 2 miliarde de dolari vineri si incearca sa obtina inca 4 miliarde; duminica, Ungariei i s-a promis un imprumut de 16,5 miliarde de dolari. Ungaria a ajuns la un acord privind un pachet de salvare care, probabil, va depasi 10 miliarde de dolari.

Ucrainei i s-a promis sprijin si altii dintre recentii convertiti la capitalism – Romania, Bulgaria si statele baltice – ar putea solicita FMI-ul pentru a le repara balantele contabile.

Hrivna, moneda Ucrainei, este inca in cadere; promisiunea de sustinere emisa duminica depinde de adoptarea reformelor de catre Parlamentul ucrainean, intre care masuri de echilibrare a bugetului, in timp ce protestatarii perturba adoptarea proiectului. Intre timp, vestea despre pachetul FMI a stabilizat forint-ul ungar; valuta a pierdut o cincime din valoarea sa in ultima luna iar luni agentia Standard & Poor’s a redus credit ratingul Romaniei la statutul ‘junk’.

Toti acesti convertiti la capitalism au in comun adoptarea entuziasta a culturii datoriilor. Datoria externa bruta a Ungariei este aproximativ egala cu PIB-ul sau, iar deficitul de cont curent este de peste 6% din PIB.

Asemeni multora din tarile de pe pietele emergente, a imprumutat substantial de la banci straine pentru a-si finanta cresterea interna si, in cazul Ungariei, consumatorii de rand s-au alaturat petrecerii.

Cele mai selecte banci ale Europei sunt agatate cu portofolii inecate in datorii de la asa-numitele “economii in tranzitie” din Europa centrala si estica. (Autor: Carl Mortished)

Comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro