Separatiștii pro-ruși din Herson pun o condiție pentru a se uni cu Rusia
Regiunea Herson se așteaptă să se alăture Rusiei ca entitate separată în urma referendumului de unire cu țara condusă de Vladimir Putin, a declarat miercuri șeful autorităților de ocupație instalate de ruși, Vladimir Saldo, citat de TASS.
„Plănuim să devenim parte a Federației Ruse tocmai ca subiect – regiune, regiunea Herson”, a declarat el în timpul unei intervenții în emisiunea Soloviov Live.
El a avertizat că „orice încercare de a perturba referendumul din regiunea Herson prin mijloace militare este sortită eșecului”.
„Vin pregătiri și asistență foarte serioasă din partea agențiilor de aplicare a legii. Votul va trece. Orice încercări de a împiedica referendumul prin mijloace militare, printr-o situație militară, sunt sortite eșecului. Sunt sigur că armata ne va ajuta și va crea o situație în care referendumul va decurge fără probleme”, a afirmat Vladimir Saldo.
Comentariile acestuia vin după ce el anunțase recent că s-a întors la birou după ce a fost internat într-un spital din Moscova ca urmare a unei tentative de otrăvire.
Ce ar plănui de fapt Rusia pentru teritoriile ucrainene ocupate
Jurnaliștii de investigație de la Meduza, cei care au scris pentru prima oară încă din luna iunie despre faptul că Vladimir Putin vrea să anexeze toate teritoriile ucrainene ocupate, nu doar așa zisele republici populare Donețk și Lugansk, afirmau la momentul respectiv că Kremlinul intenționează să încorporeze aceste teritorii într-un singur district federal care să fie încorporat Rusiei.
Una dintre sursele apropiate Kremlinului citate de cei de la Meduza, site interzis în Rusia încă din luna martie, afirma că șefii actuali ai celor două „republici populare” din estul Ucrainei, Denis Pușilin și Leonid Pasecinik, și-ar putea pierde posturile, ei urmând să fie înlocuiți de oficiali ruși considerați mai loiali.
Aparent, Kremlinul nu dorea ca fondurile alocate de Moscova pentru viitorul district pe care ar urma să îl anexeze să fie gestionate de „personaje locale tulburi”. Tot cei de la Meduza notau ulterior că Dmitri Rogozin, fostul șef al Roscosmos înlocuit din funcție la jumătatea lui iulie, ar fi favorit pentru postul de guvernator al districtului nou creat.
Jurnaliștii de investigație ruși notau că, în pofida zvonurilor în acest sens, Rogozin nu a fost înlăturat din funcție fiindcă ar fi ieșit din grațiile lui Vladimir Putin ci că, dimpotrivă, liderul de la Kremlin ar dori să îl numească într-o funcție mai apropiată de administrația sa prezidențială.
În luna iunie Rogozin a îndemnat direct la comiterea unui genocid în Ucraina.
Vladimir Putin și-a exprimat sprijinul pentru referendumurile de anexare
Autoritățile separatiste din toate teritoriile ucrainene ocupate de ruși au anunțat coordonat marți că vor organiza referendumuri de unire cu Rusia, o inițiativă față de care mai mulți oficiali înalți de la Moscova și-au exprimat imediat sprijinul.
În discursul pe care l-a susținut miercuri dimineața pentru a anunța mobilizarea parțială în Rusia, președintele Vladimir Putin a afirmat la rândul său că susține organizarea referendumurilor ce vor avea loc între 23 și 27 septembrie.
Jurnaliștii de la Meduza afirmă că Putin ar fi fost convins să meargă înainte cu aceste referendumuri în pofida faptului că armata rusă nu a reușit să ocupe decât în jur de 60% din regiunea Donețk de panica instalată în rândul separatiștilor pro-ruși după prăbușirea frontului din Harkov și îngrijorările că forțele armate ale Moscovei ar putea pierde și mai multe din teritoriile cucerite în Ucraina.
Mai mulți interlocutori ai celor de la Meduza au subliniat că autoritățile ruse nici măcar nu intenționează să creeze o „iluzie a legitimității” în ceea ce privește referendumurile de anexare.
„Va fi important să organizăm un fel de vot și să raportăm rezultatul”, a explicat una dintre surse, adăugând că se plănuiește folosirea votului electronic fiindcă este mai ușor de manipulat.
Separatiștii pro-ruși din Herson anunțaseră pe 5 septembrie că „suspendă” planurile de organizare a unui referendum cu Rusia în contextul contraofensivei declanșate de ucraineni în această regiune din sudul țării lor.
Urmărește ultimele evoluții din a 210-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.