Senatorii in conflict de interese tin cu dintii de casele de la stat
Comisia juridica a Senatului a respins marti o propunere legislativa care prevede ca locuintele din patrimoniul statului sa fie vandute numai prin intermediul licitatiilor publice. Propunerea apartine senatorului PD Marius Marinescu si vizeaza cele 600 de imobile care nu sunt folosite ca locuinte de protocol sau de serviciu.
Senatorii PSD si PNL au respins fara drept de apel initiativa, fapt care a starnit un mic scandal intre initiator si membrii comisiei juridice.
Initiativa legislativa este o modificare a unei Ordonante de Guvern din 2002, care prevede modalitatea de instrainare a imobilelor aflate in proprietatea statului, doar prin licitatie, pentru garantarea unei transparente a actului de vanzare a imobilelor RAAPPS.
Marius Marinescu solicita, in plus, eliminarea din textul ordonantei a prevederilor exceptionale, care pot genera abuzuri, ca de exemplu acordarea de locuinte pe criterii arbitrare de catre primul-ministru.
In prezent, RAAPPS negociaza direct cu cei interesati de imobilele aflate in subordine statului. Lipsa unei legi care sa reglementeze statutul locuintelor de protocol permite chiriasilor sa poate da statul in judecata, iar in cazul in care obtin castig de cauza, pot cumpara locuinta de serviciu dupa o negociere cu RAAPPS.
Conform initiativei legislative, plata imobilelor se face catre stat, imediat dupa punerea in posesie, fiind permisa doar plata integrala, si nu in rate, pentru ca RAAPPS sa recupereze valoarea imobilelor si pentru ca institutia sa nu se instituie in birou de credite.
Marius Marinescu mai propunea in amendamentele sale ca statul sa pastreze un numar fix de locuinte de protocol, pe model francez, unde exista apartamente pentru fiecare functie de demnitate publica. Restul locuintelor care in prezent sunt ocupate abuziv de demnitari ar fi trebuit sa fie vandute prin licitatie publica si la valoarea reala a pietei, in opinia initiatorului legii.
Senatorii in conflict de interese
Propunerea legislativa a starnit protestul senatorilor juristi care au refuzat vehement sa dea un vot favorabil. Chiar presedintele de sedinta, Serban Nicolae, a solicitat un raport de respingere a initiativei legislative, motivand punctul de vedere negativ al Guvernului. Propunerea de respingere a lui Serban Nicolae a fost adoptata cu unanimitate de voturi.
Initiativa legislativa urmaza sa primeasca votul final in plenul Senatului, cu un raport de respingere din partea Comisiei juridice si un aviz negativ din partea Executivului
De altfel, cel care a condus sedinta, senatorul Serban Nicolae, ocupa si el o casa acordata de RAAPPS pe vremea cand lucra in calitate de consilier prezidential al lui Ion Iliescu.
In aceeasi situatie este si senatorul PSD Antonie Iorgovan, membru al comisiei juridice de la Senat, care a fost prezent la sedinta si a votat negativ. Iorgovan a castigat in instanta tot parterul unei vile din Primaverii, detinuta de RAAPPS.
Alti politicieni care detin abuziv locuinte de la stat
Liderul PSD, Mircea Geoana, a obtinut pe vremea cand era ministru de externe vila de protocol din Strada Cucu Starostescu si locuieste si in prezent acolo.
Fostul premier Petre Roman detine tot de la RAAPPS casa de pe Strada Gogol, pe care tocmai a parasit-o, lasind-o sotiei in urma divortului.
Senatorul PSD Vasile Dincu, fost sef al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, are o locuinta cu patru camere pe Bdul Marasesti.
La rindul sau, fostul ministru pentru IMM-uri Silvia Ciornei locuieste intr-un apartament pe Bdul Unirii.