Sari direct la conținut

Senatorii blocheaza dezbaterea legii ANI pana la publicarea deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial

HotNews.ro

Senatorii din comisiile juridica si pentru drepturile omului au hotarat, miercuri, sa amane dezbateriile pe legea ANI pana cand se va publica in Monitorul Oficial decizia Curtii Constitutionale (CCR), conform careia anumite articole din legea 144 sunt neconstitutionale. In ciuda faptului ca presedintele Traian Basescu a cerut ca legea sa fie amendata cu prioritate in Parlament in maxim 10 zile, comisiile reunite au decis, cu opt voturi pentru si 7 impotriva, amanarea dezbaterilor.

Propunerea de suspendare a dezbaterilor a venit din partea senatorului PSD Dan Sova si a fost sustinuta de catre UDMR.

Dan Sova, senator PSD: ‘Decizia Curtii Constitutionale din 14 aprilie nu este valabila daca nu este publicata in Monitorul Oficial. Este practic inexistenta. Nu inteleg cine blocheaza publicarea acestei decizii in MO de mai bine de trei saptamani. Aceasta decizie nu a fost publicata pentru a nu exista o lipsa in activitatea ANI. (…) Guvernul, daca ne propune o modificare a Legii 144/2007 in absenta acestei decizii a CCR, ne propune, practic, sa avem o Agentie Nationala pentru Integritate mai slaba si nu inteleg de ce Ministerul Justitiei a venit acum cu un nou proiect de lege ANI. (…) Trebuie sa solicitam publicarea de urgenta a acestei decizii in Monitorul Oficial’.

Sova sustine ca forma in care legea ANI a trecut de Camera Deputatilor ar putea fi atacata la Curtea Constitutionala. „Nu cred ca legea va sta in picioare in fata CCR. Va fi declarata din nou neconstitutionala si se va spune ca Parlamentul si Guvernul nu si-au facut treaba”.

Propunerea acestuia a fost sustinuta de presedintele Comisiei pentru drepturile omului, senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, care a invocat ca modificarea Legii 144/2007 ar produce o „ceata legislativa” care ar lasa loc la interpretari.

Gyorgy Frunda, senator UDMR: ‘La acest moment, pe langa Legea 144/2007, mai avem si Legea 161/2003 si Legea 115/1999. Desi exista o decizie a CEDO care spune ca nu trebuie sa existe legi paralele, Guvernul ne propune acum o a patra lege, care ar modifica Legea 144. Cred ca s-ar produce o ceata legislativa in care fiecare va interpreta legea asa cum ii convine. Am ajunge la o practica neunitara in sistemul juridic. In plus, Guvernul, in proiectul pe care ni-l propune, nu aminteste nimic de aceasta decizie a Curtii’, a declarat Frunda.

Senatorii PDL si presedintele comisiei juridice, social democratul Toni Grebla, s-au opus propunerii de amanare. Grebla a propus o varianta de compromis – amanarea votului final in plen pana cand va deveni oficiala decizia Curtii.

George Andrei, senator PDL: ‘Personal, eu nu vad nicio legatura intre ce trebuie noi sa facem in cadrul comisiei si ce a fost publicat in Monitor’..

Iulian Urban, senator PDL: ‘Aceasta problema putea fi ridicata cel tarziu azi, in plenul Senatului, cand s-a dat un vot pe procedura de lucru. In plus, a fost aprobata procedura de urgenta. Comisia juridica si cea pentru drepturile omului au fost sesizate sa discute legea pe fond.

Prezent la sedinta, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca in elaborarea proiectului de lege Guvernul a tinut cont de deciziile CCR si de directivele CE.

Catalin Predoiu (Agerpres): „Intarzierea dezbaterilor este de natura sa dea un semnal extrem de prost opiniei publice din Romania cu privire la dorinta de a clarifica acest cadru legislativ pentru asigurarea integritatii in exercitarea functiilor publice. (…) Neadoptarea Legii ANI pana la 17 mai nu reprezinta un risc imediat de agravare a pozitiei Romaniei in cadrul Raportului de tara, dar ar fi fost preferabil sa se dea un semnal de reforma si nu de incetinire a acestora. Ar fi fost bine ca, inaintea vizitei expertilor Comisiei Europene, atat aceasta lege cat si codurile de procedura civil si penal sa fie adoptate pana la raportul din vara al Comisiei Europene”.

Propunerea lui Sova a intrunit insa numarul necesar de voturi si s-a decis amanarea dezbaterii pana la publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial. Decizia luata de senatori vine in contextul in care presedintele Traian Basescu a solicitat Parlamentului pe 26 aprilie sa finalizeze modificarile legii ANI in maxim 10 zile.

La doar doua zile diferenta, Camera Deputatilor s-a mobilizat si a adoptat modificarile la legea ANI. Proiectul de lege a mers catre Senat care a stabilit ca dezbaterile la comisiile de specialitate sa se finalizeze pana la sfarsitul saptamanii iar pe 11 mai sa se dea votul final in plenul Senatului. Amanarea dezbaterilor de la comisii duce la un decalaj al termenului de 10 zile cerut de Traian Basescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro