„Semi-Patriarhie” pentru greco-catolicii din Ardeal
Papa Benedict al XVI-lea a decis sa schimbe statutul Bisericii Greco-Catolice. El a oferit Bisericii Romane Unite cu Roma statutul de Arhiepiscopie Majora, adica un soi de patriarhie. Mitropolitul greco-catolic de Blaj, Lucian Muresan, a primit titlul de arhiepiscop major, ceea ce inseamna ca el are drepturi echivalente cu cele ale patriarhului.
Decizia Papei reprezinta cel mai important eveniment din istoria Bisericii Romane Unite cu Roma de la infiintarea Mitropoliei Greco-Catolice, din anul 1853. De asemenea, acest eveniment reflecta importanta tot mai mare pe care o are Biserica Greco-Catolica in lumea catolica si reprezinta si un omagiu adus acestei biserici-martir, singurul cult religios traditional interzis de regimul comunist.
Intelectualii catolici se asteapta acum la o serie de progrese. De regula, arhiepiscopii majori devin cardinali. Asa ca enoriasii greco-catolici asteapta cu nerabdare urmatorul Consistoriu, un soi de Guvern al Bisericii Catolice, in care Papa Benedict al XVI-lea ar putea sa ii ofere titlul de cardinal Arhiepiscopului Major Lucian Muresan.
Astfel, el ar deveni cel de-al treilea cardinal roman din istorie, dupa Iuliu Hossu si Alexandru Todea. Printre altele, unul dintre punctele comune din biografiile celor trei ar fi faptul ca toti au trecut prin temnitele comuniste.
Un alt pas despre care se vorbeste tot mai insistent ar fi numirea unui episcop greco-catolic la Bucuresti. Si asta, nu doar pentru ca in Capitala traieste o puternica comunitate greco-catolica, ci si pentru ca, in perioada interbelica, exista in oras un episcop-vicar, numit in cadrul Arhiepiscopiei de Alba Iulia si Fagaras.
Ultimul episcop greco-catolic din Bucuresti a fost Vasile Aftenie. El a fost ucis in temnitele Securitatii, dupa ce a refuzat sa treaca la Biserica Ortodoxa, desi i se oferise scaunul de Mitropolit al Moldovei. Vasile Aftenie a fost torturat atat de cumplit, incat inainte de moarte i-au fost smulse bratele.
Acesta, impreuna cu Cardinalul Iuliu Hossu si cu ceilalti cinci episcopi greco-catolici morti in temnitele comuniste, se afla pe punctul de a fi declarati sfinti.
Procesul de beatificare se afla pe rolul Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor de la Vatican. Greco-catolicii spera ca sentinta sa fie pronuntata la mijlocul anului viitor, ocazie cu care Papa Benedict al XVI-lea ar putea sa viziteze Transilvania.
O alta schimbare ar putea fi transformarea Clujului in scaun mitropolitan. Si asta, pentru ca o Arhiepiscopie Majora are, de regula, mai multe mitropolii. Singura Mitropolie greco-catolica din Romania este cea a Blajului. Pentru transformarea Clujului in mitropolie sunt mai multe argumente. In primul rand, in cifre absolute, aici exista cea mai numeroasa comunitate greco-catolica.
Tot in Cluj, invatamantul greco-catolic este cel mai bine dezvoltat. Pe teritoriul episcopiei exista doua scaune arhieresti: vechiul scaun episcopal de la Cluj si cel de la Gherla, fiecare cu catedrala sa episcopala. Daca prima a fost retrocedata Bisericii Romane Unite cu Roma, cea din Gherla se afla inca in administrarea ortodocsilor.
Patriarhul Teoctist a promis, insa, ca va retroceda acest lacas de cult. In oras se afla si sediul vechii episcopii armeano-catolice, azi transformata intr-un exarhat din cauza numarului mic de credinciosi.
Un alt argument este legat de faptul ca Clujul devine din ce in ce mai important din perspectiva Vaticanului. Mitropolitul este obligatoriu si arhiepiscop. Ultimii ierarhi de aici au fost intr-o situatie privilegiata. Iuliu Hossu a fost primul cardinal roman din istorie.
Succesorul sau, George Gutiu, care in prezent s-a pensionat, a primit din partea Papei Ioan-Paul al II-lea titlul de arhiepiscop ad personam, ca o recunoastere a suferintelor indurate de el in temnitele comuniste. Mai mult, episcopul Florentin Crihalmeanu a fost hirotonit ca ierarh la Vatican chiar de Papa Ioan-Paul al II-lea.
Exista unele argumente si pentru transformarea Oradiei in scaun mitropolitan care sa aiba grija de romanii din Europa de Vest si din SUA, unde functioneaza o episcopie greco-catolica romaneasca, in fruntea careia se afla episcopul John-Michael Boteanu. Episcopul de Oradea, Virgil Bercea, este nepotul de sora al cardinalului Alexandru Todea.
De asemenea, la Oradea functioneaza cea mai veche episcopie greco-catolica, dupa cea care isi are sediul la Blaj. In fine, Oradea este unul dintre putinele orase din Europa in care isi au sediul doua episcopii catolice, una greco-catolica si alta romano-catolica.